Café Groll přehled

Café Groll
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452136/bmid_cafe-groll-1XK-452136.jpg 4 496 496

Poetický příběh lásky a vášně z jihočeských nevěstinců v období První republiky. Zatímco babičky vyšívaly Hradčany, děti u draní peří poslouchaly pohádky a slečinky z lepších rodin studovaly, jak se stát spořádanou ženuškou... v Café Groll zatáhli závěsy, aby mohl začít další z nespoutaných šantánových večírků. Legendární českobudějovický nevěstinec ožívá v příběhu o lásce a touze z počátku 20. století. Nechte se hýčkat bordelmamá Vlastou Holubovou a odhalte tajemství Anny Václavíkové, nejkrásnější ze všech jejích dívek!... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Café Groll. Přihlašte se a napište ho.

Makii
předevčírem 4 z 5

Celé to bylo super, ale ten závěr!! Ten jsem nečekala. Doporučuju.

Rihatama
13.01.2025 5 z 5

Café Groll, jaký to poetický název pro jeden českobudějovický hanbinec :-). Stifter rozvíjí svůj příběh ve dvou paralelních časových osách - v době po první světově a krátce po druhé světové - které spojuje postava lékaře Rudolfa Slívy, lékaře prostitutek. Nesl si svůj cejch podobně jako kat Mydlář. Stifter příběh budějovického lékaře Slívy vystavěl na záznamu o postavě skutečného lékaře prostitutek. Jen doufám, že jeho skutečný život byl snesitelnější a aspoň o něco méně dramatický než život Slívy literárního. V jednom rozhovoru Groll uvádí, že na počátku 20.století bylo v Budějovicích o necelých 50 000 obyvatelích na 150 vykřičených domů. To by dnes nebylo možné. Dnes jsou zase ale možné věci, které by před 100 lety byly naprosto nemyslitelné ;-).

Stifter mladého lékaře nešetří. Do cesty mu staví opravdu nemalé pokušení. Jak ale oddělit profesní čest od prosté neodolatelné přitažlivosti všech těch dostupných žen, pro které vztah s lékařem může představovat cestu ven z existenčního marasmu? Alfou a omegou celého příběhu je pak přelud, pověst o té jedné, jediné, nepřekonatelné, nenaplněná touha. Závěr knihy je překvapivý a přitom tragikomický, až parodický. A přece zůstává věrohodný. Osud totiž umí být potměšilý. Stifter má zajímavý smysl pro humor a tohle určitě není poslední jeho kniha, kterou čtu. Jedno je jisté, nikdy nepodceňujte ženy ;-).

Lidusaaa
20.12.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, překvapila mě. Opravdu čtivě napsaná, příběh hezky plynul, a hlavně byla plná překvapení (aspoň já jsem nečekala některé zvraty). Bavil mě hlavní příběh i dokreslení doby.

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020

Kniha Café Groll v seznamech