Svědectví o velkém hladomoru přehled

Svědectví o velkém hladomoru
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525360/bmid_svedectvi-o-velkem-hladomoru-65401bb864e2f.jpg 3 4 4

Strhující příběh novináře, který odhalil světu šokující pravdu o hladomoru na Ukrajině Muž, který viděl příliš - neobvyklý příběh novináře, který jako první sdělil světu šokující pravdu o hladomoru na Ukrajině. Ve třicátých letech 20. století uskuteční mladý novinář Gareth Jones několik cest do komunistického impéria. Jako jeden z mála lidí ze Západu odhalí šokující pravdu o situaci obyvatel SSSR. Hovoří s členy státního aparátu, ale i s obyčejnými lidmi – dělníky a rolníky. Na vlastní oči vidí sovětské zločiny a na Ukrajině vyslechne lidi umírající hlady. Brzy se také dozvídá o projevech kanibalismu. Po návratu na Západ sděluje světu pravdu o „komunistickém ráji“. Je štván zkorumpovanými novináři, kteří se snaží zpochybnit věrohodnost jeho zpráv. Po několika letech za nevyjasněných okolností umírá. Stane se tak proto, že odhalil pravdu? Gareth Jones jako jeden z prvních porozuměl mechanismům vládnoucím světu v třicátých letech: zrodu diktátorských režimů nebo rozvoji propagandy. Předpověděl útok na Polsko a válku Sovětů s nacisty. Způsob, jímž měl být umlčen, inspiroval dokonce Georga Orwella během psaní románu Farma zvířat. Příběh Garetha Jonese ztvárnila v politickém thrilleru Pan Jones režisérka Agnieszka Holland, která byla třikrát nominovaná na Oskara. V mezinárodním obsazení filmu se objevili zahraniční hvězdy jako James Norton, Vanessa Kirby a Peter Sarsgaard. Film se promítal v kinech od října 2019.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Víkend

Gareth Jones: Człowiek, który wiedział za dużo, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svědectví o velkém hladomoru. Přihlašte se a napište ho.

Claria21
13.10.2024 4 z 5

Mrzí mě, že hodnocení této knihy ovlivňuje ideologický zápal některých čtenářů, kteří jsou tak rozhořčeni, že i historická fakta čtou jako "pohádky o hodném západu a zlém východu", ačkoliv kdyby četli pozorně, dozví se, že zmiňový Jones nejenže začínal jako umírněný fanda revolučního Ruska, ale také jako velký kritik poměrů v USA, kde léta pobýval, jako pečlivý pozorovatel NSDAP v Německu a znalec celosvětových poměrů, který své názory korigoval dle zjištění z míst, kam cestoval a kde mluvil s obyčejnými lidmi i vrchními představiteli jednotlivých režimů.

Jaký asi je život v naprosto ryzé dualitě dobro-zlo, kterými někteří nazírají každý aspekt života včetně knih které čtou?

Klasický argument "nacisti taky vraždili a kdyby vraždili dál, zničí Slovany" už ani nemá smysl komentovat.

Kniha je napsaná slušně, leč bych se nebránila více úryvkům ze samotných článků Jonese. Občas je poněkud zmatečná. Nic z toho významněji nesnižuje informační hodnotu o jednom z důležitých novinářů minulého století.

Citát, který mnou zarezonoval: „Nezávislé myšlení vycházející z upřímných citů je nahrazováno rutinéry různého druhu, nedokonalými novináři, kteří střílejí z bezpečného úkrytu a obětují přitom své svědomí.“

thorir
19.07.2024 5 z 5

„Nelze říct, že panuje hladomor: nikdo hlady neumírá, běžná je jenom úmrtnost na nemoci způsobené podvýživou.“ Walter Duranty, moskevský korespondent NY Times v reakci na Jonesovy články, přednášky a svědectví z cesty po Rusku a Ukrajině v březnu 1933.

Kniha přináší pohled na jednu z nejtragičtějších událostí dvacátého století, pohled na „Rudý hladomor“ na Ukrajině, pokud bych si vypůjčil toto trefné pojmenování, pohled na doslovnou genocidu Ukrajinců, miliony a miliony mrtvých, umučených hladem. Genocidu záměrně vyvolanou zrůdným sovětským systémem, jmenovitě Stalinem, s cílem zadusit jakékoliv tehdejší ukrajinské národovecké snahy (dnešním pohledem je tato Ruská politika až zarážejícím způsobem stabilní a neměnná). Pohled od spodu, pohled očima přímého účastníka, odvážného svědka. Pohled očima člověka, který jako jeden z prvních informoval západní civilizovaný svět o hrůzách, hladu a zvěrstvech na tehdy sovětské Ukrajině. Pohled Garetha Jonese.

Příběh je zčásti životopisný. Autor začíná stručným shrnutím Garethova mládí, studia a první práce, fascinace Ruskem a Evropskou kontinentální politikou. Následuje Garethova první cesta do Ruska v roce 1930. Již tehdy je patrný značný kontrast mezi dopisy, které Gareth odesílá z Ruska, a dopisy, kterými komentuje situaci, když je mimo Rusko. Dopisy přímo z Ruska jsou výrazně pozitivní, plné optimismu, pochval, téměř adorace režimu. Dopisy odesílané z území mimo Ruska naopak popisují úplně jinou realitu, temnou hrůzu, krutost režimu, počátky hladovění, zrůdnou a nekompromisní OGPU, permanentní a vším pronikající atmosféra strachu.

