Hotovson
Takový oddychový čtení, nic náročnýho. Víc se mi líbila ta část s Oldřichem z Chlumu.

Tak tohle pro mě bylo teda hodně nestravitelný. Nevim proč, ale prostě se mi to četlo hodně obtížně, děj vůbec neutíkal a byl hodně kostrbatej. Co se týče postav, tak ty kladný mi nebyly sympatický, nebo minimálně jsem je vnímal neutrálně, ty záporný mi byly nesympatický taky, ale jinak, než by záporák měl bejt, ale celkově mi bylo jedno, co se s nima stane, nemoh jsem se do toho prostě nějak dostat. Na závěr bouře, apokalypsa (?), či co to mělo bejt, se objevila z ničehož nic a stejně rychle zmizela, nic nebylo vysvětleno a u půlky postav jsem se nedozvěděl, co se s nima stalo. Nečekal bych žádný happy endy, ale aspoň nějaká zmínka bejt mohla. Nebo možná neumim číst mezi řádky.
Holt ne každej den je posvícení :)

Nikdy jsem nic podobnýho nečet, ale hrozně mě to zaujalo.

Příjemný čtení na odpoledne.
1. část: Arttiho dětství a výlety s otcem na sever do Laponska, nejčastěji za účelem plavení dřeva.
2. část: Artti na vojně, potom jako muž mnoha povolání, než se nakonec usadí se Sanelmou v Rovaniemi.
Co se týče samotného pohřbu a jeho přítomnosti na něm - o jeho důvodech uspořádat ho jsem se dočet asi v půlce knížky. Samotný obřad je až úplně na konci, ale nemyslim si, že by to byl nějakej stěžejní bod knížky. Stejně dobře se mohla jmenovat Život Arttiho Tukkijänki, ale to by nebylo tak zajímavý a už vůbec ne originální :)

Moc pěkný, ale velice smutný, což se zřejmě dalo očekávat. Bavilo mi tam to mystično lesa.
Šlechta se v té době takhle zřejmě chovala všude, což je celkem síla, když si uvědomim, že si od sedláků brala dvakrát. Jak práci, tak daně.

Čekal jsem oddychovou a zábavnou četbu a obojího se mi dostalo měrou více než dostačující.
Jiří Adam z Dobronína byl sympaťák :)

Taky bych se spíš přikláněl k Johnu McClaneovi, ale je to tim, že mam ten film opravdu moc rád a viděl jsem ho nesčíselněkrát.
Ovšem Joe Leland je taky frajer, na to, že v knížce je (narozdíl od McClanea) v podstatě stařec.
Místy kniha působí dost drsně, zvlášť když tři teroristi jsou mladý holky, ale Lelandovi je to šumák a nekompromisně je odstraňuje, jak mu přijdou do rány. Chápu, že tohle ve filmu bejt asi nemohlo, na Hollywood by to zřejmě bylo už přespříliš drsný.
Konec dobrej, taky žádná slaďárna :)

Je to psáno vcelku věcně. Takovej průřez životem Henryho Hilla od dětství a soupis všemožnejch zločinů co napáchal. A že to byla velice pestrá paleta.

Amundsen tu hodně píše o Eskymácích, jejich zvycích, oblečení, způsobu lovu atd.

Moc pěknej výběr povídek a vcelku mi to i nalákalo, abych si někdy v budoucnu od Lawrence přečet i další povídky a romány.

Musim říct, že mi to vůbec nebavilo a ač je knížka poměrně útlá, tak 150 stran se tam nic nedělo a jakš takš něco se začlo dít až na posledních 30 stranách.
Možná i díky krátkosti knihy jsem se nedokázal sžít nebo soucítit s jakoukoliv z postav a jejich osud mi byl vcelku lhostejnej.

Dobrý :)
Ne každej může bejt skvelej, vynikající, nejlepší. Většina je nás průměrnejch, ale je důležitý si to nijak moc nebrat a hlavně se z toho nepos*** :)
Tak jsem rád, že je i knížka o tzv. lůzrech, docela jsem se nasmál.

Rozhodně překvapivý zakončení. Jsem si furt řikal, že hlavní vyšetřující detektiv tam skoro vůbec neni.

Moc jsem se u toho bavil. A ač nevěřící, tak věřim, že v tej době z toho kléru musely vstávat na hlavě vlasy hrůzou :)

Neskutečná cesta. Prostě někam vyrazíš s pár drobákama v kapse a vždycky se najde nějaká dobrá duše nebo někdo známej, kdo pomůže nebo poplatí útratu v hospodě. To by dneska už asi neprošlo.
Moc sem se u toho nasmál :)

Vrhnout mě takovym způsobem do děje jako tady Martin a mít to víc stránek, než oněch 96, tak se na to upřímně řečeno vykašlu. Absolutně sem neměl tušení, co to tam na mě vybalil. Cítil jsem se jako neplavec vhozen do moře.
Stačilo přetrpět 30 stran, pak se děj začal pomalu rozjíždět. S první mrtvolou, což mi celkem překvapilo, jakej to potom nabralo spád. Zbytek děje pěkně utíkal, nebyla tam žádná zbytečná omáčka.

Sice jsem čet komentáře, než jsem se pustil do čtení knížky samotný, ale ono se tam opravdu za celou dobu nic nestalo, když pominu operaci slepáku, zmizení osmi koláčků nebo debaty oficírů v jídelně. Je to popis toho, co kdo a kde dělá na jadernej ponorce. Aspoň moh Merle nějak dokončit, jak to teda dopadlo s tou Sophií, i když je to asi zbytečný a na celek jako takovej to nemá vliv.