harena harena komentáře u knih

Plzeňské mordy, Nepohřbený rytíř, Případ s alchymistou Plzeňské mordy, Nepohřbený rytíř, Případ s alchymistou Vlastimil Vondruška

Čtení Letopisů od pana Vondrušky je naprostá pohoda. Hlavní hrdinové, kteří vyšetřují vraždy, jsou příjemní a sympatičtí a pan Vondruška skvěle líčí tehdejší poměry i život a vztahy mezi poddanými a šlechtou. Lehce psaný, čtivý román.

01.12.2017 4 z 5

Zázračné stromy Zázračné stromy Olavi Huikari

Knížka finského experta na stromy potěší jistě každého milovníka lesa a stromů. Je pravda, že je tu také dost odborných pasáží, např. že cukerný výstup z fotosyntézy se transportuje sítkovicemi na vnější straně kambia neboli těsně pod kůrou rychlostí až 2.5 metru za hodinu. Ale jsou tu i zajímavé věci pro mně. Např. věděli jste, že lidská DNA se shoduje z 50% s DNA stromů, nebo že za slunečního dne nadýchá starý buk přibližně 35 000 litrů vzduchu? A zajímavé je, že když zajíc okusuje na kraji lesa lístky mladého stromku, tak se informace o tomto napadení šíří sítí propletených kořenů až ke stromkům na opačné straně lesa. Knížka ilustrovaná vzácnými rytinami a speciálně pro tuto knihu vytvořenými kresbami potěší a jistě si na ni vzpomenu při další procházce lesem.

10.05.2019 5 z 5

Jitro kouzelníků Jitro kouzelníků Jacques Bergier

Moc dobře si pamatuji, že když jsem knihu kdysi kupovala, hlídala jsem ji jako poklad. Také jsem ji četla několikrát a doporučovala kamarádům . Snad mi tenkrát i trochu pozměnila pohled na svět. Teď už je spousta dalších knížek, ale tenkrát měla velký úspěch, ani jsem ji nestačila půjčovat .

11.02.2019 5 z 5

Lidské srdce Lidské srdce Jón Kalman Stefánsson

Jedna z nejkrásnějších trilogií, jaké jsem četla. Pan Stefánson má neuvěřitelný talent nejen k popisu atmosféry, ale hlavně k vyjádření myšlenek a pocitů. Je tu všechno: bouře, hory, láska, smrt, vánice, moře, smutek, modrá obloha. Kniha se nedá rychle číst, kniha se musí vychutnat.

"Měl bys vědět, že slova mají na lidi vliv, hlavně když stojí černý na bílým. Vlastně do tebe nějakým způsobem vstoupí a nenechají tě v klidu. Není to snadný a člověk přitom musí žít svůj život a dělat jakoby nic."

"Tresky, které celou zimu plavaly v hlubinách oceánů, daleko od lidského světa, a které byly tak šťastné, jak jen jim to chladná krev dovolila, nyní leží na otevřeném prostranství kolem Městysu rozpláclé, zbavené páteře i vnitřností a nasolené. Solené ryby, kam se podíváš. Mají tvar andělských křídel a písčiny jsou jimi poseté. Seshora vypadají jako pohřebiště andělů".

"Neklid, který budí sluneční jas a pracovní shon, ho vyžene ven, kde ho čeká pachtění, rozčilování, dřina, solené ryby, a nekonečné nebe. Sotva kdo má čas prohodit pár slov a ti, kdo si alespoň na chvilku protáhnou záda a promačkají bolavý kříž, nestojí o to marnit čas hovorem s panem řídícím, který nemá co na práci, pokud by si ovšem nechtěl popovídat o solených treskách, o tom našem zhovadilém požehnání."

"Je fakt, že srdce člověka má dvě komory, a proto je možné zároveň milovat dva lidi. Anatomie to umožňuje a někteří by řekli, že to přímo vyžaduje, zato svědomí a vědomí nám říká něco docela jiného, a všední život tak může být nesnesitelně těžký."

" V jedné staré arabské knize o lékařství se píše, že srdce člověka se dělí na dvě komory - jedna se nazývá štěstí, druhá zoufalství. Čemu máme věřit?"

