Gerdik komentáře u knih
Po přečetní je pro Aga zatím absolutní vrchol série. Pro mě osobně, poprvé trochu nepředvídatelný děj s pořádnou akcí v arénách a prohloubení lore rutašů (i celého vesmíru), kteří byli trochu v pozadí minulých knih. A finále mě totálně rozsekalo, to jsem vážně nečekal. Mám trochu ohledně pokračování, protože tady byla laťka nasazena hooodně vysoko. Jediný problém mám k tomu, že v první knize bylo psáno, že každá kniha bude mít vlastní děj a bude jedno jestli jste předchozí knihy četli nebo ne. Tady se navazuje na Rudého Vrabčáka a pokud jste jej nečetli, tak se na začátku hned ztratíte, protože nevíte co se stalo. Tady už se jede trochu osobnější linka Agy a kapitána Moravce a jede trochu i více na city. Tohle je MUST HAVE a zaslouží si skoro nejvyšší hodnocení 95%. Jde vidět, že tedy si Kotleta všechno krásně pohlídal a vše do sebe zapadá a odsýpá jak švýcarské hodinky. A jestli někdo říká, že je to brak (možná že je ale neskutečně dobře se čte) tak to nečtěte.
Namlsán prvním dílem jsem hned skočil do druhé knížky a vůbec toho nelituji. Pokračuje se v podobných kolejích. Děj je do první půlky trochu předvídatelný, ale od druhé půlky se rozjede krásná akční jízda. Planeta Namathé je sice trošku vykrádačka Tatooine, ale vůbec mi to nevadilo. Knihu můžu vřele doporučit, zaslouží si krásných 85%.
Po třetím díle jsem měl trochu obavy, ale nemuselo to být nutné. Nová planeta i rasa s její historií je velmi zajímavá. Kniha se opět perfektně čte a dostanete typického Kotletu, kterého zhltnete za jeden maximálně dva dny. Posádka Kraksny je super a hlavně zatím je dobré, že každá kniha má svůj uzavřený děj. Všechno krásně odsýpá a nemůžu si nad ničím stěžovat. Zasloužených 85%-
U této série mě zaujal popis sci-fi opery tak jsem tomu dal šanci. Je to samozřejmě první kniha série, takže jako u všech nových sérií je zde příliš mnoho informací, postav, ras apod. Dá se v tom po čase krásně zorientovat a kniha se velmi dobře čte, nemít tak málo času tak během dne maximálně dvou bych ji přelouskal. Jinak to je typický Kotleta – akce, humor, nadsázka, erotika, intriky, zvraty a hlavně co já obdivuji narážky na můj rodný kraj viz. technik z Vítkovic Vodička. Bratrstvo krve ani sérii Spad jsem zatím nečetl, takže nemůžu porovnávat. Za mě poctivých 80% si kniha zaslouží a myslím že i pozornost všech čtenářů už jen díky posádce Kraksny. Tedy Vzdorující.
Parádní mix žánrů - akční, fantasy, mytologie a trocha erotiky, který velmi dobře funguje. Knížky se četli velmi dobře a celkem rychle. Vše krásně odsýpá, nic se nevleče. Je zde pár překvapivých zvratů, dobře napsané souboje a bitvy. Sice ten konec člověk tak nějak čeká a závěrečná bitva by mohla být trochu delší, nemusela by být na pouhých asi 8 listech, ale aspoň to není nějaká nadstavovaná kaše jako u „Quantum Break“. Tuto dvoudílnou sérii mohu jen doporučit a jsem rád že jsem ji objevil v knihovně. Hned se podívám po dalších knížkách o tohoto autora.
