Han-nah Han-nah komentáře u knih

Okem vrány Okem vrány DeSales Harrison

Román je zajímavě napsaný, ale četl se mi velmi těžko, často jsem knihu odkládala a zase se k ní vracela. Postavy jsou psychologicky rozebírány, pasáže jsou prokládány veršemi, které vás na chvíli myšlenkově odpoutají od rozvětveného děje knihy. Hlavní postava psychoterapeut Daniel je vtažen do minulosti, kdy, jak se říká "Minulost nás vždycky dožene" Závěr knihy mě překvapil.

Dni jasný, pokojný, ty chvíle čistá,
zas zemi s nebem spojit zkusíš,
však rosa večer žalozpěv ti zchystá,
ty zemřít musíš.

04.10.2019 3 z 5

Pravda Pravda Mouna Ayoub

Souhlasím s "mejca88" , ale velmi mě udivilo, že Mouna si uvědomovala od dětství , jaká je povahově, v tomto prostředí byla vychovávána a žila a přesto si tohoto muže vzala, opravdu, jak popisuje, tak peníze vždy až na 1. místě. Ano, chlapec byl vážně nemocen, ale která matka u nás si poletí tryskáčem do ciziny za "lepší lékařskou péči"? A MOC DOBŘE VĚDĚLA, ŽE KDYŽ BUDE MÍT DĚTI, TAK PO OPUŠTĚNÍ MANŽELA DĚTI ZŮSTÁVAJÍ U OTCE!!! A matka si jde koupit jachtu, najde si milence .... Beru, když se tak naivně vdá evropská dívka, protože ještě pořád je tu nějaká naivita, ale ten kdo tam žije? A teď se chce touto knihou dětem omluvit! Děti odpustí, protože to bude vždy jejich matka, ale zajímalo by mne, jak to nese vnitřně ona sama.

29.09.2019 4 z 5

Nebuďte obětí Nebuďte obětí Verena Kast

Tuto knihu musíte při čtení vnímat přímo ke svému já a žít svůj vlastní život. Opravdu se někdy cítíme jako oběť a někdy jako agresor, cítíme pocity viny, máme komplexy, ale stačí si uvědomit, že někdy stačí malá změna v myšlení, aby si člověk uvědomil, jak má nadále fungovat a vážit si toho, že mu byl život dán se všemi radostmi a starostmi, s pláčem i smíchem, někdy jsme šťastní nebo smutní, někdy máme raději společnost, ale zase naopak chceme být sami se svými problémy, je toho hodně, ale od toho je celý náš život, aby nebyl jednotvárný, abychom ho žili a ne prožili.
Žij tím, co je a co přijde a nemysli na minulost, tu už nezměníš, ale posune tě v životě dále, když z ní vyvodíš ten správný úsudek.

29.09.2019 4 z 5

Nebeský vězeň Nebeský vězeň Carlos Ruiz Zafón

Opět krásným stylem napsaná kniha, která provází a doplňuje příběhy postav z předešlých knih Stín větru a Andělská hra. Opět otevírá historii Barcelony, politické události z této doby,vězení i tajemné paměti Pohřebišětě knih

12.08.2019 4 z 5

Andělská hra Andělská hra Carlos Ruiz Zafón

Dala bych 3+, ale Stín větru mě zaujal více. Podmanivá Barcelona je krásné slunečné město plné radosti a života, v této knize je ponurá, tmavá, strašidelná, děj je překombinován. Druhá půlka se četla lépe i tím, že kniha je napsána krásným čtivým jazykem, takže pomalým čtením vás děj pohltí. Těším se na další díl.

10.08.2019 3 z 5

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Kniha vypráví osudy sester Elinor a Marianny z přelomu 18. století. Zavádí nás do dávných časů, je zde láska, bolest, rodinné večeře, společenské návštěvy, příbuzní. Líbilo se mi i filmové zpracování.

18.05.2019 4 z 5

Život střídá smrt Život střídá smrt Petr Prouza

K této knize se často vracím. Navazuje na Krámek s kráskami se stejnými postavami Pavlem a Hedvikou, kteří po rozluce opět nacházejí ztracenou lásku, porozumění a krásně naplněný život narozením druhého syna. Ale " Život střídá smrt a naopak smrt je střídána životem". Ten byl Hedvice bohužel dán velice krátký, i když se až do konce své vážné nemoci nevzdávala.

"Pavle, a chtěj žít, chtěj žít kvůli sobě a kvůli Štěpánkovi a Davídkovi. Na světě je tak pěkně, tak nádherně......"

