HollyUndead
![Bůh pouště Bůh pouště](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221537/reka-bohu-buh-pouste-7BF-221537.jpg?v=1599895005)
Páté pokračování této historicko-fantastické série se vrátilo zpátky a navázalo na skvělý první díl. Myslím, že to autor vzal za velmi dobrý konec, neboť knihu jsem přečetl rychle a s velkou radostí. Odpověděl mi navíc na nějaké otázky ohledně Taity, který opět svým egocentrismem, sebevědomím a genialitou vůbec nešetřil. Ale kdo četl tuhle sérii od začátku, tak už tohle očekává. Bylo zajímavé dostat se s Taitou a princeznami do Babylonu a Knóssu. Ihned beru do ruky 6. díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rhinemannova výměna Rhinemannova výměna](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26418/rhinemannova-vymena-GSl-26418.jpg?v=1580368407)
Mám moc rád knihy tohoto typu. Je to velice zdařilý a čtivý špionážní román, pojednává o mých oblíbených tématech - druhá světová válka, nacisti, tajné dohody a spiknutí mezi různými frakcemi, hrdina, který stojí mezi vším tím marastem, co na něj všechny strany chrlí. A opět trocha romantiky nesmí chybět. Rozhodně tato kniha bude zaujímat vysoké místo mezi knihami Ludluma i mezi jinými špionážními a akčními romány.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Apokalypsa Apokalypsa](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148795/apokalypsa-d7z-148795.jpg?v=1451899015)
Úplně chápu srovnání této knihy (nebo spíše série) s knihami Dana Browna. Nicméně pro je jasným vítězem Dan Brown. Kniha apokalypsa byla velice čtivá a napínavá, to vůbec nepopírám a díky tomu jí dávám vysoké hodnocení (4 hvězdy). Nicméně na můj vkus tam bylo až příliš moc záhadných věcí spojených dohromady: John Dee, templáři, Opus Dei, bůh Set, proroctví, kámen mudrců, tajemná látka a několik dalších tajných organizací. Kniha byla velice zajímavá a napínavá s překvapivým koncem, četla se mi velice dobře, nemusel jsem se ke čtení nutit a velice mě zajímalo, jak to všechno dopadne, ale na mě těch záhadných věcí bylo prostě až příliš, proto ubírám jednu hvězdu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vnitřní oko Vnitřní oko](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2794/reka-bohu-iv-vnitrni-oko-4VF-2794.jpg?v=1571143531)
Tam, kde skončil Čaroděj, tam začínalo Vnitřní oko. Fantasy rovina historického románu se rozjela ještě daleko víc. Opět se mi ta kniha moc dobře četla, byla napínavá, čtivá, popis výpravy a napětí, které se skrývalo ve všech částech knihy, mě drželo v ději a knihu jsem přečetl s chutí velice rychle. Tahle série, i když se z ní postupně stala dost neuvěřitelná četba, mě prostě baví. Nicméně v knize Vnitřní oko, jak již psala Mája777, bylo několik rozporů s prvním dílem. Taitu jsem si za ty čtyři knihy moc oblíbil, ale Vnitřní oko jakoby popíralo druhého hrdinu první knihy: Tana. Jakoby vůbec neexistoval, což mi nepřijde moc fér. Proto jsem byl na konci nucen strhnout jednu hvězdu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příští oběti Příští oběti](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29515/pristi-obeti-QA0-29515.jpg?v=1573468789)
Vůbec mě kniha od tohoto autora nepřekvapila. Byla čtivá, napínavá a překvapivá od začátku až do konce. Tohle přesně od kvalitní detektivky chcete. Pár momentů mi dokonce nahnalo husí kůži. Těším se na další knihu Jefferyho Deavera.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475552/mechanicky-pomeranc-zet-475552.jpeg?v=1638437605)
I když to nebyla nijak dlouhá kniha, dala mi dost zabrat. Myšlenka knihy určitě nebyla myšlená špatně, pevně věřím, že jsem ji i pochopil. Nicméně ten jazyk, kterým kniha byla autorem psána, mi rozhodně blízký nebyl, spíš bych řekl, že byl na míle vzdálený tomu, k čemu jsem zvyklý. Zkrátka tahle četba nebyla zrovna můj šálek kávy/čaje. Jsem rád, že jsem knihu dočetl a mohu se pustit do, věřím, lepších knih.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Magyk Magyk](https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/629/pribehy-septimuse-heapa-magyk-s9l-629.jpg?v=1454708740)
