former3980 former3980 komentáře u knih

Morská obluda Morská obluda Jules Verne

FRANCÚZSKO/TICHOMORIE. Hoci názvov je lákavý, na túto knihu som čítal viac kritických recenzií a preto som ju odložil dosť hlboko pod iné. Napokon celkom príjemné prekvapenie. Mňa to bavilo. Výborné popisy lovu veľrýb (toto nech nečítajú ochranári zvierat a podobní pošuci, lebo dostanú triašku). Záhadný tvor s otvoreným záverom, ale vcelku vydarené dielko aj s adekvátnou dĺžkou. 80 percent

04.10.2022

Nečakané dedičstvo / Doktor Ox Nečakané dedičstvo / Doktor Ox Jules Verne

KALIFORNIA/BELGICKO. Za mňa jedna z tých slabších Julesových kníh. Prvá poviedka, ktorú poznáme u nás ako "Oceľové mesto". Možno pod dojmom filmu sa mi to zdalo odfláknuté ako z rýchlika. Jules dokázal opísať v iných knihách (napr. Tajomný ostrov) každý kamienok na ceste, ale toto akoby písal expresne. Hoci nepopieram, že to malo aj zaujímavé pasáže. Ale max 60 percent. Druhá poviedka - Doktor Ox - čistá nuda. Hádžem ju do jedného koša so Zeleným lúčom, zatiaľ najslabšie z jeho diel. Možno to bolo opisom nudných činností obyvateľov spomaleného a ospalého mesta, ktorých sa rozhodol trochou kyslíka prebudiť k aktívnejšiemu životu tajomný Ox s pomocníkom Xygénom - úžasné spojenie názvu kyslíka dvomi menami, čo ma jediné prebudilo, inak som pri tom skoro zaspal... Raz bohate stačilo - 30 percent.

12.09.2022 2 z 5

Michal Strogov Michal Strogov Jules Verne

RUSKO - ázijská časť. Veľmi silná kniha z území pre nás tak vzdialených a neznámych. Kde v utorok zabočíte vľavo, o týždeň vpravo a potom už rovno dôjdete do cieľa - o ďalších tisíc kilometrov :-) Konečne pevnina, lebo z Julesových morských kníh (väčšina) ma už chytala ponorková nemoc či skôr morská... O Tatároch sme sa učili v škole, ale kto to vlastne boli, resp. sú ich dnešnými potomkami, je v knihe dobre rozpísané, rovnako ako ich krutosti. Stále som čakal, že nejaký šaman vráti Strogovovi zrak, takže ma záver prekvapil... Niektoré veci ťažko uveriteľné (hranie sa na slepca, keď sa váš kôň rúti do priepasti a pod.) , ale inak brilantných 90 percent.

05.09.2022 4 z 5

Pán Tragáčik a človek z UFO Pán Tragáčik a človek z UFO Zbigniew Nienacki

Nechal som si ju na záver ako poslednú z piatich tragáčikovských kníh, vydaných v edícii STOPY. Tri hviezdičky za Kolumbiu, Panenské ostrovy a slečnu Florentynu (má ten Tragáčik "šťastie" na ženy...). Ale tie mimozemské fantazmagórie už boli dosť cez čiaru... Na Templárov to nemá ani zďaleka - taký Nienackého priemer, ale určite neurazí...

13.06.2022 2 z 5

Šíp z Elamu Šíp z Elamu Jerzy Korycki

Ďalšia z vyhajpovaných a dlho zháňaných kníh z edície STOPY. Ale na rozdiel od Edenu a Stíhačov asteroidov som tentokrát nebol sklamaný. Dôkaz, že dobrá detektívka nepotrebuje súčasné americké reálie. Dá sa zasadiť aj do hlbokej minulosti, pokiaľ to autor vie - a Jerzy Edigey sa ukázal ako skutočný grand master tohto žánru. Rušili ma iba tie mená. Ale inak 95 percent bez zaváhania!

17.03.2022 4 z 5

Oceánem na kře ledové Oceánem na kře ledové Jules Verne

ALJAŠKA/SIBÍR. V slovenčine názov "César Cascabel". Toto bola ďalšia z verneoviek, na ktorú som sa tešil. A nesklamala. Oblasť pre nás tak vzdialená a Julesom opäť fantasticky opísaná. Neuveriteľné dobrodružstvá cirkusantskej rodiny. Plavba s maringotkou na ľadovej kryhe vodami Severného ľadového oceána už vyzerá ako "c´est trop", ale veď je to len kniha... aj s ďalšími naivitami, nikdy nechýbajúcimi záporákmi, a samozrejme, šťastným koncom. Poctivých 90 percent.

