Hradčiatko Online Hradčiatko komentáře u knih

Tarzanův návrat Tarzanův návrat Edgar Rice Burroughs

Akožto verná Tarzanka (viď koment k prvému dielu) som ju samozrejme prečítala, ale musím sa prikloniť k viacerým komentárom tu, že ma až natoľko nechytila ako prvý diel. Asi som bola v tej dobe príliš dievčenská a chýbala mi romantika lovu a húpania sa v korunách stromov. No nie je tomu v zásade toľko čo vytknúť.

15.01.2025 4 z 5

Tarzan Tarzan Edgar Rice Burroughs

Nedokážem byť kritická ani v najmenšom, ako som ja Tarzana milovala!!! Prečítala som aj pokračovanie, ale ten prvý je skrátka najlepší, to je ikonická kniha detstva detí deväťdesiatok, šalátové vydanie z knižnice. Priznám sa, že som mala svoj bunker na vysokej čerešni na záhrade, kde som sa celé roky hrala na Tarzana, zakrádala záhradkou za dedkom (chudák, moje deti by teraz povedali, že musel byť "vyschízovaný"), pestovala si vlastné obilie na minikúsku pôdy, schovávala si na strome drobnosti k prežitiu a sedela celé hodiny v korune (ten bol nádherný a dožil skoro mojej tridsiatky, liezla som naň aj ako dospelá), vyrobila som si i ten list o Tarzanovi z kmeňa opíc a aby neboli ničené veci v jeho dome... To je milovaná kniha.

15.01.2025 5 z 5

Teorie regionálního rozvoje: nástin, kritika, implikace Teorie regionálního rozvoje: nástin, kritika, implikace Jiří Blažek

Fakt netuším, ako som to vtedy dokázala, ale som na to nesmierne hrdá, že som prekonala svoje nedostatky v ekonomickom myslení a zvládla to nielen prečítať, ale celé skonspektovať v slovenčine, aby som sa na tú veľkú skúšku na PhD. pripravila. Je mi jasné, že študenti Karlovky to dávajú na magisterskom, ale ja som prišla na doktorát z malej regionálnej univerzity, kde sa učila popisná geografia a nejaké teórie mi boli na míle vzdialené. Toto bol krst ohňom, ale p. prof. Blažek je nielen skvelý odborník a láskavý človek, ale dokáže aj veľmi pútavo prednášať. Ten tučný, husto popísaný zošit zápiskov si nechám na pamiatku...

Praha známá-neznámá Praha známá-neznámá Slavomír Pejčoch Ravik

Po rokoch by som nemohla dať ruku do ohňa, či som ozaj prečítala do riadka celú, ale na 90 % určite, pretože som sa do Prahy sťahovala s obrovským nadšením a láskou k atmosfére tohto mesiac. Pôvodne som si myslela, že na polroka na výmenný študijný pobyt a nakoniec sa všetko zvrtlo tak, že som ostala už skoro 15 rokov a zrejme neodídem. Nesmierne rada som si ňou listovala, hľadala inšpirácie, ohurovala kamarátov zaujímavosťami o mostoch, záhradách, staniciach metra a ešte je to aj mimoriadne čtivá vec! Som veľmi vďačná kamarátovi A., že mi ju požičal na dobu neurčitú, ktorá očividne neuplynula a už by som si bez nej ani poličku nevedela predstaviť. Fakt doporučujem turistom i miestnym, všetkým, ktorí majú Prahu radi, je to jedna z najlepších publikácií podľa môjho názoru.

