foreverbooked komentáře u knih
(SPOILER) Kniha je krásným průvodcem dějinami lidstva, při kterém nás autor zavede do nejrůznějších zemí světa. Po skoro každé kapitole mi bylo líto, že se s danou kulturou už tak brzy musím rozloučit a nemůžu v dané zemi pobýt o trošku déle.
Přesto mi v knize chybělo něco víc! Nějaká důraznější tečka na závěr nebo "to něco" co by mi vyrazilo dech. Konfrontace, ke které značnou část knihy směřovalo, se udála několik kapitol před epilogem a tak konci knihy trošku scházel náboj, energie, kterou měla kniha v prvních dvou třetinách.
Kniha, do které je ze začátku poněkud těžší se začíst, ale po pár prvních stránkách na čtenáře čeká dojemný příběh o složité vietnamské historii. Moc se mi líbí styl, jakým je kniha napsaná a přeložena do češtiny. Při čtení máte pocit, že každé slovo je na svém místě. Nic nechybí ani nepřebývá.
Autor v knize nepoužívá mnoho jmen, ani jméno hlavní postavy se nedozvíme. Tím pro mě vytvořil dojem, že tento příběh není jen příběhem jednoho člověka, ale celé země, komunity a že hlavní postavou může být vlastně kdokoliv.
(SPOILER) Ke knize mě přivedlo prostředí, ve kterém se příběh odehrává a autorka opravdu nezklamala. Kniha na vás dýchá poválečnou atmosférou 20.let Československa a hezky ukazuje tehdejší společnost. Nevadil mi ani trošku delší začátek, kniha se čte skoro sama a obdivuji, jak autorka postupně ukáže čtenáři různé díly skládačky, které pak přesně zapadnou na konci do sebe.
Co mi na knize trošku vadilo, jsou chybějící pravidla a detailnější popsání toho fantastického světa. (Osobně by se mi líbilo asi víc, kdyby autorka pracovala ve větší míře s slovanskými mýtickými postavami, když už nám byl představen Běs a naopak pak vynechala paralelní svět.)
Fantasy kniha pro ne-fanoušky fantasy. Nejsem příznivcem klasických fantasy tropů, jako jsou elfové, kouzelníci, draci atd. Přesto, i když se postupně v knize tyto náměty objevovaly, už jsem se nedokázala odtrhnout a četla jsem dál a dál, až mám přečtené všechny příběhy Nočních běžců. Možná je to tím, že místo klasické fantasy je kniha více detektivním příběhem. Možná je to okouzlujícími osobnostmi Seregila a Aleca, anebo prostě tím, že autorka vytvořila takový svět, od kterého se nelze jen tak lehce odpoutat.