30.01.2019 5 z 5

Pokoj smrti Pokoj smrti Jeffery Deaver

Jeffery Deaver je zkušený spisovatel thrillerů a i tady je příběh propracovaný do detailů. V těchto 600 stránkách nepátrá Rhyme se Sachsovou po sériovém vrahovi i když vražd je zde také dost, ale je v nich zapletena vláda, Národní zpravodajské a bezpečnostní služby a nejmenované hnutí z Panamy, které se chce pomstít Spojeným státům a americké petrolejářské firmě. Mistrnné dedukční schopnosti Lincolna a Amélie způsobují neustálé zvraty ve vyšetřování a i když zpočátku má příběh pomalý rozjezd, v poslední třetině dostává spád a i s pomocí Pulaskiho vše vyřeší. Sice jsem knížku četla s přestávkami několik dní, ale po nějaké době si další deaverovku určitě přečtu.
"Máme tu pár záhad" prohlásil Rhyme zamyšleně, když se zadíval na tabuli a plně ponořil do faktů. "Máme rádi záhady, zelenáči?" zeptal se napůl šeptem.
"Řekl bych, že ano, Lincolne."
"Á, pravdu díš. A proč?"
"Protože nám brání v sebeuspokojení. Nutí nám klást si otázky, a když si klademe otázky, objevujeme nové věci."

25.01.2019 4 z 5

O krok pozadu O krok pozadu Henning Mankell

I tato detektivka je skvělá, já si myslím, že kdo začne číst sérii komisaře Wallandera, neskončí, dokud nepřečte vše. Pan Mankell píše úžasně, jeho komisař je člověk se všemi špatnými i dobrými lidskými vlastnostmi, Mankell se věnuje i jeho zdravotním problémům, děj nikam necválá, ale je velice dobře čtivý. Veliká škoda, že pan Mankell zemřel.

05.01.2019 5 z 5

Neuvěřitelné příhody z hor Neuvěřitelné příhody z hor Martin Úbl

To je dar, když někdo umí psát tak vtipně a zábavně, jako pan Martin Úbl. Příhody z cest po horách popisované s vlídným humorem jsou doplněny fotografiemi, ale jestli má kniha nějakou chybu, tak jenom to, že je příliš krátká. Čtete-li příběhy před spaním, usínáte s úsměvem a máte krásné sny. Autorovi tleskám a doporučuji jako lék při jakýchkoliv chmurách a stresech.

14.12.2018 5 z 5

7 dní 7 dní Deon Meyer

Benny Griessel abstinuje už dvě stě třicet tři dní a je zařazen do Jesřábů, kde společně s nimi vyšetřuje vraždu mladé právničky. Kniha je opět napínavá od první stránky, má spád a počet stránek při čtení ani nevnímáte. Benny je sympaťák a musím říct, že si čtení krimithrilleru skutečně užívám. Těším se na další pokračování.

27.11.2018 4 z 5

Sběratel kůží Sběratel kůží Jeffery Deaver

Už jedenáctá deaverovka a stále napínavé, čtivé a plné překvapivých zvratů. Mnohokrát si myslíte, že víte, kdo je kdo, co dělá a hned v další kapitole nebo už v dalším odstavci je to úplně jinak. A postava Hodináře opravdu překvapí. Šestset stránek odpočinkového a napínavého čtení, kdo má Rhyma a Sachsovou rád, nebude zklamaný.

05.11.2018 4 z 5

Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Paní Slimáková není žádná fanatička, kniha je opravdu zajímavá, rozumná a čtivá. Je tu plno informací o jídle, nápojích, o pohybu, prevenci, o očkování. A o tom, že žít zdravě je vlastně mnohem jednodušší, než jsme si zatím mysleli. Velice pěkné ilustrace od Remi Pavlovské.Knihu určitě doporučuji.

05.08.2018 5 z 5

Záhrada kostí Záhrada kostí Tess Gerritsen

Řekla bych, že to je dobrý detektivní příběh pro ženy. V historické části se seznamujeme s počátky moderní medicíny, kdy ženy umíraly na horečku omladnic pouze z toho prostého důvodu, že lékaři nedodržovali hygienu. Mladá dívka Rose prchá a snaží se ukrýt a zachránit novorozeně své sestry, zloději mrtvol vylupují hroby, neschází napětí a hlavně ani láska. Tato historie se prolíná s příběhem ze současnosti, kde se Julie snaží zjistit, čí je kostra pohřbená na její zahradě. Kniha je čtivá, zápletka z historie je dobře promyšlená, ale slabší a zcela jiný styl, než byla série od Tess o Jane Rizzoliové a Mauře Islesové. Dobré odpočinkové čtení.

21.06.2018 3 z 5

Příběhy obyčejného uzdravení Příběhy obyčejného uzdravení Jan Hnízdil

MUDr. Jan Hnízdil je propagátor a zastánce psychosomatiky. Nemusí se vše léčit pilulkami a operací, lékař by si měl udělat čas a hovořit s pacientem, pomoci mu podívat se na jeho způsob života, jestli jeho potíže nejsou způsobeny stresem, vlastním chováním nebo chováním jiných. Pídit se po příčinách a poradit mu. Aktivně se snaží, aby se psychosomatika používala ve stále více ordinacích, protože, jak říká, byrokracie, přes kterou musí psychosomatici přelézt, aby byli "státem uznaní", je naprostá příšernost. A těší ho, když lékaři uznají, že emoce z medicíny vyloučit nemůžeme. Je to inspirativní kniha, proložená příběhy pacientů, rozhovory s významnými lidmi a s poselstvím, že než se obrátíš na lékaře, zkus, jestli si dokážeš pomoci sám, protože " převzít zodpovědnost sám nad sebou" n e n í fráze. Moc doporučuji.

