gretl74 gretl74 komentáře u knih

Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Dlouho jsem nic podobného nečetla. Váhám mezi 3 a 4 hvězdami, zatím tři, třeba později ještě jednu dodám, až se mi to v hlavě rozleží. Také si nejsem jistá, jestli to autor tak "hluboce" myslel, nebo to byla jen taková taškařice na první dobrou, chytli se toho samozvaní "vykladači" literatury a začalo to žít vlastním životem.

25.03.2019 3 z 5

Všechno je jinak Všechno je jinak Vladimír Pikora

Úplně nemusím styl "sežral jsem veškerou moudrost světa, všechno vím, všechno znám". A zatím jsem od těchto autorů četla pouze kritiku na věci, jak jsou, ale jaksi mi chybí nějaký náčrt, jak by se to mělo vyřešit. Že jde všechno do háje, to víme, ale co s tím, aby se to systémově pořešilo, to nám asi neporadí ani pan Pikora ...

31.12.2018 2 z 5

U vrabčáků za komínem U vrabčáků za komínem František Jungbauer

Kdysi dávno se mi moc líbilo a ráda na tu knížku vzpomínám. Tak jsem vyštrachala z úkrytu a chtěla předčítat dcerce, ale už se nedá, je to moc staré.

13.11.2018 4 z 5

Zánět - skrytý zabiják Zánět - skrytý zabiják David Frej

Kniha mi nic nového nepřinesla a "praktické" recepty a návody jsou dle mého velmi nepraktické. Už se vidím, jak ráno v šest s rodinou za zadkem kuchtím na pánvičce kedlubny k snídani. Teorie a praxe jsou prostě o něčem jiném.

13.11.2018 3 z 5

Mikulášovy prázdniny Mikulášovy prázdniny René Goscinny

Prostě Mikuláš - tady není co dodat. Pro malé i velké.

13.11.2018 5 z 5

Mág Mág John Fowles

Zvláštní, nečekané, mnohovrstevné, stále a stále překvapující. Některé části nutí k přemýšlení, několik kapitol napínavých, že nemůžete přestat číst, něco trošku zdlouhavější. Jen by mne zajímalo, jak to tedy "doopravdy" bylo. Ale příští prázdniny jsou jasné - řecké ostrovy ,)

09.11.2018 4 z 5

Vstup do ráje zakázán Vstup do ráje zakázán Jarmila Loukotková

Jak jsem byla z "římských" knížek paní Loukotkové nadšená, tak touhle jsem hodně zklamaná. Upřímně doufám, že se to celé odehrávalo pouze v autorčině fantazii a nebyl to exkurz do jejího mládí. Děsně nesympatická rodina ...

25.09.2024 3 z 5

Tajemství stříbrných vlků Tajemství stříbrných vlků Thomas Brezina

(SPOILER) Dala jsem na recenze čtenářů a dlouho knížku sháněla po bazarech. Konečně, mám ji. Sice bez lupy, ale naštěstí se dají použít z jiných dílů, kterých doma pár máme. Mám ji pro dítko, ale to si zrovna užívá na škole v přírodě, tak jsem jenom tak maličko nakoukla a slupla těch pár stránek jak malinu. A teď jsem trošku v rozpacích, jak se k příběhu postavit. Doposud jsme totiž doma četli pouze sérii Klubu Tygrů, kde měla i ta největší záhada ve finále jasné a reálné vysvětlení. Ale tohle je čistokrevná pohádka/fantasy. Šablona příběhu funguje stejně jako u všech dalších Brezinových knih, je to napínavé, čtivé, jednoduché, pro cílové čtenáře tak akorát. Ale jestli je to jeho opravdu nejlepší příběh... to asi posoudit nedokážu (a nebo dokážu, ale asi nechci ;)
Já dávám 3,5* a jsem zvědavá, co na to naše mládě řekne

23.05.2024 3 z 5

Záhadný duch Záhadný duch Thomas Brezina

Další z příběhů Klubu Tygrů. Vhodné zejména pro mladší čtenáře, kteří potřebují hodně akce a děje. Jednoduchý příběh s dobrým koncem a pořádnou dávkou napětí. Jen musím jako rodič konstatovat, že ve většině těchto knížek mívají Tygři víc štěstí než rozumu...

03.01.2024 4 z 5

Palác stříbrných panterů Palác stříbrných panterů Thomas Brezina

Vítaná hodinová oddychovka. Klasický případ Klubu Tygrů v atraktivním prostředí maharádžova paláce, nenáročné odpočinkové čtení.

26.12.2023 4 z 5

Vysněné světy Vysněné světy André Maurois

Po dlouhé době návrat ke starší literatuře - v případě André Mauroise chybu neuděláte, tyhle knížky jsou totiž o lidské povaze a tím pádem moc nestárnou.

