hnusák komentáře u knih
Bože, to byla pecka... Ačkoli jsem první díl vychválil do nebes, tak tento druhý musím umístit na piedestal. Výborná akční military, úplně jsem se s hlavními hrdiny ztotožnil, i když těch hlavních je zde povícero, až vám vlezou pod kůži, opět zde nefiguruje žádný přehnaný superhrdina a vše se čte tak lehce, až je to návykové. Palec nahoru.
Super scifi s propracovaným dějem, nevěřil jsem tomu, že když se celý příběh vlastně odehrává na jednom místě a to v koroně červeného trpaslíka, že to přitom bude tak čtivé. Postavy se objevují a vzápětí opět umírají, žádné hraní na nesmrtelného hrdinu zde není, technické věci jsou uvěřitelné, no prostě mne tato kniha fakticky bavila.
Poslední kniha, která mne scházela do zkompletování této fantastické série. Opět čtení jedním dechem, skoro nemožnost odtrhnutí se od stránek a opět něco nového, co se týče způsobů smrti ( lidská či spíše nelidská kreativita nezná mezí ). Už teď lituji, že mám přelouskáno všech 11 knih.
Mno, celou knihu jsem se v obsahu ztrácel, připadalo mne to celé překombinované a ačkoli Žambocha mám rád, toto mne moc nesedlo.
Bohužel, nezaujalo mne a ani se mne nelíbil styl vyprávění, nedočteno.
Škoda, že nemohu dát více hvězd, kniha se mne opět velice dobře četla, děj se k mému uspokojení rozvíjel od spekulativních teorií až po nečekaný závěr.
Kniha se velmi dobře čte, je nabitá akcí a dvojitá dějová linie velmi dobře zapadá do celého kontextu . Velmi mne překvapil konec, to se tak často nestává, aby autor nechal odejít nejmocnějšího muže světa tam, odkud není návratu.
No tedy, to mne podrž. Co může člověk vymyslet a s gustem sadisticky zrealizovat... Další kniha v čele s detektivem Hunterem se opět nese na vlně šíleného násilí, celé je to dobře promyšlené a odsýpá to náramným kvapíkem. Musím opět konstatovat, že celá tato famózní série je fakticky čtivá s dechberoucím rozuzlením ( opět jsem neměl ani ánung o vrahovi, i když jsem měl svůj tip, samozřejmě špatně ). Jenom kapitánka mne stále připadá jako hloupá husa.
Tedy, kniha mne opět uchvátila, modus operandi vraha je znovu neskutečně úchylný, ale musí se nechat, že vymyslet takové způsoby smrti, to už chce slušnou dávku představivosti a tu má autor nepřeberně. Odtrhnout se od knihy někdy představovalo těžký úkol, i když mne zde srstnatělo slovo ,,anžto,, které se v normálním slovníku nevyskytuje zcela běžně a zde ho použili hned tři lidé, ale to je možná dáno jen překladem a dále se mne zdá, že kapitánka je nechápající a zabedněný trotl, ale to asi nadřízení bývají, ne ?
Perfektní pohodová četba plná krve, povětšinou těch, co si to zaslouží a také zákulisních her mocných tohoto světa. Někdy se chce člověku z toho nablít plný kýbl.
Mne se kniha naopak velice líbila, má spád a nejraději čtu před spaním, anžto Carter nabudí takové pěkné sny ( :-) ). Mám takový dojem, že toto byla předposlední kniha série, škoda.
Nemohu dát jinak , než 100% hodnocení. Ta kniha má v sobě tolik entuziazmu a i když je to svým způsobem dost drsná životní zkušenost, čiší z ní u tak mladého člověka životní moudrost. Na to, že autor není profesí spisovatel, odvedl skvělou práci a zabrnkal na klávesy v hloubi duše, že jsem měl občas vlhko pod řasami. Člověk, který skutečnost dnešní války nezažije na svůj vlastní krupón, je na hony vzdálený posoudit, co se děje v duši vojáka zažívající marasmus islámského fundamentalismu, a to prosím v tomto, ,,osvíceném,, století. Jo jo, pane Parnelle, zajímalo by mne, jak se dnes stavíte k tomu, že vše, za co jste bojovali a pokládali své životy, bylo vlastně na draka... Tento kus země nikdo neovládne, to jste poznali po 20ti letech i vy. Super kniha, jedna z nejlepších, co jsem měl možnost přelouskat.
Samozřejmě klasika a prazáklad science-fiction na téma invaze ufonů, v dnešní době už jsme pokročili trochu dále a máme už přehršel srovnání s jinými díly, zde mne trochu vadila staromilská mluva ( vím, 100 let staré dílo ) a hlavně to vyjmenovávání všech těch městeček, ulic, geografických bodů, náměstí a co já vím všeho, to bylo dost otravné a ani jsem se nesnažil je číst.
Moc pěkně napsáno, akce jako střižená od začátku až do konce. Zpočátku se mne to jaksi nezdálo, ale nakonec to předčilo mé očekávání. Pro fanoušky military akcí, palec nahoru.
Perfektní čtení na dlouhé odpoledne a kousek večera k tomu. Zajímavé neortodoxní metody výslechu, když už fakt hooodně teče do bot. Místy dosti přitažené za vlasy, ale i tak, co by se mohlo stát ... No, fantazii se meze nekladou. Pěkná military story.
Opět pecka s Dennym Blackem, i když se zde moc neukázal oproti Wisemanovi, který se naopak ukázal jako parchant všech parchantů futrál. No ale akce zde střídá akci, kniha se čte sama a odsýpá ještě rychleji :-). Jen to ,,kámo,, mne již leze na nervy a imán je imám...
Jo, a autor je snad vizionář ve světle dnešních dnů týkajících se Afghánistánu, to je co ?
Tak tato kniha byla pro mne zklamání, neslaný nemastný děj, hlavní hrdinové se chovají jako magoři včetně jejich protipólů, no prostě jsem se prokousal cca do dvou třetin a s nechutí odložil.
Ufff, neuvěřitelné, jak autor dovede gradovat napětí, do poslední chvíle jsem nevěděl, kdože je ten ,, násilník ,,. Samozřejmě jsem vyloučil případné a očividné pachatele, ale toto... Super detektivka s překvapivým závěrem, palec nahoru.
Mám z toho rozporuplné pocity, autor má mnohem lepší knihy a určitě i uvěřitelnější. Nějak mne ty vztahy, které mají hlavní hrdinové mezi sebou, nesedí a jsou dosti nepatřičné mezi elitními vojáky (bývalými ), i když na druhou stranu, jsou to také jenom lidé. Samotný příběh také hodně osciluje na hraně uvěřitelnosti. A to věčné ,, kámo sem, kámo tam ,,... Nemůžu ale upřít napětí prolínající celým dějem.
Naprosto bezkonkurenční detektivka, zhltal jsem ji raketovou rychlostí. Fakticky magorózní vraždy, občas se mne zježily vlasy na zátylku. Super.