Café Groll přehled

Café Groll
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320823/bmid_cafe-groll-R5S-320823.jpg 4 477 477

Originální a čtivá novela o mladém lékaři, který dostal na starost lékařský dohled nad lehkými dívkami v prvorepublikových Českých Budějovicích. Rok 1920. Mladý lékař Rudolf Slíva plánuje otevřít ordinaci a zahájit svou praxi. Mezi zavedenými lékaři však není vůbec jednoduché se prosadit, nováček tedy nastupuje na uvolněné místo lékařského dohledu nad dívkami z veřejných domů. Z popisu práce brzy osobně pozná všechny místní podniky i prostitutky, které v nich pracují. Nejvíce času ovšem tráví v jednom podniku – Café Groll v Kasárenské ulici s vyhlášenou kurtizánou Annou Václavíkovou. Ta záhy změní nejen jeho život, ale zasáhne do osudů dalších slečen i samotné madam. V novele Jana Štiftera se v atmosféře prvorepublikových nevěstinců odehrává souboj zkušeností a prožitků se skutečností a pravdou, která je často jen zdánlivá, protože nikdy nevíme všechno.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Café Groll. Přihlašte se a napište ho.

Kory98
07.11.2024 5 z 5

Knihu jsem si přečetla vlastně úplnou náhodou. Sháněla jsem ji v knihovně, protože si ji chtěla přečíst kolegyně, která se inspirovala odkazem v nějakém časopisu. Nakonec jsme si ji v práci přečetli tři a musím říct, že se nám všem líbila. Závěr mě tedy dostal, takový by mě ve snu nenapadl a jsem ráda, že autor nepokračoval dál, a to domýšlení nechal na nás čtenářích. I když zde to domýšlení moc pozitivní nebylo. Dalším kladem knihy jsou nádherné ilustrace. Celkově je to taková malá a milá knížka zajímavého obsahu. Moje první setkání s autorem, ale už se chystám k tomu, že nezůstane posledním.

Adell-ka
18.10.2024 5 z 5

Tahle útlá knížka v sobě ukrývá zajímavý příběh. Mladý lékař se stane ženským lékařem a pečuje o dívky lehkých mravů zejména z proslulého nevěstince Café Groll v Budějcích. Některé dívky vstoupí do jeho života nejen jako pacientky, ale také třeba jako první sexuální zkušenost v podobě Magdaleny nebo legendy Grollu, překrásné Anny, kterou chce mít každý, ale mladému lékaři není dopřáno ji spatřit.
Příběh je čtivý, bavil mě, klidně mohl být delší. Líbilo se mi, že autor se zabýval také dobovými reáliemi, popisoval pocity a myšlenky postav, že kniha zkrátka nebyla jen o proslulém "bordelu".

BáraLind.
02.10.2024 5 z 5

Tohle bylo krásné, až mě mrzelo, že to byla jen krátká novela, příběhu by slušel propracovaný román. Bylo zajímavé i to, že to nebylo všechno plně dokresleno, ale to, jak to vlastně dopadne, bylo ponecháno na fantazii čtenáře.

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020

Kniha Café Groll v seznamech