Knihu Magyk jsem dostal již v dětství, ale ve svých 26 letech jsem na tuto knihu dostal náladu. Je to pěkná pohádka z kouzelnického světa. Nedivím se, že tuto sérii přirovnávají k Harrymu Potterovi. Samozřejmě Harry je již trochu jiná třída, ale i tak má první kniha této série své kouzlo. Moc se těším na další díly této série.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Istanbulská mozaika Istanbulská mozaika](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143968/istanbulska-mozaika-143968.jpg?v=1357286534)
Tento román moc neupoutal mou pozornost. Příběh byl poměrně napínavý, hlavní postavy mi byly sympatické, přesto však tomu něco chybělo. Něco překvapivého. Nějak jsem se nemohl do toho začíst, nezaujal mě natolik, abych hltal stranu za stranou a ten příběh mi nedal spát. Takže stručně řečeno - kniha mě ani neohromila, ani nijak neurazila, takže ji hodnotím jako takový průměr.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Horká krev Horká krev](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58896/new-orleans-horka-krev-IwV-58896.jpg?v=1422049114)
Tahle kniha mě skutečně po celou dobu držela v napětí a v nevědomosti, kdo je oním pachatelem. Musím říct, že téměř každá žena v tomhle románu byla dost naivní, ale takhle to už hold musí být, jinak by to nebylo vůbec napínavé. A musím říct, že vrah byl opravdu hodně vyšinutý, šílený a děsivý, nesnášel jsem ho už od prvních stránek. Knihu určitě doporučuji a těším se na další pokračování této "neworleanské" série.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Plán Ikaros Plán Ikaros](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50417/plan-ikaros-GnS-50417.jpg?v=1446397213)
Nemohu si pomoct, ale zkrátka politické a špionážní romány Roberta Ludluma prostě "žeru". Jinak to okomentovat asi neumím. Někdo může tvrdit, že je to jednoduchý příběh. Já říkám, proč ne. Nelze číst jen ultra složité romány. Zkrátka mě tvorba Ludluma sedí. Kniha Plán Ikaros mě neskutečně bavila. Jediné, co bych mohl vytknout, tak to množství chyb a překlepů. Bylo jich tam na můj vkus poměrně hodně. Nicméně jedná se spíše o záležitost vnějšího charakteru, která nemá s příběhem a myšlenkou autora nic společného, proto dávám plný počet hvězdiček.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tibetská kniha mrtvých Tibetská kniha mrtvých](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360218/tibetska-kniha-mrtvych-jWE-360218.jpg?v=1545832075)
Kniha v sobě ukrývá stěžejní body buddhistické víry. Musím říct, že popis toho, jak se dostat z reinkarnace, popřípadě jak se alespoň reinkarnovat do vyšších sfér, je líčeno poměrně poutavě, což mne mile překvapilo. Některé myšlenky jsem musel číst víckrát, abych vše dostatečně pochopil, nicméně alespoň stručné poznání buddhistické víry mi kniha předala, což považuji za důležité.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zaslíbená země Zaslíbená země](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11257/zeme-zaslibena-11257.jpg?v=1243592887)
Je neuvěřitelné, jak E. M. Remarque dokázal zpracovat a popsat myšlenky ohledně zoufalství a hledání štěstí v naprosto nejmenších detailech. Myšlenky na naději a hledání štěstí prostě v dané době byly jen buržoazním přežitkem pro většinu lidí. Poslední román tohoto autora se mi moc líbil. Jediná škoda je, že nikdy nebyl dokončen.
![Kněžka Kněžka](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140458/knezka-bUi-140458.jpg?v=1572387583)
(SPOILER) Fantastická, napínavá a mytologií, historií a legendami naplněná série touto knihou končí. Danou sérii jsem četl již 3x, vždycky s nějakým časovým odstupem, ale vždy mě strašně moc bavila a vždy mi nabídla něco nového. Sice konec lze shledávat příliš krátkým či jednoduchým, zmatečným atd. atd. Nicméně z mého pohledu se to neskutečně povedlo, i přes nějaké nedostatky vše zapadlo tam, kam mělo, a když se s tím někdo neztotožní, pak je to také v pořádku. Já se však s tím ztotožňuji. Vývoj příběhu postupně směřoval k tomu, že zkrátka všichni lidé, i původně stojící na straně starobylých bytostí, se stanou lidmi se vším všudy i přes své dřívější jednání. Většina starobylých bytostí, jenž ochraňovaly lidskou rasu, nakonec zemřela, obětovala se pro blaho lidu. Tento fakt mi tak trochu evokuje myšlenku, že planeta patří hlavně lidem a nikoliv bohům, což považuji za poměrně zajímavou myšlenku. Věřím, že se i v pokročilejším věku k této sérii znovu dostanu a opět objevím něco zajímavého!
