girdi girdi komentáře u knih

Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Je tam všechno! Odvážní hrdinové, magie i hlavologie, humor i filozofické myšlenky. Fantasy pro všechny, co se nebojí hledat pod hladinou, užívat si slovních hrátek a nechat se unášet přímočarým příběhem. Autor vás vtáhne do děje, protože když se magická hůl dostane omylem do rukou osmé dceři osmého syna, tak se do toho musí vložit Bábi Zlopočasná (což je figura, kterou nelze nemilovat), a to se pak otřese v základech i slovutná Neviditelná univerzita.

"Je třeba říci, že zatímco drtivá většina Stvorů nebyla schopná lhát, chovali všichni nesmírnou úctu ke každému Stvorovi, který dokázal říci, že svět je jiný, než je, a Lhářovo postavení ve společenstvu mělo velmi prominentní ráz. Lhář zatupoval své lidi při všech jednáních s vnějším světem... Tím se cítily ostatní rasy silně dotčeny. Měly prostě pocit, že si pro tuto funkci měli Stvorové vybrat trochu přiléhavější název, jako třeba "diplomat", "historik", "zástupce pro styk s veřejností" nebo aspoň "mluvčí"." (str. 124)

"Ubytování pro obě našla na Stínově, v prastaré městské čtvrti, jejíž obyvatelé vedli povětšinou noční život a nestrkali sousedům nos do jejich záležitostí, protože tady platilo, že "kdo je moc zvědavý, nebude nikdy starý" a taky "kdo se moc ptá, toho nakonec podříznou"." (str. 166)

"Ve vzduchu se také vznášel velmi charakteristický zápach Ankhu, který každému, kdo ho ucítil, vnukal myšlenku, že ho několik armád současně použilo jako pisoár a pak jako hromadný hrob." (str. 248)

27.02.2022 5 z 5

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Čapek byl génius a nejen pro autorství slova robot, celé toto drama je velmi nadčasové. Dílo vydané roku 1920 čtu v rámci výzvy jako více než stoletou knihu. Premiéru měla hra až v lednu 1921, takže má právě kulaté výročí. Je fascinující, jak je kniha stále aktuální, novátorská a buřičská. Kolik má v sobě zásadních otázek a dilemat. Ačkoliv na jazyku je století znát, obsahově se mu dá vytknout jen málo. Snad mě trochu nesedělo to sdílené poblouznění Helenou, ale zbytek je perfektní. Navíc nám Čapek ukazuje, že naděje umírá opravdu až poslední a vždy má smysl se jí držet.

06.01.2021 4 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Neuvěřitelné, jak si autor udržel vysokou laťku a v mnohém ji přeskočil. Všechno je tak perfektně promyšlené, má to hloubku, cit a smysl. Znovu jde o napínavý příběh plný nečekaných zvratů. No prostě fakt PECKA, nějak se mi nedostává adekvátních slov chvály. Tohle si prostě musíte přečíst!

16.02.2022 5 z 5

Dvakrát sedm pohádek Dvakrát sedm pohádek František Hrubín

Klasika, která pro mě ani za ty roky neztratila nic na své kráse. Hrubínova poetika je prostě kouzelná a myslím, že každé dítě si oblíbí aspoň jednu rýmovanou pohádku. Koupila jsem pro děti nové vydání a užívám si čtení.

13.12.2021

Café Groll Café Groll Jan Štifter

Perfektní jednohubka. Nádherné ilustrace, přesvědčivý vhled do historie a poutavý příběh s výbornou pointou. Báječně strávených několik hodin s krásnou literaturou.

09.05.2021 5 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Když jsem se dozvěděla o filmovém zpracování, dostala jsem chuť si knihu znovu přečíst. A musím potvrdit, že je i při druhém čtení pořád stejně skvělá! Za mě vůbec úplně nejlepší, co Patrik Hartl napsal.

07.10.2020 5 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Způsobem propletených (občas trochu neuvěřitelných) příběhů o osudech jedné rodiny mi to, nevím proč (protože ta atmosféra je tak jiná), připomnělo Hartlův Malý pražský erotikon (ovšem jen pokud byste z něho odstranili skoro všechen humor, laskavý i třeskutý). Mornštajnová v Hotýlku představila tolik zajímavých postav, až člověku bylo občas líto, že některé mají jen málo prostoru a člověk je nemůže lépe poznat a pochopit. Ačkoli to bylo většinou spíše smutné čtení, četlo se to krásně. Mistrovské vypravěčské nadání doplňují všechny ty úžasné detaily, jako je členění kapitol tvořící báseň nebo sebenaplňující se propojení úvodu a závěru knihy. Je báječné, že máme v Česku takto talentované autorky.

02.06.2019 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Ač je téma knihy velice závažné a komplikované, kniha jako celej je jedním slovem milá. Hlavní hrdinové vám přirostou k srdci tak moc, že na konci vám bude líto, že je musíte opustit. Přestože je máte občas chuť proplesknout a příběh jasně směřuje k jedinému možnému konci, nebo právě proto. Tenhle "román pro ženy" je zaslouženě v top dvacítce nejlépe hodnocených knih.