Tuto knihu napsal Prouza ze svého těžkého prožitku, umírání a smrt jeho vlastní ženy. Popisuje pro všechny, aby si uvědomili ve svém životě zbytečné šarvátky, spory, malichernosti, závist apod. a uměli žít.
Proto, když si vezmu tuto knihu v dobré nebo pochmurné náladě a jen tak listuji a čtu jenom úryvky, vážím si svého života a zdraví svého a všech mých blízkých.

25.04.2019 5 z 5

Vlna Vlna Christopher Hyde

Hezky napsaná katastrofická kniha, román "Vlna" popisuje skutečnou přehradu na řece Kolumbii. Napínavý děj protrhnutí hráze a její následky.
Před ohněm utečeš, před vodou ne.

07.04.2019 4 z 5

Ledaže se spletu Ledaže se spletu Michael Třeštík

Jednoduché, vtipné, úsměvné , humorně podané přímo ze života.

05.04.2019 4 z 5

Terakotová armáda Terakotová armáda Roberto Ciarla

Tuto knihu jsem si půjčila po shlédnutí výstavy v Ostravě, abych si doplnila informace. Tato kniha není ke čtení, ale k zamyšlení a velkému úžasu, jak byli lidé v této době geniální-

26.03.2019 5 z 5

Pátá dohoda Pátá dohoda Don Miguel Ruiz (p)

Nejdůležitější je, aby se člověk snažil tyto dohody ve svém životě přijmout. Pro křesťany je to Desatero přikázání, pro ateistu to mohou být dohody. Každý žijeme svůj vlastní život a ten si prožijeme.

26.03.2019 4 z 5

Správy z druhého sveta Správy z druhého sveta Arthur Ford

Nevím. zda tato kniha vymaže lidem strach ze smrti. Vyvolávání duší zemřelých, seance, média. Dnešní život je vysoce materiální.
Moje krédo je: Nahý jsme na tento svět přišli a kdyby to nebylo neetické, tak nazí také odejdem. Nic materiálního si sebou nevezmeme, máme to jenom pro potěchu ve svém životě.

20.02.2019 2 z 5

Lady Susan Lady Susan Jane Austen

Tato kniha mě zaujala svým podáním formou dopisů, ze kterých se odvíjí děj, láska milenecká i mateřská, intriky a to vše formou písemného slova. Dnes toto již lidem schází. Je škoda, že i intimní komunikace nebo rozchody se řeší formou SMS.

14.02.2019 4 z 5

Střípky štěstí Střípky štěstí Caroline Anderson

Kniha z lékařského prostředí, kde nechybí hlavně romantika. Při čtení nemyslím na ostatní problémy a zapojím představivost.

28.10.2021 3 z 5

Elixír lásky Elixír lásky Kate Hoffmann

Dr Zuzana Hartlová pracuje ve výzkumném ústavu a myslí si, že jako první vyvinula elixír lásky. Začne shánět testovací objekty. Jedním z nich je i Jaye.
Pozná sama, že lidé se už po staletí milují bez elixíru a že žjednou ze složek úspěšného vztahu jsou aktivní představy?

28.10.2021 3 z 5

Soukromá záležitost Soukromá záležitost Anne Mather

Taková četba do autobusu, nemusí se u čtení myslet, většinou to skončí stejně v posteli.

27.10.2021 2 z 5

Černé lži, rudá krev Černé lži, rudá krev Kjell Eriksson

Knihu jsem sice přečetla, ale vracet se k ní už nebudu. Ann je sice skvělá kriminalistka, ale to hodnotu detektivního příběhu nezvýšilo.

04.04.2021 2 z 5

Prázdniny v Itálii / Španělova milenka Prázdniny v Itálii / Španělova milenka Penny Jordan (p)

Taková červená knihovna, perfektní oddechovka pro snění.

10.11.2020 3 z 5

Las Casas a Karel V. Las Casas a Karel V. Reinhold Schneider

Náhodně vybraná kniha v knihovně, kdy mě ani nenapadlo, co mně při jejím čtení čeká. Vše popsáno v předešlých komentářích. Její hluboký morální obsah lze zařadit do každé doby našich dějin.

25.10.2020 4 z 5

Dneska žijeme Dneska žijeme Emmanuelle Pirotte

Drsný příběh z v konce války, kdy pohled sedmileté židovské holčičky Renéé změní život německého vojáka Mathiase. Při čtení dostáváte obrazy jejich dosavadního života, ale i propracované ostatní postavy ukazují syrovost povah v tomto těžkém životním období v boji o přežití.

25.10.2020 4 z 5