![Vědma Vědma](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26794/vedma-znL-26794.jpg?v=1568183566)
V pořadí již třetí pokračování této série opět nezklamalo. Objevilo se hned několik velice zajímavých postav a děj se posunul opět o něco dál k ukončení celé série. Akce prostupovala celou knihu, postavy musely neustále utíkat nebo bojovat a bránit se, což vytváří napínavou atmosféru. Ve spojitosti s aurami, magií, kouzly, různými vůněmi a dalšími motivy vytváří celá kniha poněkud spletitý, leč opravdu skvostný, kouzelný a půvabný zážitek. Nezapomenu dodat, že asi po pěti letech, kdy jsem celou sérii četl naposled, neztrácí ani pro mě v již pokročilejším věku (téměř 25 let) své hodnoty, kouzlo a půvab.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Antigona Antigona](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/5504/antigona-5504.jpg?v=1262515897)
(SPOILER) Na dílo nesmíme moc nahlížet z hlediska moderního vnímání literatury, protože toto drama hraje velkou roli historickou, velkou roli ve vývoji literatury jako takové. Když si vezmeme fakt, že dílo bylo vytvořeno Sofoklem před takřka více než 2400 lety, ukázalo nám poměrně dost z dobových reálií a myšlení. Děj je celkem zajímavý a není vůbec jednoduché, ani v dnešní době, rozlišovat mezi morálkou osobní a morálkou povinnosti vůči rodině či státu. Tedy, alespoň některé záležitost řešené tímto dramatem můžeme nalézt i v dnešní době, alespoň dle mého skromného názoru.
![Darke Darke](https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94066/darke-Bnf-94066.jpg?v=1575913798)
Podobně jako u Andynky, už ani já nevím, co k této sérii mohu napsat. Musím říct, že tato byla určitě nejtemnější. Tvorové budily odpor a znechucení, Marcia a Marcellus též jakožto mentoři nezklamali, takže co více k této knize dodat. Kniha se četla skvěle, téměř jedním dechem, no a už se těším, až se dozvím, jak to celé skončilo v příštím dílu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zákon násilí a zákon lásky Zákon násilí a zákon lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314289/zakon-nasili-a-zakon-lasky-KaI-314289.jpg?v=1475965762)
Je až zarážející, jaké názory propagoval Tolstoj po napsání svých velkolepých románů jako je Vojna a mír nebo Anna Karenina. Nicméně každý spisovatel má svůj umělecký i myšlenkový vývoj a Tolstoj došel k tomu, že pravá a nefalšovaná láska vede skrz Boha, ovšem v nepokřivené a přímé formě. Kromě této lásky a neprotivení se zlu násilím kritizuje Tolstoj vlastně úplně všechno, takže není divu, že byl nakonec z církve exkomunikován. Musím upřímně říct, že s většinou jeho názorů z této knihy nesouhlasím. Všechno jsou to krásné myšlenky, je to i krásně a vznešeně napsané, ale zkrátka žiju v materiálním světě, proto se tímto nechám sice inspirovat, ale mou Biblí se toto dílko jistě nestane.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vějíř Boženy Němcové Vějíř Boženy Němcové](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26900/vejir-bozeny-nemcove-t59-26900.png?v=1555368471)
Krásná básnická skladba skládající úctu nejen skvělé české spisovatelce Boženě Němcové, ale celému českému národu. Zachtělo se mi přečíst si po nějaké době básně a sáhl jsem již podruhé po českém nositeli Nobelovy ceny za literaturu. Nelituji. Nádherná skladba o Božence, české zemi, českém národu, české přírodě. Musím říct, že básnické skladby jsou opravdu věčné, neboť skrytě i přímo vyjadřují myšlenky, které byť mohou zapadnout prachem, nicméně nikdy zcela nezmizí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Syren Syren](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37770/pribehy-septimuse-heapa-syren-Nbm-37770.jpg?v=1454708941)
Tak už mám za sebou i pátý díl této skvělé a kouzelné série o Septimusi Heapovi. S každou další knihou přibývá napětí a temnota. Samozřejmě, stále je to série určená pro dětské čtenáře, takže je to značně odlehčené a často i vtipné. Každopádně tento díl byl zatím nejstrašidelnější. Vůbec mi nevadí, že je mi skoro 30 a čtu fantasy sérii určenou pro děti. Někdy je třeba i v dospělém věku ponořit se do odlehčenějšího příběhu. Cítím tak při každé stránce lehkou nostalgii. Vřele doporučuji k přečtení, vhodné pro děti i dospělé!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Novicka Novicka](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144915/novicka-1zk-144915.jpg?v=1569504537)
Již 7. díl série je za mnou a jsem rád, že Lisa pokračuje neustále ve stejném duchu, mění pouze některé motivy, ale základ je stále stejný. Zajímavý příběh, sériový vrah, který rozpoutává strach v New Orleans či v blízkém okolí, zajímavé postavy, které se přímo či nepřímo pletou vyšetřovatelům pod ruku, no a samozřejmě dvojice Bentz a Montoya. Tentokráte se Lisa zaměřila na jeptišky a kněze. Opět se nevyhnula romantickým scénám, které ale dodávají detektivnímu a nábožensky laděnému základu jiný rozměr a příběh kvalitně doplňují a trochu odlehčují.