Prokletí Salemu přehled
Stephen King
Salem's Lot je malé městečko v Nové Anglii s bílými dřevěnými domy, s ulicemi, které vroubí stromy, a s kostelem. To léto v Salems's Lotu bylo létem návratů a vzpomínek. Jaro už dohořelo, půda vyprahla a praskala pod nohama. Koncem onoho léta se do Salem's Lotu vrátil Ben Mears v naději, že se zde zbaví svých nočních můr, ale místo toho zde našel jinou, nevýslovnou hrůzu. Do Lotu zavítal také jistý cizinec a jeho tajemství, staré jako sám ďábel, dokázalo způsobit nezhojitelné rány těm, jichž se dotkl, a pak těm, koho jeho oběti milovaly. Všechno se navždycky změní: Susan nedokáže ochránit její láska k Benovi, otec Callahan, špatný kněz, musel podrobit svou ochablou víru v poslední zkoušce, a Mark, malý chlapec, vidí, jak se jeho fantaskní svět stává skutečností, a ironií osudu se stane nejlépe vyzbrojeným bojovníkem s nelítostnou hrůzou v Salem's Lotu. Prokletí Salemu je výjimečný román, přitáhne čtenáře neustálým napětím, které se stupňuje až k vyvrcholení v klasickém hororovém stylu. Na městečko Salem´s Lot ani na jeho bývalé obyvatele nikdy nezapomenete…... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2006 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Salem's Lot, 1975
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prokletí Salemu. Přihlašte se a napište ho.
Tak takhle přesně jsem si v době své nepolíbenosti jakýmkoli dílem Kinga představovala jeho díla.... Jsem děsný strašpytel, dlouho jsem se bála, že u jeho příběhů budu jenom děsit a nebude mi dobře. A už je to tady :-) Dobře mi tedy rozhodně nebylo, venčení zvířete musí na chvíli obstarat ten druhý doma, nicméně výsledek stál za to!!!
A už se těším na příště :-)
Stephen King umí prostě i z klasického upírského tématu udělat pěkné čtení. Pro ty, kdo chtějí číst klasické upírské zpracování a k tomu dobře napsané je to správná volba. Postavy mají uvěřitelný charakter a nejsou úplně podle klasické předlohy. V jiným zpracováních v tomto žánru by se zachovali často jinak. Takže vřele doporučuji třeba v tomto podzimním čase, kdy se to skvěle hodí.
Knižní novinky (26. týden)
23.06.2019
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Spisovatel Ben se vrací do Salems Lot aby nabral inspiraci pro svůj nový román.. Ospalé městečko mu však poskytne více materiálu než by se mu líbilo a vezme si úplně všechno …
Klasická upířina v podání Kinga má svůj krevpijící nudný začátek, několik bočních dějových linek, které nikdy nezapomenete a finále zahrnující krev, zabíjení a ztrátu 90 % postav, i když musím říct, že tady se King držel ještě při zemi a děj mi hrál spíše na city než na žaludek :)
Vyzdvihuju postavy otce Callahana a malého Marka Petrieho, King dětské postavy umí skvěle.
“..potom se shýbl, v náručí dítě.
Co přišlo potom, byl už jenom hnus. “
A jak níže píše MartyM, po dočtení knížky se vraťte k prologu. Krásně to zapadá. Díky