(SPOILER) U téhle knihy tak nějak nevím co si mám o ní myslet. Vypadá to, že tu paní Kristýna Sněgoňová chtěla vytvořit tak nějak českého vetřelce a trochu se to vymklo rukou. Nápad to není špatný a vyprávět určitý časový úsek z pohledu tří postav je zajímavý prvek, který knihu úplně nesráží do nějakého braku. Akční a bojové scény by mohl závidět i filmový Matrix, kapitán Moravec s posádkou mají až neskutečné štěstí. Ze začátku to trochu zavánělo temným hororem (což by nebylo na škodu, zase by to byl svěží vítr do série), ale v půlce se to zvrtne v obyčejnou vyvražďovačku. Knihu sráží i totálně „dementní“ chování kapitána Bouchače, kdy několikrát věří Loydovi i když s ním několikrát slušně řečeno vydrbe (Aga má na konci pravdu). A nechápu ani cíl mise, jako proč klobouk? Není tam vůbec vysvětleno co umí nebo proč je pro „kuřata“ tak důležitý. Hlavně se mi zdálo, že je kniha nějak utnutá nebo zapomněli vytisknout stránky. Kde je návrat na Namathé a jestli je to správná věc co dovezli (překladač to mohl špatně přeložit). Zdá se mi, že si tuhle knihu Kotleta moc neuhlídal a nechal moc volnou ruku. Pro mě slabých 55%, ale někomu se to může líbit (viz hodnocení ostatních čtenářů, je to ostatně čistě můj názor).
Dobře napsaná noire detektivka s prvky fantasy, dobře napsanými charaktery a nečekaným koncem. Nejlépe jsou v knize napsány flashbacky z minulosti. Správce je ten typ antihrdiny kterého si zamilujete (něco jako Punisher nebo Deadpool).
Po dlouhé době kniha která mě dokázala zaujmout. První 2/3 jsou klasická detektivka, ale poslední třetina neuvěřitelně graduje a nenechala mě v klidu dokud jsem ji nedočetl ;). Dobře napsaná kniha ve které je perfektní systém “skákání mezi časovými liniemi”. Dobře napsané charaktery se kterými se člověk sžije + dokonalé finále. Nejlepší detektivka za poslední roky, kterou jsem četl. Vřele doporučuji a nemůžu se dočkat až se mi do rukou dostanou další dva díly.
Zajímavý mix žánrů, terý se dobře čte a rychle odsýpá s pořádným cliffhangrem na konci. Celkově zhrnu sérii u druhého dílu =).
Pro mě nobře napsaná kniha kde nechybělo nic z Bonda - akce, napětí, intriky, krásné ženy a nečekanými zvraty. Bohužel je to pořád dokola jedno a to samé, ale i tak můžu knihu doporučit – čte se moc dobře a děj krásně odsýpá. Postav není moc a čtenář se v nich dobře orientuje – což je za mě velká výhoda. Dal bych asi 3,5* ale bohužel jsem našel dvě nebo tři gramatické nebo překladatelské chyby, tak musím dát 3*.
Opět dobře napsaná kniha plná intrik, vypilovaných postav a opět nečekaným koncem. Opět výborné flashbacky z minulosti. Můžu všem doporučit.
Na tuhle knihu jsem byl celkem zvědí, jako hrou nezasvěcený jsem byl zvědaví jestli tomu porozumím. Kniha se nečetla špatně, krásně odsípá jako když sledujete seriál nebo film. Mám rád sci-fi akčňárny, ale tohle mi přišlo až moc překombinované co se týče přeskakování časovými liniemi, občas se člověk na chvíli ztratí. Co musím knize přičíst k dobru je že tam není žádné popisování jak někdo nebo něco vypadá, stejně když člověk čte knihu na několikrát tak si to na konci stejně nepamatuje. Jak jsem již napsal kniha není špatná, ale k dobré ji chybí hodně. Finále mě osobně neuspokojilo a čekal jsem něco víc. Hodně jsem váhal jestli mám dát 2*, ale díky tomu že to rychle odsípá a popisové pasáže jsou minimální tak dávám 3*.
Na závěrečný díl jsem se hodně těšil a byl jsem zvědavý jak to skončí. Bohužel začátek mě úplně zklamal - strašně se vlekl, byl nezáživný, jako by to psal někdo jiný. ale asi tak od půlky knihy to bylo opět staré dobré Dolní město plné intrik, akce a napětí. Správce to hraje na všechny strany, ikdyž ví jak to skončí. Flashbacky už nejsou tak záživné jako v předchozích dílech - jsou prakticky jen politické, ale aspoň čtenář ví proč se tak děje. Postavy jsou vybroušené do posledního detailu. Kdyby nebylo nudné a vleklé první poloviny neváhal bych dát 5*, ale musím dát 4*.