17.03.2022 4 z 5

Záplava z mora / Čierne Indie Záplava z mora / Čierne Indie Jules Verne

SEVERNÁ AFRIKA/ŠKÓTSKO. Nie je to top od Vernea, ale čítalo sa to dobre. Dokonca aj prvý príbeh Záplava z mora, ktorý viacerí kritizujú, bol zaujímavý. Hlavne sa o tom projekte reálne uvažovalo, čo som dovtedy nevedel, ale pozrel som si spätne články. Samozrejme, nemôže chýbať záporák na koni, pobyt v neznámej oblasti, boj o jedlo, nebezpečenstvo okolo. To je už typická verneovka. Takých poctivých 70 percent. / Druhému príbehu dám dokonca 80 %. Život v domčeku v bani, hlboko pod zemou, to muselo byť cool (alebo coal?) Veci, ktoré sa dejú okolo hlavných postáv vyzerajú nadprirodzene, ale odhalenie je prozaické. Fajn príbeh z neznámeho podzemia.

03.02.2022 3 z 5

Cesta na Mesiac Cesta na Mesiac Jules Verne

FLORIDA/VESMÍR. Veľmi som sa potešil v antikvariáte, kde som knihu objavil. Je to úplne prvá, u nás vydaná, takže je už dosť problém ju zohnať. Nažhavený po dočítaní Dvadsaťtisíc míľ pod morom som sa do nej pustil. Ale... Na začiatku je to debata spolku militantných delostrelcov, ktorí plačú nad tým, že skončila vojna Sever proti Juhu, a nemôžu odpaľovať svoje gule. Podľa opisu autora vyzerajú ako paraolympijská reprezentácia, takže trhanie údov iným je u nich vcelku pochopiteľná úchylka. Čo je horšie - bavia sa medzi sebou einsteinovskou hantýrkou vo vzorcoch, vzdialenostiach a pod. Mal som to chuť po 30 stranách hodiť do kúta. Ale nevzdal som sa. Napokon sa to predsa len rozbehne, aj keď mnohé popisy najmä z vesmíru (aj bez záverečného dodatku) mi prišli aj ako laikovi úplne na hlavu postavené... Knihu oživujú fanfarónske kecy Francúza Michela, ktorý sa ako prvý ponúkol, že poletí na Mesiac. No, pre mňa trošku sklamane. Dám max 70 percent. Ale zasa patrí to do Júliusovho zlatého fondu...

12.11.2021 3 z 5

Tajomný hrad v Karpatoch / Dunajský lodivod Tajomný hrad v Karpatoch / Dunajský lodivod Jules Verne

RUMNUNSKO/DUNAJ. Tajomný hrad v Karpatoch asi poznáme všetci podľa filmovej adaptácie. Tak som si konečne našiel čas prečítať aj knihu a porovnať. V prvom rade fantastické opisy krajiny v Sedmohradsku - ale toto chváliť u Vernea je už vlastne nosenie dreva do lesa. Filmu dodávajú šťavu skvelí herci ako Kopecký, Dočolomanský či Hrušínský. Pri knihe už musíte zapojiť naplno svoju predstavivosť. Hľadal som postavu Zutra (vo filme stvárnenú "držkou" Kubánom od Piešťan), ale tam obýva hrad iba dvojica Gortz - Orfanik. Knižnú krásnu Miriotu hrala vo filme šereda Kretschmerová, čo už bol pre mňa úplný hardcore... Viac ako 60 percent by som tomuto príbehu určite nedal. Skôr menej...
Dunajský lodivod - tak to je absolútna paráda. Bývam v meste na Dunaji, občas sa aj plavím (ale max Rakúsko a Maďarsko), takže pre mňa boli opisy európskej veľrieky, najmä na dolnom toku v Bulharsku, Rumunsku a na Ukrajine úplnou bombou. A na pozadí veľmi slušne vystavaný a uveriteľný príbeh ešte z čias "řádenia" Turkov na Balkáne. Aj keď napríklad útek z väzenia v Zemune už bol taký štýl Alcatraz. Pozrel som potom maďarský originál s famóznym Gáborom Konczom a tiež som bol veľmi spokojný, lebo dej sa dosť významne drží knižnej predlohy. 85%

