Hobo Hobo komentáře u knih

Průvodce králičí norou Průvodce králičí norou Jan Tománek

Zaujalo mne, že tato kniha je v tak hojné míře napadána trolly. Zřejmě druhé takové není. Myslím, že to svědčí jen a jen v její prospěch.

20.12.2024 5 z 5

Průvodce králičí norou Průvodce králičí norou Jan Tománek

Pro dezoláty, konspirátory, antisystémáky a sviňáky lze jen doporučit! Povzbudí vás, že v tom nejste sami a stále vládnete kritickým myšlením. Za mne jednoznačně užitečně strávený čas.

17.12.2024 5 z 5

Tajné dějiny Evropy 1 Tajné dějiny Evropy 1 Bohumil Vurm

O čem se v běžných knihách o historii nepíše, to najdete zde. Výborný doplněk ke studiu.

17.12.2024 5 z 5

Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI David Grann

"Mrtvý indián, dobrý indián". Nejzákladnější poznatek. Běloši dobyli novou zemi a cítili se být jejími pány. Zabít indiána bylo mimo právo.
Tresť rasismu. Je to postoj, který sáli současní obyvatelé s mateřským mlékem a který ovlivňuje i dnešní USA. A ve chvíli, kdy země je dobyta, vyrazili dobýt svět.

14.12.2024 5 z 5

Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

Roztomilá knížka s hlubokým obsahem a dosahem. Nejčastěji se mi při její četbě zjevoval Malý princ.
Takových knih je málo.

09.12.2024 5 z 5

Historie včel Historie včel Maja Lunde

Až na drobné výhrady z oblasti ochrany přírody, které zabíhají za skutečnou realitu, ale opakují ideologická klišé, velmi zajímavé pojetí a dobré čtení.

06.12.2024 4.5 z 5

Jana Klusáková a Petr Pithart rozmlouvají Nadoraz o Havlovi, Klausovi, Mečiarovi a revoluci, která požírá své děti Jana Klusáková a Petr Pithart rozmlouvají Nadoraz o Havlovi, Klausovi, Mečiarovi a revoluci, která požírá své děti Jana Klusáková

Asi mám příliš velké požadavky na termín "nadoraz". Je to spíš takové milé popovídání.

29.11.2024 2 z 5

Pandemonium Pandemonium Lauren Oliver

U Deliria jsem měl trochu pocit "dívčí literatury". Tak to se nyní nedostavilo. Skvělé počtení.

29.11.2024 5 z 5

Hromobití Hromobití Wilbur Smith

Vlastně mě zaujali až životní příběhy hrdiny po prodělaných bitvách, kdy začal "skutečný" život. Vzhledem k rozsahu knihy tedy vlastně až konec. A to je poměrně málo.

26.11.2024 3 z 5

Sloužil jsem s Putinem u KGB Sloužil jsem s Putinem u KGB Vladimir Usolcev

Ono to není zrovna obsahově bohaté čtení, ale jednu hvězdu jsem přidal za objektivitu. Zajímavých informací je tam ve skutečnosti tak na 3 až 5 stran. Leč za přečtení ta kniha určitě stojí. Nejsou v ní totiž bláboly jako ve většině jiných knih, pojednávajících o Putinovi.

24.11.2024 4 z 5

V čem tkví síla sovětského státu V čem tkví síla sovětského státu Michal Kalinin

Tradiční výklad rozvoje sovětského státu od revoluce až po dobu, kdy sovětská armáda začala vyhrávat válku. Přes ideologickou rétoriku poměrně realistický popis.

20.11.2024 3 z 5

Slovodějky Slovodějky Alena Adrianet Heinrichová

Nechci dávat nějaký hluboký rozbor. Četlo se dobře. Je patrno, že autorkou je žena (pouze konstatování). Jen mírně ovlivněné feminismem (přijatelně) a bohužel i současnými ideologiemi méně přijatelného charakteru.

20.11.2024 4 z 5

Svědectví o velkém hladomoru Svědectví o velkém hladomoru Mirosław Wlekły

Nebudu opakovat slova Claria21, s nimiž naprosto souzním, tak jen dvě zmínky. I v knize samotné se na několika místech píše, že šlo o "ruský hladomor" a zužování na "ukrajinský" se tudíž nejeví zcela oprávněné; nejde pak o genocidu Ukrajinců, nutno přemýšlet hlouběji. Vlastně to vypadá, že existovala jakžtak nakrmená Moskva a ve zbytku země byl hlad. Prostě v zemi, kde vládnou mužici v láptích, to jinak dopadnout nemohlo. A svádět všechno, ale úplně všechno, na Stalina, se mi jeví jako primitivní.
Co absolutně nechápu: jak se mohl národ, potácející se v takovém marasmu, natolik vzchopit, že vyhrál válku?

15.11.2024 4 z 5

Neználek ve Slunečním městě Neználek ve Slunečním městě Nikolaj Nikolajevič Nosov

Už v mládí jsem měl pocit silné propagandy. Ve stáří poznávám, že vlastně, konfrontuji-li to se současností, to zas tak velká propaganda nebyla.

09.11.2024 3 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Tak se ptám, jakou zápletku má Babička Boženy Němcové. Je zápletka v rodinné sáze, jako je Šikmý kostel, nezbytná? Podívám-li se na svůj život, jakou zápletku v něm najdu?

07.11.2024 5 z 5

Politické vzpomínky I Politické vzpomínky I Ladislav Karel Feierabend

Překvapivě čtivé. O Mnichovu a situaci před a po Mnichovu jsem se dozvěděl mnoho nového a uvěřitelného. Takže budu muset brzy přejít k 2. dílu.

03.11.2024 4 z 5

Demokracie jakožto problém Demokracie jakožto problém Alain De Benoist

V této knize jsou zahrnuty všechny myšlenky, které mi probíhaly hlavou po celý život. Tak si to taky přečtěte!

03.11.2024 5 z 5

Karel VI. Schwarzenberg: Torzo díla Karel VI. Schwarzenberg: Torzo díla Karel VI. Schwarzenberg

Fenomenální publikace, přinášející mnohé u nás opomíjené informace, články a práce českého šlechtice.

03.11.2024 5 z 5

Malé ženy (převyprávění) Malé ženy (převyprávění) Jindřiška Smetanová

Až po dočtení jsem zjistil, že se jedná o zkrácené vydání... Ale nešť, zřejmě vyhledám vydání úplné a rád si ho přečtu.
Z té knihy vane především pozitivní, optimistická nálada. Příběh má jemný mravoučný nádech, plyne klidně a přirozeně a naplňuje čtenáře dobrými předsevzetími. A tak mě při četbě napadalo, jak zásadně se duchovně liší literatura 19. století od té současné, v níž se děj řítí kosmickým tempem, popisných částí ubývá, hlavní je nenechat čtenáře oddychnout a s nějakými mravoučnými posláními - no, nenechte se vysmát. A jaká je literatura, takoví jsme i my. Ještě zřetelnější je to v hudbě...
Divíte se, že dnešní doba je tak nestabilní? Je, jací my jsme!

27.10.2024 5 z 5

Povídky Povídky Franz Kafka

Proměna je fascinující. Ale i ostatní povídky či texty mají svou osobitou atmosféru.

17.10.2024 5 z 5