23.05.2018 5 z 5

Bretaňské poměry Bretaňské poměry Jean-Luc Bannalec (p)

Komisař Dupin vyšetřuje vraždu v Bretani v jedné malé vesničce, jejíž obyvatelé jsou proslulí svou tvrdohlavostí, neústupností, sedláckou vychytralostí a kteří dokážou být jednou skoupí na slovo a jindy zase nesnesitelně upovídaní. A hlavně jsou hrdí na svoji Bretaň. Pátrání po vrahovi jde kupředu pomalejším tempem, takže se zatím můžeme klidně přenést do malebných uliček rybářské vesnice a spolu s komisařem Dupinem dýchat slaný mořský vzduch z Atlantiku.

28.03.2018 3 z 5

Rozbité okno Rozbité okno Jeffery Deaver

Skvělé. Pro mne snad nejlepší kniha, kterou jsem od Deavera četla. Znepokojivý, napínavý, čtivý příběh o krádežích identity v našem životě. Znepokojivý proto, že všechno fikcí určitě nebude.
"Počítače prosévají hory dat o zákaznících, které shromažďují specializované firmy, a se zlověstnou přesností předpovídají jejich chování."

01.02.2018 5 z 5

Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Vtipná, milá, laskavá, dojemná knížka, kterou Backham napsal svému synovi s humorem a láskou tak, jak to umí ve svých knihách vyjádřit jen on. Moc mě zahřála u srdíčka. Zítra jdu koupit hned dvě a už vím, komu je dát, kde určitě udělá radost.

08.01.2018 5 z 5

Někdo tě vidí Někdo tě vidí Clare Mackintosh

Výborný thriller, napínavý a příběh zcela reálný . Na konci jsem byla spokojená, že zločinec byl nepředvídatelný a málem jsem zavřela knihu a přeskočila epilog. No tedy?? Cože??? Tak to jsem ale opravdu nečekala. Jako thriller si určitě zaslouží plný počet hvězdiček a já si přečtu i první knihu "Má je vina". Jak vidím, má taky úspěch u čtenářů. Doporučuji.

07.12.2017 5 z 5

Ve službách mocných Ve službách mocných František Niedl

Skvělé pane Niedl, pro mě nejlepší z celé série. Vše se odehrává za doby mladičkého krále Jana Lucemburského. Psáno s lehkostí a vtipem a na základě historických faktů čtivé příběhy rytířů z Vřešťova, jejich lásky, jejich boj s lapky a jak chrání svoji rodinu a majetek. Přečteno na jedno nadechnutí a milovníkům historických románů moc doporučuji.
A L E - jak můžou pustit do tisku knihu, kde je tolik hrubek?????

31.10.2017 5 z 5

Ztracená manželka Ztracená manželka Alyson Richman

Je to silný a nesmírně dojímavý příběh židovské rodiny, příběh veliké lásky, ale k němu je připojena mnohem hlubší rovina příběhu. Holocaust tady podaný bez zbytečné brutality a přece popis mnohem silnější, než kdyby popisoval krutosti. Odevzdanost, rezignace, lidské utrpení, ale také osudová láska dvou lidí, veliká láska k rodině a snaha přežít. Nezapomenutelná kniha tím cenější, že příběh by měl být založen na skutečných událostech.

12.10.2017

Ještě jsem to já Ještě jsem to já Lisa Genova

Tuto skvělou knihu jsem četla tak před dvěma lety a opravdu se mi dostala pod kůži. Silné téma, velký životní příběh. Do role hlavní hrdinky se vžijete rychle a celý příběh procítíte, jako byste sami byli Alicí.. Neskutečná bezmoc člověka, který bojuje a znovu bojuje s Alzheimerem a prohrává. Děsivé, reálné a silně emotivní. Děj plyne svižně, čas přestanete vnímat. Kniha, kterou skutečně nezapomenu a určitě doporučuji k přečtení. A hvězdiček bych dala šest.

02.06.2017 5 z 5

Učedník Učedník Tess Gerritsen

Tak od Tess Gerritsen si určitě přečtu celou sérii, teď je to zatím její druhá kniha a má vše, co od detektivky očekávám. Příjemný styl psaní, dobře se čte, napětí, dobře vykreslené charaktery, žádná hluchá místa. Těším se na další. Doporučuji.

12.01.2017 5 z 5