Hobo komentáře u knih
Dobře dovršený první díl s velmi překvapivým závěrem.
V této obsáhlé monografii se o Havlíčkovi dozvíte snad všechno. Je to neobyčejně zajímavá publikace, která dá čtenáři nahlédnout i do policejních spisů a do toho, jak se utvářel v průběhu času Havlíčkův kult (podle mého zcela oprávněně). Havlíček nesporně patří k největším osobnostem našeho národa.
V plném významu je esej vlastně o posuzování umění vůbec. A, jak podotkl Knišíl, nejdůležitější je obsah. Bohužel literatura (i ostatní druhy umění) stále jde většinově cestou formy. Myslím, že nejlépe to vystihuje tento úryvek: "Když romantika postavila líčení citů za základ poesie, nutně nabyla erotika neobyčejného významu pro básníky, neboť to právě jest thema básně bez duchovního obsahu, naznačující pouze smyslové zážitky. Kdežto v básních, které kladou na první místo myšlenku, jest láska muže k ženě jen pozemským nahodilým příkladem života v pravdě a lásce, v erotické poesii jest sexuální život obsahem, a obrazy, vzaté ze života duchovního, jen básnickou příkrasou. ... V novodobé poesii však byl tento poměr převrácen; zmizela víra v ducha, zůstalo jen tělo, zmizela láska, zůstala erotika. 'Láskou' (která jest službou druhým lidem) se rozumí jen egocentrická erotika; mluví se sice ještě o kráse, blaženosti, o bohyních, ale obsah těchto obrazů, vypůjčených z duchovního života, jest jen biologický. A tak moderní erotika jen zneužívá víry v ducha, aby přikrašlovala psychologické a fysiologické zážitky. Od erotiky jest pak krátká cesta k obscénnostem."
A pak si stačí promítnout dobu od vydání díla k dnešku.
Od koho jiného čekat pojednání o agrarismu než od předního prvorepublikového agrárního politika, jakým byl Milan Hodža. Je to politicky již poněkud zastaralé, ale věřím, že v tehdejší době potřeboval přijít s koncepcí "agrární demokracie", aby ji odlišil od předchozího "aristokratického agrárismu". Zajímavý je odkaz na Spenglerův Zánik západu a vzhledem k nedostatečnému rozvoji průmyslu ve východních zemích (s výjimkou Čech a Moravy) důraz na rozvoj "demokratického" zemědělství.
Při mé hudební nevzdělanosti mi tento vynikající slovníček už mnohokrát posloužil. Je tím užitečnější, čím více poslouchám klasickou hudbu.
Bez tohoto slovníku jsem se celý život neobešel. Koupil jsem ho jako chudý studentík po částech, ale nikdy jsem toho nelitoval.
Teda ne že bych celý slovník četl, ale pravda je, že mi od mých školních let mnohokrát posloužil. Skvělé dílo.
V podtitulu je sice uvedeno, že jde o román, ale románového v knize příliš mnoho není. Prostě je sledována skutečná linie života Ferdinandova na Konopišti, jeho manželství a způsob života manželů. Nutno podotknout, že nepřátelská zaujatost z díla přímo čiší, takže se těžko posuzuje, kde vede hranice pravdy. Celkem bezcenná práce.
Ač jsem to četl coby už notně přestárlé dítě, pobavil jsem se.
Život domorodých Nivchů sice silně narušovaly styky s okolními národy, ale jak vidno, v žádném případě nešlo o genocidu, s jakou se potkali američtí indiáni. Popisy tradičního způsobu života a soužití s přírodou jsou docela zajímavé.
Prostě jsem si připomněl událost, která v 68. roce tak trochu mediálně hýbala Českem, ale byla překryta politikou.
Detailní a zdá se opravdu bez legend.
Chtělo to odvahu vydat knihu o Bátorovi. Však se také odvážil pouze kontroverzní nepirát Bartoš.
Co napsat? Tohle patří jednoznačně mezi nejpůsobivější postapo, až na to, že žádné post už neexistuje.
Nesporně profesionálně napsané, chvílemi i zajímavé, ale nakonec kniha, kterou brzy zapomenu.