17.07.2016 5 z 5

Nevyhnutelná opotřebovanost citů Nevyhnutelná opotřebovanost citů Zidrou (p)

Krása střídá nádheru. Bylo to jemné, kruté, těžké i lehké. Kouzelné. Přízemní i nereálné. Překrásně ilustrované. Vtipné i smutné. Komiks nejen pro starý!

03.10.2022 5 z 5

Kudy ke hvězdám Kudy ke hvězdám Jenn Bennett

Už nejsem cílovka, ale i tyhle středoškolské příběhy si dokážu občas vychutnat. Autorce se rozhodně podařilo celý příběh krásně vizualizovat, takže jsem měla opravdu pocit, že putuju s hlavními hrdiny americkou přírodou. Příběh není plochý, jsou tam sice i ta klišé letních lásek a hloupých mladických rozhodnutí, ale nechybí tomu hloubka a člověka to vtáhne do dění až po uši. Určitě v rámci žánru skvělá volba.

03.10.2022 5 z 5

Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Od Leigh Burdago jsem přečetla Šest vran, Grišu jsem s odkazem na "horší" doporučení vynechala. Po shlédnutí první série Shadows & Bones jsem byla rozhodnutá, že to musím napravit, protože jsem byla nadšená. Knihu jsem přečetla během dvou dní a nemůžu se dočkat dalších dvou dílů (a dalších sérií, protože Temnyj Ben Barnes!!!). Jestli hledáte klasickou young adult ze zajímavého fantasy světa, s promyšlenou magií a silným (ačkoliv nepřekvapivým) příběhem, s Grišou nesáhnete vedle.

02.05.2021 5 z 5

Rozbřesk Rozbřesk Stephenie Meyer

Prokousala jsem se Půlnočním sluncem a potřebovala si tak trochu spravit chuť, takže jsem se (už ani nevím pokolikáté) pustila do závěrečného dílu této báječné série. Bylo to super, jako vždycky. Užila jsem si svatební cestu, a pak jsem trochu přeskakovala, abych se rychleji dostala k tomu úžasnému finále. Je to velmi milé odpočinkové čtení, přesně to, co jsem potřebovala.

19.04.2021 5 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Ráda střídám žánry a na Ostrov Entry jsem se vydala na letní dovolené po dočtení jedné romantiky, takže to Skotsko mi skvěle sedlo. Příběh mě vtáhl, i když občas plynul pomalu, protože ta atmosféra (zejména historické linky) byla dechberoucí. Rozhodně zkusím i další autorovy knihy.

13.01.2024 5 z 5

Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

To byla taková skvělá jízda! Člověk přesně ví, jak to všechno dopadne, ale i tak si to perfektně užije. Miluju romatiku, která pobaví a zároveň trošku rozšíří obzory. Akademické prostředí je mi blízké, takže to rozhodně byl po všech stránkách můj šálek kávy. Už se těším na další!

13.01.2024 5 z 5

Hodina mezi psem a vlkem Hodina mezi psem a vlkem Jan Skácel

Skácel je pro mě poezie. Láska, bolest, smutek. Kniha obsahuje tři sbírky, takže je obtížné hodnotit souhrně, ale přesto dávám 5 hvězd. Protože na to stačí i jedna báseň, které v srdci zůstane navždy...
"Chvíle
Za žádnou pravdu na světě.
Ale jestli chceš,
za malý pětník ticha.
Je chvíle, která půlí krajinu.
Pokorný okamžik,
kdy někdo za nás dýchá."
str. 136

Stejně nezapomenutelná je i Co radí princezna Čau.

16.02.2021 5 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Nápaditý cestopis plný typického humoru Ladislava Zibury, který mi sedí stejně jako jeho zajímavé postřehy. Velmi oceňuji nejen krásné ilustrace, ale také doplňkové faktické informace. Ke stopování mě autor sice nenalákal, ale o jeho dobrodužstvích a poznávání nových lidí během cest si v budoucnu opět ráda přečtu.

15.01.2021 5 z 5

Maminka Maminka Jaroslav Seifert

Poezie, která pohladí až po duši. Knihu jsem četla na etapy a k některým básním se vracela, některé jsem předčítala malému synovi. Seifert byl prostě pan básník a ta Nobelova cena je rozhodně zasloužená. Maminka s ilustracemi Jany Kiselové-Sitekové je něžná publikace, která potěší každého vnímavého čtenáře.

18.09.2017 5 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

V jednoduchosti je krása. A síla.

29.03.2016 5 z 5

Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Četlo se to samo a moc hezky. Děj krásně plynul, nechyběly dobré zápletky, humor a samozřejmě láska. Seriál jsem dlouho ignorovala, a pak ho slupla jako malinu. S knihou to bylo stejné. Bylo to osvěžující a milé, perfektní kombinace. (Nejen do pošmourných dnů strávených v posteli, ale teď mi to vážně sedlo.)

20.11.2021 5 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

WOW. Tušila jsem, že to bude stát za to a fakt hustý. Velice neobvyklé postavy, netradiční problémy. Rozhodně nic, co bych už někdy někde četla nebo viděla. Prostě za mě fakt dobrý.

07.01.2020 5 z 5