Text je psán čtivou novinářskou formou a v podstatě je tvořen deníkovými záznamy protagonisty. I sám autor nepovažuje deníkovou formu za přísně objektivní, nicméně popisovaná realita plně odpovídá jiným dobovým svědectvím, viz např. mimořádná mikrostudie sovětského systému „Magnetická hora“ od Stephena Kotkina, nebo stejně vynikající „Rudý hladomor“ od Anne Applebaum, přímo a v celé šíři dokumentující hladomory na Ukrajině – a na který se mimochodem polský autor v textu často odkazuje. Nebo třeba českou knihu „Interhelpo“ Jaromíra Marka, o stejnojmenném vystěhovaleckém projektu v tehdejším sovětském Kyrgyzstánu. Je tam stejná dobová atmosféra, stejná atmosféra tyranie a strachu, není důvod svědectví výrazně zpochybňovat.

Následuje mezidobí v Evropě, v USA a další cesty do Ruska, včetně té nejkritičtější v březnu roku 1933, tedy v čase nejhoršího hladomoru. Gareth putuje z Moskvy do Charkova, několik desítek kilometrů před Charkovem nicméně zcela neočekávaně vystoupí z vlaku s cílem zbytek cesty dojít pěšky skrze hladomorem zdevastovaný ukrajinský venkov. Svědectví je to příšerné.

Garethův příběh je fascinující, nelze se ubránit dojmu, a text to vlastně parádně dokládá, že za těch pět let, od roku 1930 až do své tragické smrti v roce 1935, toho prožil a zažil víc než několik průměrných lidí za několik svých průměrných životů. Klíčem k tomu byla jednoznačně jeho povaha, jeho touha objevovat pravdu, jeho nezdolná odvaha.

Kniha obsahuje množství dobových Garethových poznámek a názorů na politickou situaci v Evropě a ve světě. Z některých analytických predikcí mrazí. Začátek třicátých let v primárně o nástupu Hitlera a nacistů v Německu, i tomu je v knize věnován prostor. Stejně tak je prostor věnován komentáři stran toho, proč svět na stalinistické hrůzy a na ty miliony mrtvých na Ukrajině v zásadě zapomněl.

Na příběhu Garetha Jonese je fascinující ještě jedna věc, totiž prolhaný sovětský režim, potažmo Rusko samotné. Po svém návratu a podání svědectví o hladomoru je Gareth intenzivně umlčován, očerňován, ostrakizován a odsunut na okraj. Vše v režii impéria lží a jeho poblázněných, zfanatizovaných nebo uplacených patolízalů a poskoků, za vydatné asistence zideologizovaných a stejně poblázněných a uplacených západních korespondentů typu Durantyho a dalších.

Je fascinující srovnat tehdejší dobu a tehdejší Ruskou propagandu s tou dnešní. Stále ty stejné bolševické a komunistické lži, sovětské lži, prázdné bláboly, stále stejné zastírání reality, zamlžování skutečnosti, manipulace s fakty, mistrné užití eufemismů a metafor, ale předně lhaní, lhaní, lhaní a zase lhaní. Celý sovětský gangsterský systém byl postaven na lžích a dnešní imperialistické Rusko na tom není jinak, převzalo stejné amorální hodnoty, stejné gangsterské způsoby. Ve světě se opět jako nějaký prašivý mor rozmáhá a rozlézá rusácké lhaní. Kniha může pomoci těmito lžemi, manipulacemi a prázdnými bláboly proniknout, může pomoci uvědomit si, že to není nic nového, že to tady už jednou bylo a bylo to poraženo. Neztrácejme naději. Knihu doporučuji.

józi.odkudkam
15.06.2024

hej, karci, pst, pst, karci, poť sem, tiše; fak to rači smaš, dobře to s tebou mislym, než tu v tej naší totalytě (se divim, že sem k nám furt lidičci utíkaj z těch blahobitnejch svobod, v nichž žijou...jako svýho času cez berlínskej múr) kvůli pravdě zařveš v gulagu a tvý děti si budou vo škole vyprávět leda pohátky (i vo tym spojenectví mezi híťou a štálinem - který vesele fungovalo, než ho híťa porušil - rači mlč; za to je zas basa u puťky dneska, kámo, si nevybereš)...a hej, pst, nerozhlížej se furt jak sůva kolem, no poť blíž, koukej co mám; maršálovu iněkci, he? nebo aspoň ukrajinskou pračku, tývý nechceš? mám, levně!

ps: chápu, že ti v zornym poli permanentně běhaj rudý kola, srpy a kladiva, ale po bodu 2 obyčejně bejvá bod 3, ne? (neboj mam printscreen:) ...a taky mi přínde vod tebe trochu vocasný, dyš mi vo hlavu pleskáš ne-černobyl-ostí, zatimco máš sám (jak vidno Z tvých předchozích polucí) o dobru a zlu jasno až až
...jak já miluju, dyš nějakýmu vlastníku cínovejch vojáčků praskne žilka, muck!

Hlubina, Dotek temnoty a další knižní novinky (45. týden)

05.11.2023

Kniha Svědectví o velkém hladomoru v seznamech