hanucha

teda musím přiznat, že mě to dost nudilo, četla jsem kvůli dceři, ale dost jsem trpěla.. ani ne tak u těch popisů, profesně mě to celkem zajímalo, ale vůbec jsem se nemohla začíst, přišlo mi to odfláknuté, nevím :-)

Já jsem spokojená. Příběhy tak akorát délkou úměrné věku synka, jeho to bavilo, i když si myslím, že toho dost vůbec nepochopil, ale nějak zvlášť nám to nevadilo. Pěkné obrázky, i jsme se společně před spaním nasmáli :-) Už máme na nočním stolku další autorovy medvědí příběhy.

Taková jednohubka, fejetony jsou ideální délkou do MHD nebo na čekání u lékaře. Přestože skoro deset let staré, stále jsou některá témata aktuální. Spousta z nich je hodně vtipná, určitě doporučuji :-)

Kniha má nádhernou obálku a krásný námět, takže jsem se těšila, první cca pětina byla taky celkem slibná. Ale čím déle jsem četla, tím víc mi něco vadilo. A přestože jak už psal někdo níže, dialogy hlavních hrdinů byly naprosto nereálné a nevěrohodné, spíš to byly přemoudřelé monology, tak nakonec to byl nejspíš překlad, který tu knihu úplně zabil. Protože francouzsky celkem umím, druhou půlku knihy jsem si v podstatě jen snažila pro sebe přeformulovat, jak bych danou pasáž přeložila tak, aby to znělo česky a ne francouzsky s českými slovy. Vůbec se to nedalo číst! Nechápu, že si nakladatelství toto nepohlídá, a to už vůbec nemluvím o spoustě formálních chyb, které se vinou celou knihou. Já vím, že jsem docela hnihopich, ale toto fakt ne. Mít překladatele po ruce, tak mu snad dám pěstí (předtím by mi mohl vysvětlit, o čem pojednávají knihy o zahradnictví)... Jedna hvězda za obálku a druhá za námět :-(

Knížka mě trochu zklamala, dvě povídky byly pěkné, ale ostatní dost utrpení. Sice pěkná dobová atmosféra, ale určitě je spousta daleko lepších věcí na přečtení. Jen proto, že nerada odkládám knihy nedočtené, jsem to přetrpěla.

Sice mi určité sobectví a urputnost Nahíd dost lezly na nervy, ale přesto knihu hodnotím velice pozitivně a trochu mě i přiměla k zamyšlení, jestli i já se leckdy ve vztahu ke svým blízkým nechovám zbytečně sobecky, a taky jestli oni nevnímají vypjaté situace úplně jinak, než bych předpokládala. Rozhodně doporučuju ke čtení, nic podobného jsem dosud nečetla, zajímavá kniha! Velké plus pro mě je, že moje teta emigrovala právě do Švédska a s komunitou emigrantů z Íránu se často setkávala.

Klasická říkadla pro děti, konečně je máme i s jinými obrázky než s těmi od Lady :-)

Jedna z oblíbenějších knížek obou dětí. Pěkné obrázky a ne úplně hloupé verše.

Žádný zázrak, autor napsal spoustu daleko lepších příběhů. Ale do výzvy super, protože jsem fakt neobjevila nic, co bych si chtěla přečíst. Toto byl takový malý švindl :-) Ale synkovi se to líbilo.

No to teda byla jízda! Do knihy jsem původně jen nahlédla, že si ji pošetřím na později, ale už mě nepustila... Pokud nemáte čas přečíst si ji najednou, tak ji ani neotvírejte, nebo se vám budou zdát zběsilé sny, tak jako mně :-) Pokud o to člověk stojí, a je na to naladěn, v knize je spousta míst k hlubšímu zamyšlení, ale dá se i proletět jen tak po povrchu. Rozhodně doporučuju!

Moc hezky se to četlo, nečetla jsem předchozí díl, ale vůbec to nevadilo, možná naopak. Pár situací mi přišlo trochu nedotažených, ale jinak super kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout.

místy až příliš mravokárné, ale hezká kniha, v mládí bych ji asi ocenila víc :-)

Byla jsem natěšená, protože rostliny miluju, ale v zásadě to je zklamání. Jsou tam sice pasáže, které jsem proletěla takřka bez dechu, ale chvílema to chtělo trochu víc práce a dotáhnout detaily.. Hlavní hrdinka mi byla krajně nesympatická, neustále se chová jako rozmazlený děcko (ale samozřejmě neznám žádnou newyorčanku, tak třeba je to tam takto normální..), spousta situací je dost přitažená za vlasy..
Lezl mi na nervy i mizerný překlad a hodně překlepů a dalších chyb, jako pojmenovat rostlinu bromélií a v následující větě tu samou rostlinu mučenkou?! A to nebylo jednou.. Čekala bych, že to bude když už ne překládat, tak aspoň redigovat někdo, kdo kytkám aspoň trochu rozumí..

Jedna z knih, na kterou nějak nemůžu zapomenout, hlavně ten konec, ten mě dostal..

Miniknížečka ležela bez povšimnutí v knihovně skoro 20 let až do úklidu knih. Tak už konečně vím, o čem autor mluví pří každoroční pouti k bažině, když zmiňuje utopeného vápeníka :D

Útlá knížečka, v podstatě jeden příběh na dobrou noc pro začínajícího čtenáře, milý příběh, a jako bonus splněné téma v ČV, protože jsem ji musela do DB nejprve přidat :D

Tuto knihu, dokonce v prvním i posledním vydání, jsem měla dlooouho doma a nějak jsem se k ní nemohla dostat. Až teď, a vlastně náhodou, potřebovala jsem knihu do letadla, tj. lehkou na váhu a s trochu většími písmenky, protože už blbě vidím při slabém světle. A dobře jsem udělala. Je až neuvěřitelné, jak autorka dokázala vystihnout tu dobu, na kterou se pamatuju bohudík už jen matně. Ty pasáže o životě v komunismu, o ochraně přírody, fotografování, a celkově hloubka myšlenek autorky jsou na knize to nejcennější. Někomu může příběh připadat skoro o ničem, i když linka vztahu Patrika a Violy byla pro mě velmi uvěřitelná, skoro bych až tipovala autobiografické prvky. Zato erotické pasáže jsem brala spíš jako zajímavou výplň, která tam není to nejdůležitější, ale která třeba někoho z náctiletých může nalákat na silný obsah "mezi tím". Z obou vydání se mi víc líbilo to první vyškrtané, ale nijak mě to doplněné neuráželo, proti gustu... Určitě si od autorky zase něco přečtu.

Knížka mě hodně zklamala. Krásné obrázky Heleny Zmatlíkové ilustrují krkolomně napsaný/přeložený příběh se spoustou faktických chyb. Synek byl nejvíc pobaven mými nasupenými komentáři než vlastním příběhem. Nedoporučuju.

Přestože je kniha přes deset let stará, má v sobě spoustu stále platných poznatků. Čte se dobře, ale přece jen jsem od autora z Respektu zvyklá na lepší texty :-)

Tak tohle se nepovedlo. Mě to teda děsně nudilo, a jen proto, že knihy nerada odkládám nedočtené, jsem se tím protrpěla. Mahlerův čas i Vyměřování světa bylo úplně jiný kafe, tak jsem se těšila. Teď mám doma Tylla a skoro se ho bojím otevřít :-(