fleurmilk fleurmilk komentáře u knih

Česko - návod k použití Česko - návod k použití Jiří Gruša

Naprosto uchvácen, hltal jsem tato slova jakožto moje první seznámení s Grušovým psaním.

16.06.2018 5 z 5

Rok čtyřiadvacet Rok čtyřiadvacet Patrik Ouředník

Výborné a vtipné, ostatně jako vždy u pana Ouředníka, tečka.

03.05.2018 5 z 5

Neřkuli Neřkuli Patrik Ouředník

Neřkuli je ještě vynalézavější a vtipnější (ve smyslu "úderu do živého") než první sbírka Ouředníkovy poezie Anebo, avšak Anebo sbírku Neřkuli doplňuje nejen kompozičně, ale i obsahově! Doporučuji tedy číst obě sbírky současně, prolínají se. (Neřkuli je také název jedné z básní z první sbírky Anebo, aby toho navazování nebylo málo anebo aby se to nepopletlo.) Perfektní práce s češtinou (ostatně jako vždy a ostatně již i v Anebo), a to na různých úrovních jazykových standardů (standardní, tedy spisovná, substandardní, tedy obecná atd.) i na úsečce jazykové diachronie-synchronie (starší čeština veleslavínské tradice střídá nejaktuálnější nespisovný či/anebo vulgární jazyk). Jak pan Ouředník řekl jednou v pořadu Klub Netopýr, kultivovaný projev lze uskutečnit i pomocí nespisovné češtiny (volně parafrázuji).
Na rozdíl od první sbírky přibylo občasných rýmů i důmyslnější rytmiky a celkově mě četba skvěle bavila i těšila nejen jako bohemistu a literárního vědce, ale i jako normálního člověka, tedy i po obsahové stránce: ostatně, aniž jest co nového pod sluncem... :) Ouředník je skvělý a nazval bych jej důmyslným rytířem současného českého jazyka.

02.05.2018 5 z 5

O princi Čekankovi O princi Čekankovi Patrik Ouředník

Naprosto dokonalá pohádka od jazykového ekvilibristy Ouředníka! Doporučuji mimochodem všem, nejen dětem. Je to svým způsobem i "normální" postmoderní próza, nejen pohádka.

02.02.2018 5 z 5

Přes matný sklo Přes matný sklo Petra Hůlová

Další naprosto dechberoucí Hůlová.

01.07.2017 5 z 5

Země snivců Země snivců Alfred Kubin

Silné. Té kafkovské atmosféry to skutečně postupně dosahuje.

19.12.2012 5 z 5

Jeskynní ptáci Jeskynní ptáci Ted Hughes

Moderní poezie syrovosti dosahující nesmírných výšin ve výborném překladu Jaroslava Kořána .

05.08.2012 5 z 5

Ona Ona Lawrence Ferlinghetti (p)

Snová ekvilibristika.

05.08.2012 5 z 5

Chiméry Chiméry Gérard de Nerval (p)

