Hobo komentáře u knih
Zaujalo mne, že tato kniha je v tak hojné míře napadána trolly. Zřejmě druhé takové není. Myslím, že to svědčí jen a jen v její prospěch.
Pro dezoláty, konspirátory, antisystémáky a sviňáky lze jen doporučit! Povzbudí vás, že v tom nejste sami a stále vládnete kritickým myšlením. Za mne jednoznačně užitečně strávený čas.
O čem se v běžných knihách o historii nepíše, to najdete zde. Výborný doplněk ke studiu.
"Mrtvý indián, dobrý indián". Nejzákladnější poznatek. Běloši dobyli novou zemi a cítili se být jejími pány. Zabít indiána bylo mimo právo.
Tresť rasismu. Je to postoj, který sáli současní obyvatelé s mateřským mlékem a který ovlivňuje i dnešní USA. A ve chvíli, kdy země je dobyta, vyrazili dobýt svět.
Roztomilá knížka s hlubokým obsahem a dosahem. Nejčastěji se mi při její četbě zjevoval Malý princ.
Takových knih je málo.
Až na drobné výhrady z oblasti ochrany přírody, které zabíhají za skutečnou realitu, ale opakují ideologická klišé, velmi zajímavé pojetí a dobré čtení.
Asi mám příliš velké požadavky na termín "nadoraz". Je to spíš takové milé popovídání.
U Deliria jsem měl trochu pocit "dívčí literatury". Tak to se nyní nedostavilo. Skvělé počtení.
Vlastně mě zaujali až životní příběhy hrdiny po prodělaných bitvách, kdy začal "skutečný" život. Vzhledem k rozsahu knihy tedy vlastně až konec. A to je poměrně málo.
Ono to není zrovna obsahově bohaté čtení, ale jednu hvězdu jsem přidal za objektivitu. Zajímavých informací je tam ve skutečnosti tak na 3 až 5 stran. Leč za přečtení ta kniha určitě stojí. Nejsou v ní totiž bláboly jako ve většině jiných knih, pojednávajících o Putinovi.
Tradiční výklad rozvoje sovětského státu od revoluce až po dobu, kdy sovětská armáda začala vyhrávat válku. Přes ideologickou rétoriku poměrně realistický popis.
Nechci dávat nějaký hluboký rozbor. Četlo se dobře. Je patrno, že autorkou je žena (pouze konstatování). Jen mírně ovlivněné feminismem (přijatelně) a bohužel i současnými ideologiemi méně přijatelného charakteru.
Nebudu opakovat slova Claria21, s nimiž naprosto souzním, tak jen dvě zmínky. I v knize samotné se na několika místech píše, že šlo o "ruský hladomor" a zužování na "ukrajinský" se tudíž nejeví zcela oprávněné; nejde pak o genocidu Ukrajinců, nutno přemýšlet hlouběji. Vlastně to vypadá, že existovala jakžtak nakrmená Moskva a ve zbytku země byl hlad. Prostě v zemi, kde vládnou mužici v láptích, to jinak dopadnout nemohlo. A svádět všechno, ale úplně všechno, na Stalina, se mi jeví jako primitivní.
Co absolutně nechápu: jak se mohl národ, potácející se v takovém marasmu, natolik vzchopit, že vyhrál válku?
Už v mládí jsem měl pocit silné propagandy. Ve stáří poznávám, že vlastně, konfrontuji-li to se současností, to zas tak velká propaganda nebyla.
Tak se ptám, jakou zápletku má Babička Boženy Němcové. Je zápletka v rodinné sáze, jako je Šikmý kostel, nezbytná? Podívám-li se na svůj život, jakou zápletku v něm najdu?
Překvapivě čtivé. O Mnichovu a situaci před a po Mnichovu jsem se dozvěděl mnoho nového a uvěřitelného. Takže budu muset brzy přejít k 2. dílu.
V této knize jsou zahrnuty všechny myšlenky, které mi probíhaly hlavou po celý život. Tak si to taky přečtěte!
Fenomenální publikace, přinášející mnohé u nás opomíjené informace, články a práce českého šlechtice.
Až po dočtení jsem zjistil, že se jedná o zkrácené vydání... Ale nešť, zřejmě vyhledám vydání úplné a rád si ho přečtu.
Z té knihy vane především pozitivní, optimistická nálada. Příběh má jemný mravoučný nádech, plyne klidně a přirozeně a naplňuje čtenáře dobrými předsevzetími. A tak mě při četbě napadalo, jak zásadně se duchovně liší literatura 19. století od té současné, v níž se děj řítí kosmickým tempem, popisných částí ubývá, hlavní je nenechat čtenáře oddychnout a s nějakými mravoučnými posláními - no, nenechte se vysmát. A jaká je literatura, takoví jsme i my. Ještě zřetelnější je to v hudbě...
Divíte se, že dnešní doba je tak nestabilní? Je, jací my jsme!
Proměna je fascinující. Ale i ostatní povídky či texty mají svou osobitou atmosféru.