13.10.2021 3 z 5

Vynález skazy / Zelený lúč Vynález skazy / Zelený lúč Jules Verne

BERMUDY/ŠKÓTSKO. No, rozdelím to radšej do dvoch častí. Vynález skazy asi videl každý z nás. Tak som si konečne prečítal knihu a následne ešte raz pozrel skvelý Zemanov film. Rozdiely tam, samozrejme, sú. Napríklad vo filme je vedec Roch zmätený a až v poslednej chvíli mu dôjde, kam sa to vlastne dostal. A zničí svoje dielo. V knihe je to nenávistný, pomstou posadnutý starec, ktorý ochotne spolupracuje s vagabundmi a hejtuje svojho asistenta (ošetrovateľa). Inžinier Serkó je vo filme len taký neškodný stréco, ale v knihe zákerný zmrd, ktorému robí radosť vytáčať a ironizovať hlavného hrdinu... a tak ďalej. Ale v každom prípade za túto klasiku 80 percent.
Druhý príbeh - Zelený lúč. Nuda nekonečná, mal som to veľký problém dočítať. Toto je asi fakt najhoršia verneovka, hoci ma ich ešte zopár neprečítaných čaká. Ak si nerobíte komplet zbierku, ignorujte to a ušetríte čas. Jediné dve pozitíva - krásne opisy škótskych ostrovoch (v tom bol Jules fakt kadet) a na záver trochu akčáku v zatopenej jaskyni, kde zachraňujú hlavnú hrdinku. Inak knižné utrpenie. 40 percent.

01.10.2021 2 z 5

Robur dobyvatel a Pán světa Robur dobyvatel a Pán světa Jules Verne

SVET. Pre mňa po desaťročiach prvá verneovka. Nikdy som ju nevlastnil, ale vždy som ju túžil prečítať. Tak som si ju zohnal v antikvariáte. Celkom milá rozprávočka s únosom dvoch neveriacich Tomášov arogantným Roburom a potom rýchlo letom - svetom. Pre lepšiu predstavu (hoci film vždy ponúkne menej ako kniha) odporúčam pozrieť si po prečítaní americkú (akú inú) verziu s Charlesom Bronsonom. 70 percent

01.10.2021 3 z 5

Cesta do středu Země Cesta do středu Země Jules Verne

ISLAND. Tu som urobil chybu - najprv som si pozrel film (klasiku z roku 1959 s Patom Booneom). A potom mi to už nejak neodsýpalo. Celkove tvorí kniha strašne veľa opisov putovania - najprv na Island, potom v podzemí. Mal som pocit, že autor má potrebu opísať každý kameň, každý skalný výčnelok. A naopak - málo akcie, chcelo to viac stretnutí s pravekými príšerami. Premárnená príležitosť, lebo to sľubovalo viac napätia a pre mňa trochu sklamanie. Na druhej strane, Verne nepísal scenáre pre Brucea Willisa a odvtedy sa na jeho motívoch vybláznilo viacero (najmä amerických) režisérov. 65 percent.

20.09.2021 2 z 5

Viking sa vráti Viking sa vráti Péter Zsoldos

Toto je tá kniha, pri ktorej si poviete: škoda, že už skončila alebo že 100 percent je maximum. Jedna z najlepších, ak nie najlepšia v edícii STOPY, akú som čítal. Otec maďarského sci - fi bol pán spisovateľ. Anotačky bývajú občas lákavé, ale potom je človek často sklamaný. Pri Vikingovi naopak - bolo to oveľa lepšie ako som očakával. Výborný námet, naturalistické opisy pravekých príšer, ich zápasov, priam famózne vykreslenie prostredia, najmä prírody. Možno záver mohol byť dramatickejší, ale v každom prípade vrele odporúčam - je to proste Meisterstück!

22.02.2021 5 z 5

Neviditelné hledí Neviditelné hledí Herbert Schauer

Mulderka: seriál bol, pamätám si ho z detských liet, chodil v piatok večer a vždy som sa naň strašne tešil ako na nový diel Majora Zemana (ten dávali v premiére v nedeľu večer). Ale po úteku hlavného predstaviteľa Armina Mullera Stahla tie diely s vynikajúcim českým dabingom zoštrotovali -:((((( takže iba youtube v nemčine....

15.01.2025

Pán Tragáčik a Winnetou Pán Tragáčik a Winnetou Zbigniew Nienacki

Indiánska "mluva" a ochranársky newspeak charakterizujú túto knihu. Už v roku 1974 bola výsostne aktuálna ochrana jazier a celkovo prírody. Čo by asi autor povedal dnes, po takmer polstoročí? Motá sa tam už priveľa ľudí, hustota blondín na meter štvorcový tiež presahuje únosnú mieru, ale autor to vynahrádza dokonalými opismi tohto jazerného mazurského kraja (ako vždy), tentokrát pridal aj lekciu z jachtárstva (dozvedel som sa čo je halza...). Priemerný Tragáčik, ale prečítať sa to dalo. Najmä vďaka lokácii a prírode, v tom bol Nienacki fakt macher! 65%