23.07.2023 4 z 5

Aby po nás něco zůstalo: Zpověď novodobých zámeckých pánů Aby po nás něco zůstalo: Zpověď novodobých zámeckých pánů Anna Novotná

V podstatě nevím, co dalšího bych ještě mohla dodat k předešlým komentářům, kde už je vlastně vše napsáno. I když bych měla trochu výhrady k literární kvalitě, zajímavé téma a lidé se svými příběhy a sny mi to bohatě vynahradili. Poklona všem těmhle bláznům, kteří si svůj větrný mlýn sami vybrali a dobrovolně se pustili do boje, a to nejen pro své potěšení a svůj dobrý pocit, ale i pro nás všechny ostatní. Nezbývá, než jim fandit a popřát hodně štěstí. Vzhledem k tomu, že rozhovory proběhly v létě 2019, doufám, že je následné roky nesemlely a že všichni pokračují ve svých snech okolnostem navzdory.
Celkovou grafickou úpravu knihy vnímám jako originální, ale některé záběry jsou strojené až příliš a také bych raději více prostorových fotografií, než jedno okénko v detailu, byť umělecky provedené ...
Co mě po otevření knihy upřímně vyděsilo byla velikost písma předmluvy, hned jsem listovala, zda není takto celá kniha, naštěstí není (jen u každé kapitolky je jeden "zvětšený" odstavec - nevím, na mě to působilo vyloženě rušivě).
Možná bych uvítala nějakou mapku nebo plánek, ale takhle jsem si alespoň užila u hledání na Mapách.cz a už naplánovala dva výlety :)
4.5*

28.03.2023 4 z 5

Kolo osudu Kolo osudu Barbara Cantini

Roztomilá dětská knížka. Po rychlém prolistování v knihkupectví a spatření Pufa v tutu baletní sukénce bylo rozhodnuto, tahle knížka nám nesmí v knihovničce chybět. Svižný příběh, krásné a vtipné obrázky ... nám se to prostě líbilo.

15.02.2023 4 z 5

Knihkupkyně Knihkupkyně Cynthia Swanson

Nejdříve jsem se nějak nemohla začíst. Ve chvíli, kdy už se obě alternativní reality rozjely, to začalo být o chloupek zajímavější. A vzhledem k tomu, že doma jednoho takového Michaela máme, tak se mě to začalo i mnohem více dotýkat. Konec mi přišel příliš urychlený, jinak je to napsáno poměrně dobře a čtivě.
3,5*

21.01.2023 3 z 5

Poslední ovečka: Trochu jiný vánoční příběh Poslední ovečka: Trochu jiný vánoční příběh Ulrich Hub

Totálně praštěný a ujetý "pravdivý" příběh. Způsob zpracování by vůbec nebyl špatný, ale pár věcí mi trochu vadilo. Některé části bych malinko zkrátila (ubíraly na údernosti), někde se na ten humor tlačilo až moc. Ale pár vtípků tam bylo a ovečka s nudlí u nosu nás bude asi pronásledovat ještě hodně dlouho. Přečtení rozhodně nelituji, zpříjemnilo nám to jedno "nemocné odpoledne".
3,5*

26.12.2022 3 z 5

Dneska bude všechno jinak Dneska bude všechno jinak Maria Semple

Knížka se ke mně dostala čirou náhodou, jako dárek zdarma k nákupu. Naštěstí. Již po přečtení prvních pár stránek jsem nabývala dojmu, že to nebude můj šálek kávy. Nesedí mi styl psaní, hlavní hrdinka je mi strašně nesympatická. Pak teprve jsem nahlédla do místního hodnocení ... a mohu s klidným svědomím odložit (nejlépe někam do knihobudky). Nemám tolik času, abych ho marnila s touto knihou. Nedočteno...

22.08.2022

Jsi jednička Jsi jednička Poppy O’Neill

Pro někoho možná i užitečné, ale já nemám pocit, že by tyto aktivity mohly nějak výrazně pomoci. Pro dítě je nejdůležitější podpora ze strany jeho nejbližších, malováním do knihy větší sebeúctu nezíská.
A není mi jasné vydání ve dvou knihách (Buď sám sebou a Jsi jednička), jsou totiž víceméně identické.

03.02.2022 3 z 5

Neboj se, vždyť máš česnek Neboj se, vždyť máš česnek Pavel Brycz

Poslouchali jsme celá rodinka jako audioknihu na Halloween ;) Dítko je sice strašpytlík, ale strašidelné je to přiměřeně, zvládli jsme bez následných nočních můr. Prý dá teď česneku šanci, tak uvidíme... Každopádně napsáno moc pěkně a i audiokniha je velmi povedená včetně zvukových efektů. 4,5*

04.11.2021 4 z 5

Dívka v přestrojení Dívka v přestrojení Greer Macallister

Neurazí, nenadchne. Takové jednoduché čtení na pláž, pokud chcete ulevit přetíženým mozkovým závitům. Škoda, že o té pravé Kate se toho moc neví, takže autorka vařila z vody a je to znát.

23.08.2021 3 z 5

Vílí býlí Vílí býlí Radomír Socha

Obyčejná příjemná dětská knížka. Hezké téma, ale asi by se dalo zpracovat trošičku poutavěji. Takhle je to bylinka, víla, bylinka, víla, bylinka, víla ... a do toho seznam nemocí, na co kterou použít. Na naší slečnu to bylo málo akční. 3,5*

26.05.2021 3 z 5