Dodatek k Chimérám: Přestože už je čerstvě za skly knihkupectví konečně onen nový a dosud jistě nejspolehlivější Pelánův překlad Chimér v kompletu Dcery ohně, cítím jistý dluh ve formě dovětku ke svému předchozímu žblebtu: totiž, když už jsem se vyjádřil k tomuto separátnímu vydání Chimér, dovolte mi jen takovou technickou noticku co do obou vydaných edic a jejich překladů: naprosto rozumím těm, kteří nový špalek Nervala s Chimérami nebudou mít potřebu hromadit, pakliže již vlastní jednu ze zde zmíněných dvou edic Chimér nebo těm, kteří nepotřebují s Nervalem překračovat poněkud míru rozsahem atd. s Dcerami ohně a vystačí si pouze s Chimerámi: rád bych se s vámi, potenciálními čtenáři, podělil o výsledek vlastních různočtení. Zapomněl jsem snad i upřesnit jednu věc: je optimální znát to vydání z roku 1999 z Trigonu, přestože to vydání z 60. let má zase jiné přednosti zejm. co do citu překladatele, nejlépe bych doporučil obě vydání, ale pakliže se potřebujete rozhodnout, radil bych to novější od Trigonu, v něm je totiž každý sonet tištěn vedle fr. originálu (a narozdíl od vydání z 60. let nechybí ani o jeden sonet navíc). PROČ SE V TOM TOLIK VRTAT?
Nervala takřka nelze číst (min. Chiméry) bez minimální znalosti originálu vedle překladu protože se jedná o vysokou a skutečnou magii slov či jakýchsi prozódických tajů: např. Nerval často již u pojmenování titulu každého sonetu rozehravá divy v rozestavení možných permutací významů při prostém přeskupení třeba jen jedné jediné hlásky, ale závažnější pro uchopení poetiky Chimér je zejm. pak sémantika na úrovni mezislovních předělů, takřka doslova u každého půlverší lze nalézt pokladnice víceznačných skrytých kouzel slov ve verši, celková interpretace toho a toho významu slov nejen mezi slovními předěly, ale dokonce i (a zejm. pak u čtyř- a víceslabičných slov či předělů) v rámci přízvukových taktů ne verše, i půlverše! Požitek
nabídne čtenáři mnoho pokladů při opakované četbě. Chiméry vskutku takové jsou, to není pár sonetů na dvě přečtení, to je dílo k opakovanému čtení. (Ani již raději nemluvě o důležité roli kurzívy atd.) A to hlavní: Také doporučuji číst si ty originály nahlas, pak ty ZÁMĚRNĚ na prvý pohled skryté nuance např. u mezislovních předělů lépe vyniknou, vyloupnou se jak ty perly. Dnes v době těch internetů i nefrancouzštinář snadno nalezne recitace Chimér. Pokladnice jsou vskutku ukryty v každém ne verši, stačí pozorněji pročíst i půlverší. V opačném přístupu člověk jistě může snadno přehlédnout tuto Nervalovu vynalézavost, snad se to děje až příliš snadno! Ale pozornosti není rozhodně třeba nikterak přehnané, aby ty perly z pokladnic vešového a prozódického génia Nervalových Chimér začaly čarovat! A to jsem de facto nyní ponechal zcela stranou stejně magicky kouzelnou přitažlivost obsahu, námětů Nervala. Ostatně ona kouzelná moc i obsahová se po Chimérách pěkně páruje a násobí ne-li Aurélií, tož rozhodně pro člověka se srdcem aspoň v dobré 3/4 próz z Cest z Orientu. Ty jsou nejlépe čtivé v druhém svazku Nervala z edice Škeříkovy. Zejm. pak vrchol z orientalismu Nervalova, aspoň pro mne: v kousku o Královně jitra... To je jiné kafé, než žel u nás asi známější pouhé črtičky typu Sylvie. I ta má své kouzlo, ale vyjeví se právě až při chronologickém čtení Nervala, tedy tak jistě a nejlépe. Snad i logicky.

15.03.2023

Chiméry Chiméry Gérard de Nerval (p)

Bez tohoto momumentálního cyklu 12 sonetů, vrcholu Nervalovy (nejen veršované) tvorby, nelze proniknout do Nervala celkově, jak se to často ke škodě stává u Aurélie, kde čtenář zkoušející proniknout do Nervala hned narazí atd. Chiméry jsou dílem nejdůležitějším tohoto básníka z rodu knížecích, ale v rámci Nervala v čestině jsou asi po ruce spíše ty prózy, ostatně i já na to zprvu doplatil s Aurélií. Doporučuji tedy silně a všem nejdříve Chiméry, když vás okouzlí, není už cesta zpět: a doporučuji buď překlad Závadův/Zaorálkův z 1. sv. Nervala ve Škeříkově edici Prokletí básníci, nebo ještě lépe nejnovější bilimgvně připravený překlad Jiřího Pelána, ten brzy vyjde knižně, prozatím je jeho komplet s bohatým poznámkovým aparátem přetišten v ppsledmím, 129. čísle Revolver revue!

NB: Je třeba podtrhnout jednu zásadní věc, totiž že bez znalosti Chimér vůbec nelze pochopit a proniknout (jednak a hlavně) celou tvorbu dalšího knížete basníků S. Mallarméa. A jednak bez Nervala také nelze vůbec proniknoit do celého Jehana Rictuse, u nás několikrát kvalitně přeloženého.