O světcích a patronech O světcích a patronech Slavomír Pejčoch Ravik

Čítala som ju od začiatku do konca a až som prekvapená, že som to zvládla a že ma ozaj nenudila :) Asi keď má človek na výber medzi týmto kúskom a teóriou ekonomickej geografie v rámci doktorského štúdia, tak veru lúska jedného patróna za druhým a radšej neprestáva :D Bavilo ma to, k niektorým príbehom som sa vrátila. A o cca 10 rokov neskôr, keď v rodine prišla na pretras téma, kolovala dve hodiny a priniesla poučenie i smiech. Moja je sv. Felicitas - vybrala som si ju na birmovku a stále ju pokladám za dosť hustú svätú, pozdravujem do nebeského panteónu ;)

15.01.2025 4 z 5

Strieborná kniha rozprávok Strieborná kniha rozprávok Božena Němcová

Nádhera, spomienky, detstvo, úplne živo si spomínam, ako som ležala na starom, dlhom socialistickom perináku (stále ho máme u babičky) a čítala a čítala tie prekrásne rozprávky... ani mi nevadilo, že drevo je tvrdé, doska úzka, každá kosť otlačená, dokážem si to predstaviť. Kiežby naše deti mali takéto obrazy naveky v mysli :)

Mých 19 Mých 19 Tomáš Zuzka

Na veľtrhu kníh som jej nemohla odolať, pretože "mojich 19" je pre mňa a nás nesmierne symbolický názov. Musela som si ju priamo od autora ihneď kúpiť a prakticky celú som ju prečítala cestou domov a ešte ten večer. Koľko presahov do nášho života sa tam objavilo, ma naozaj prekvapilo, hlavne ten Amsterdam a poetika... Je to intímna spoveď človeka, ktorá zvláštnou cestou prišla k inému človeku, pre ktorého má 19-tka skutočne životný význam (o rok sa nejedná :)). Rozmýšľam celé tie dva roky, či pán Zuzka podľa mojich indícií pri predaji zistil, komu svoju knižku vlastne predal, čo 19 znamená...

Hrad Ľubovňa Hrad Ľubovňa Ivan Chalupecký

Prvá kniha o Ľubovnianskom hrade, ktorý sa stal mojím osudom a rámcom nádherných spomienok na mladosť. Určite stále hodnotná a veľmi príjemne napísaná, zaujímavá pre milovníkov histórie, severného Spiša, hradov a ich tajomstiev. Z novších vydaní sa môžete následne vydať smerom k Dejinám hradu Ľubovňa (2006) alebo Šľachtickým rodom na hrade Ľubovňa (2012), ale úplne najlepšie urobíte, ak sa na tento prekrásny, zrekonštruovaný a živý hrad prídete pozrieť osobne. Stojí to za to, veď som tu sama sprevádzala turistov (2001-2013) a nechala navždy kus svojho srdca...

Krajina okresu Stará Ľubovňa Krajina okresu Stará Ľubovňa Ján Košťálik

Kvôli štúdiu geografie na vysokej škole, písaniu absolventských prác a mojej kapitoly v publikácii Stará Ľubovňa som ju niekoľkokrát precízne a aj kriticky prečítala so zameraním sa na katastrálne územie Ľubovne. Historicky je samozrejme už prekonaná, avšak do dnešného dňa som okrem mojich skromných príspevkov v podobe bakalárskej a diplomovej práce, ktoré následne vyústili do geografickej kapitoly v spomínanej publikácii o meste z roku 2020, nenašla žiadne novšie spracovanie fyzickej geografie okresu ani jeho jednotlivých obcí. Pokiaľ by niekto za účelom štúdia či výuky mal o tieto údaje ohľadne Starej Ľubovne záujem (pracovala som s čo najširším množstvom dát, ale predovšetkým roky 2005-2015), môžete ma prostredníctvom tohto profilu kontaktovať, rada poskytnem.

09.01.2025 4 z 5

Stará Ľubovňa v premenách storočí Stará Ľubovňa v premenách storočí Miroslav Števík

Dobre spracovaná publikácia k dejinám a stavebnému vývoju mesta Stará Ľubovňa (pre podrobnejšie historické informácie doporučujem Dejiny hradu Ľubovňa), ktorá navyše ponúka náhľad do heraldiky a miestnej jazykovej kultúry. Bonusom sú iste fotografie, kde môže čitateľ priamo porovnávať historický a súdobý vzhľad jednotlivých lokalít. Anglický preklad ju príjemne doplňuje, takže som ju aj viackrát podarovala do zahraničia nadšeným návštevníkom :) Áno, som local patriot všetkými masťami mazaný ;)