06.12.2022 2 z 5

Sever proti Juhu Sever proti Juhu Jules Verne

FLORIDA, USA. Ako dosť kritizované dielo som ho vzal do ruky až ako 31. v poradí verneoviek, vydaných na Slovensku. Hoci to chvíľami neodsýpalo, ako tie najlepšie, rozhodne to nebolo sklamanie. Naopak, vojna Sever vs Juh je pre nás väčšinou zhrnutá do pár fráz z wiki - kedy bola, koľko trvala, koľko mŕtvych zostalo, kto vyhral. Tu je vylíčená na príbehu rodiny, do ktorej života tvrdo zasiahla. A Verne tuná opismi rozhodne nešetrí. Hrôzy vojny sú vždy najviac precítené na osudoch konkrétnych ľudí. 70 %

17.10.2022

Maják na konci sveta / Denník stroskotanca Maják na konci sveta / Denník stroskotanca Jules Verne

OHŇOVÁ ZEM/KARIBIK. Veľmi dobré dva príbehy. Dokonca kvalitou rovnocenné. Prvý o statočnom boji jediného preživšieho strážcu majáka s bandou hrdlorezov. Druhý, ešte drastickejší. Kanibalizmus v čírej naturálnej podobe. Vraj knihy pre mládež od 11 rokov... no neviem, či by som toto dal do ruky dieťaťu v tomto veku (toto jediné ma zarazilo). Za mňa slušných 75 percent.

19.09.2022 4 z 5

Súostrovie v ohni Súostrovie v ohni Jules Verne

GRÉCKO. Jedna z najkraťších verneoviek, ale na kvalite jej to neubralo. Dynamický príbeh, ktorý občas brzdili dejinné súvislosti, ale tak sme si aspoň zopakovali históriu. Z oblasti dnešných dovolenkových destinácií. Inak klasická, skôr pirátska šablóna - hrdinský d´Albaret, zlosyn Starkos, krásna Hadžina... Niektoré pasáže rozvláčne, boje s pirátmi odbité na pár riadkoch. Klasický Jules. Za mňa dobrých 70 percent. (Akurát som už unavený z lodí a morí. Práve som dočítal 25tu z 35 verneoviek, ktoré boli vydané na Slovensku. A mám pocit, že pri 90 % ma chytala morská nemoc...Dám si pauzu. A po nej Michaila Strogova - aspoň ten snáď putuje po zemi...)

18.08.2022 3 z 5

Ľadová sfinga Ľadová sfinga Jules Verne

ANTARKTÍDA + PRIĽAHLÉ JUŽNÉ TERITÓRIA. Za mňa slabá kniha. Vyslovene som sa s ňou trápil a mal som ju problém dočítať. Dal som si ju ako ďalšiu "polárnu" - po severných tentokrát z južných oblastí. Ale na rozdiel od Kožušín či Hatterasa (ktoré sa čítajú jedným dychom), toto bol len slabý odvar. Hlavne, celé je to postavené na nejakej fantazmagorickej poviedke, ktorá sa nakoniec ukáže ako reálna a oni z nej idú hľadať stroskotancov. Nesympatické, ťažko uveriteľné postavy, občas s nepochopiteľným správaním. Loď, ktorú naberie na svoju "palubu" ľadovec, magnetická sfinga, ktorá "vyzlečie" z lode všetko kovové, miešanec - miesiželezo, ktorý sa s nikým nebaví, ale vyťahuje z vody poloutopencov a holými rukami aj čln z rozbúreného mora, zelený ostrov Tsalal v oblasti polárnych krýh... No, mám pocit, že toto majstrovi Verneovi až tak nevyšlo... za mňa ledva 50 percent. (Na chvíľu mám aj vďaka tejto knihe lodí a mora plné zuby a dám si radšej niečo iné. Už ovládam všetky typy plachiet - od kosatky až po košovú, ale načo mi to bude, neviem...)

15.08.2022 2 z 5

Krutý hlas vesmíru Krutý hlas vesmíru Fiodor Knorre

Ak chcete poznať zlú, ale fakt že úplne zlú knihu, ste na správnej adrese. Vyprodukovať takýto bullshit OK, možno si autor myslel, že je to niečo super. Ale vydať to? Zlákala ma anotačka - ale to je len folklór, ktorý sa okrajovo spomína. Inak je celá kniha o blábolení nejakého decka s partou gerontov o tom, čo sa má stať... Dal som 30 strán so zaťatými zubami, viac to nešlo. A to som už dočítal aj slabé nečitateľné knihy. Toto sa nedá ani po fľaške ginu. Prelistoval som do konca a furt to bolo o tom istom. Totálny odpad!

17.03.2022