Myslím, že tento jasný fakt návsznistí není obecně příliš znám ani mezi znalci Nervala či Mallarméa. U Rictuse jsem v kontextu českých překladů na zjevnou spojitost s Nervalem dosud celkově nenarazil. Mallarmé je případ na první pohled očividnější, ale rovněž se ta mohutná inspirace Nervalem — nebo/a možná parnasistně ironická hra — jako vědomá persifláž celých strof (takřka doslovně i formálně převzatých z Chimér, byť pochopitelně svébytně rozvíjených) skoro vůbec neobjevuje v rámci reflexe poetiky S. M.

09.02.2023

Nervosy Nervosy Maurice Rollinat

Přeložil starší bratr Jaroslava Durycha Václav (zemřel v 27 letech roku 1912 a tohoto svého posledního tištěného překladu se již nedožil).

25.10.2020 5 z 5

Lancelot a Alexandrina Lancelot a Alexandrina neznámý - neuveden

Maje výtisk č. 21 na holandském Van Gelderu, mohl jsem plně docenit tuto nádherně upravenou, vysázenou, ozdobenou knihu jakožto opravdový ne-li umělecký artefakt, tož alespoň bibliofilský, a to v plné síle, v plné m účinu. Holandské legendy a pověsti patnáctého věku jsou specifické, proto bych k objektivnějšímu náhledu měl uvést, že tato četba nebyla mým prvým seznámením s koloritem nizozemského patnáctého věku: kdyby Lancelot a Alexandrina byla z tohoto hlediska mou první četbou, možná by býval napoprvé obsah této staré legendy snad i celkově trochu nudil. No, je třeba znát i trochu reálie a překladatelské manýry O. Fischera k plnému docenění obsahu této útlé knížečky, klenotu každé knihovny, chloubou čtenářů-vlastníků, jako je tomu snad vždy v této pozoruhodné edici Atlantis J. V. Pojera, snad jedné z nejkrásnějších a obsahově nejvybranějších českých uměleckých edic prvé poloviny 20. století.

30.10.2019 5 z 5

Osamělé květy Osamělé květy Jaroslav Durych

Výbor z veršů obsahuje především několik neuveřejněných básní s několika dokonce do té doby jen v pozůstalosti v rukopise.

19.10.2019 5 z 5

Eva Eva Jaroslav Durych

Patrně nejkrásnější a největší básnická skladba ze všech Durychových veršů, které jsou poněkud ve stínu mistrových děl psaných v próze.

19.10.2019 5 z 5

Rekviem Rekviem Jaroslav Durych

Kurýr: Po přečtení Bloudění se nabízí otázka (SPOILER): Leutnant Kajetán z Bloudění odjede jako frýdlantský kurýr a již se nevrátí!

17.02.2019 5 z 5

Moji přátelé a smrt aneb Texty prvního expresionismu Moji přátelé a smrt aneb Texty prvního expresionismu Jakub Deml

Perfektní ediční počin. Nemohu plně slovy docenit práci editorů.

Česno Česno Jakub Deml

Můj nejoblíbenější Deml.

Hora prorokův Hora prorokův Jakub Deml

Úžásná kniha celkově - jako artefakt /míním zde reprint z roku 1991, samozřejmě/.

07.10.2018 5 z 5

Kde domov můj: Varianty a parafráze Kde domov můj: Varianty a parafráze Patrik Ouředník

Milá edice Smil. Tento svazeček mě sice upřímně a pocitově zase tolik nevzal, jest to spíše studijní materiál, ale jak je u mistra Ouředníka zvykem, i přestože edici jen vede či vedl, člověk se u toho sem tam i od srdce může zachechtat. Jazykové libůstky na Ouředníkův způsob, resp. panem Ouředníkem editované, řízené, alespoň z dálky čitelné, citelné.

Paseka je ostatně nakladatelství, u něhož rád sáhnu poslepu po čemkoliv a bude se mi to líbit, tak to zatím bylo a je.

22.07.2018 3 z 5

Pantagruelská Pranostyka Pantagruelská Pranostyka François Rabelais

Opět výborný překlad Patrika Ouředníka.

10.06.2018 5 z 5