Hňoňek Hňoňek komentáře u knih

☰ menu

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

(SPOILER) Chtěli byste mít možnost přivést mrtvé zpět k životu i za cenu toho, že už to nebude ten stejný člověk? Toto etické dilema se nachází právě v této knize. Celý nápad vznikl tak, že Kingově dceři přejel náklaďák kočku, a tak ji musel pochovat na hřbitově pro domácí zvířata a dceři vysvětlit, co se kočce stalo. Pak přišlo na jedinou otázku... Co kdyby se tohle stalo mému dítěti? Tři dny na to vznikl koncept dnes proslulé klasiky Pet Sematary (Řbitov zvířátek). V pop kultuře kniha způsobila značný rozruch, kniha se v roce 1989 také dočkala své první filmové adaptace, ke které mimo jiné složili písničku Ramones. Tahle písnička pojmenována nečekaně "Pet Sematary" se stala jedním z jejich největších rádiových hitů devadesátých let :D

26.06.2024 4 z 5


Pistolník Pistolník Stephen King

(SPOILER) Kterak Roland, poslední pistolník slavného Gileadu putoval k Temné věži. Když jsem s prvním dílem této série začínal, říkal jsem si CO TO DO HÁJE ČTU? Filosofická fantasy? Osamocený pistolník pronásledující svého soka pouští? JE TO SNAD NĚJAKÝ NASTEROIDIVANÝ WESTERN? Pro ty z Vás, které to zajímá, odpověď je samozřejmě ANO. Každopádně jako úvod do fantasy světa, ve kterém se prolíná snad každá z větších Kingových knih... Řekněme, že to působí velmi netradičně, stylově a žánrově je to něco, co se Kingovi absolutně nepodobá. Musím říct, že se mi to četlo velmi těžce, zvláště pak pasáže s "ušlechtilou řečí" tedy speciálním druhem řeči, která Vás provází po celou knižní sérii. Nevzdávejte to, zvyknete si. Každopádně první díl berte trochu s nadsázkou, neboť je to jenom úvod, slabý předvoj toho, co King celou sérii buduje. Rozhodně to není série pro každého, ale pokud máte zkušenosti s Kingem (a trochu trpělivosti) určitě se do série pusťte, stojí totiž rozhodně za To! (pun intended)

26.06.2024 5 z 5


Svědectví Svědectví Stephen King

(SPOILER) Píše se rok 2020 a já sedím doma na posteli se čtečkou v ruce. Ve světě je karanténa, lidstvo prochází pandemií. Na mém knižním seznamu v té době figuroval na prvním místě zrovna The Stand (Svědectví). Kdysi mi někdo řekl, že nejtěžší část knihy k napsání je úvod. Mohu vám říct, že jsem byl velmi mile překvapen od samého začátku. Je to přesně ta kniha kterou začnete číst a pak už nemůžete přestat. Chcete si přečíst perfektní pandemickou postapokalypsu s naprosto katopickou společností? Máte rádi klasický souboj dobra a zla? Pak je tato kniha dělaná přímo pro Vás! Kniha samozřejmě obsahuje nadpřirozeno, takže jestli se přes toto nedokážete přenést, pak si raději přečtěte něco jako Malevil :) Jinak už jsem to do jednoho komentáře psal, ale je to jedna z knih, která je příběhově důležitá pro sérii Temná věž, takže pokud ji máte v plánu číst, doporučuji přečíst Svědectví první! :)

26.06.2024 5 z 5


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

(SPOILER) Jak se perfektně uvést jako hororový autor? No přece s upíry! Stačí jen použít trochu upírské logiky, která už byla vytvořena a přidat něco vlastního. Zkáza Jerusalems Lotu je perfektní spojení světského a duchovního světa s nutným přídavkem nadpřirozena. Ke knize jsem se vrátil po dlouhé době, protože si momentálně vychutnávám fantasy sérii Temná věž, do které se děj Prokletí Salemu prolíná. Pokud vám konec nepřijde jako dostačující, určitě je možné sáhnout po Temné věži, kde je upírská logika dále do vysvětlena, a zároveň pokrývá i osud otce Donalda Callahana.

26.06.2024 5 z 5


To To Stephen King

Knihu jsem přečetl tak pětkrát a ve třech jazycích. To byl úplně první titul, který jsem od Kinga četl a od té doby nemůžu přestat. Musím říct, tento je jedna z knih, která na člověka působí pokaždé jinak, zvlášť s měnícím se věkem, novými životními zkušenostmi a výzvami, sociálními rolemi.

26.06.2024 5 z 5