Dejiny hradu Ľubovňa Dejiny hradu Ľubovňa Miroslav Števík

Dalo by sa povedať povinné čítanie pre všetkých sprievodcov na našom krásnom hrade, kde som mala aj ja tú česť a radosť sprevádzať turistov, hrať v rozličných predstaveniach a prežiť úžasnú mladosť (2001-2013). Aj keď sa jedná o podrobnú a odbornú publikáciu, trúfam si ju označiť za čtivú a prehľadnú, nabitú informáciami vhodne zaradenými v kontexte doby. Zdôraznila by som, že kniha popisuje dejiny mesta Stará Ľubovňa, nielen hradu samotného a je teda vhodná aj pre študentov histórie, geografie, archeológie, cestovateľov a muzeológov.

Kde asi rozprávka býva Kde asi rozprávka býva Peter Karpinský

Krásne spracovanie hradných rozprávok / muzikálov, ktorých scenáre stále ovládam spamäti, mám s nimi spojené nádherné spomienky na mladosť a v srdci mi klíči obrovská nostalgia, keď ňou listujem. Doporučujem pre rodičov a deti, ktorí stále veria na rozprávky a legendy, a radi si ich pripomenú v čtivom a modernom šate. Pozývam zároveň na Ľubovniansky hrad, kde sa každé leto otvára krajina fantázie s novou rozprávkou alebo legendou a trúfam si povedať, že s rok od roka lepším spracovaním. A na slová čarodejnice Xamily z Princezny pre draka a zároveň Bludičky z Diablovej skaly sa rozhodne spoľahnúť dá ;) Len dajte pozor na môj Kamenný les, aby ste nezablúdili...

Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Čítané v originále, bola to sila... a práve preto si ju s hrdosťou dávam do výzvy, aj keď z mojej vysokoškolskej histórie štúdia literárnej kritiky. Statočne som si k textu písala marginálie (tie by som nazvala skôr centrálie), aby som sa v prúde vedomia neutopila a zvládala jakž-takž rozoznávať postavy, prelivy vnímania, filozofiu, zvýrazňovala som a vlastne bojovala :) Usmievam sa pri tej spomienke, pretože moja spolubývajúca Majinka I. (píšem meno so skratkou, možno sa tu spozná, ak je na databáze) sa úplne zamilovala do tejto autorky a som presvedčená, že od nej prečítala úplne všetko. Dodnes vidím, ako jej žiarili oči, keď citovala z toho diela, keď sme ho rozoberali na seminároch, učili sa na skúšku... Ja som bojovala s tým štýlom, i keď je veľmi zaujímavý a dielo má množstvo úžasných vrstiev, ktoré sa oplatí odkrývať, ja nie som presne cieľová skupina. Krásne doplnenie ponúkajú Hodiny / The Hours, to by som doporučila tým, koho Mrs. Dalloway uchvátila :)

09.01.2025 4 z 5

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Klasika, ktorá chytí za srdce, či už čitateľ odoláva viac, alebo jej ide naproti. Pokiaľ len trochu vládnete angličtinou (tuto nie je potrebné excelovať, Shakespearove drámy zvládnu i stredoškoláci s trochou odhodlania), veľmi doporučujem skúsiť originál alebo dvojjazyčné vydanie a ideálne s vysvetlivkami pod čiarou. To je potom skutočný jazykový, rytmický, veršový, poetický, romantický pôžitok. William bol majster pera, bezpochyby a tento príbeh sa napriek priamočiarosti práve vďaka majstrovstvu autora neprepadol do klišé.

Babička Babička Božena Němcová

Som asi jedna z mála, ktorá túto knižku zbožňovala už v detstve a patrím do tej generácie, ktorá ju mala čítať na druhom stupni slovenskej ZŠ v češtine, takže to bola asi prvá v češtine, čo som prelúskala. Krásne pocity, film som nevidela, ale vytvárala som si obrazy v duši, ktoré mi stále ostávajú, aj po mnohých rokoch. Áno, state o Viktorke mi ako mladej prišli zdĺhavé a celkovo som niektorým miestam prišla na chuť až v dospelosti, no aj tak za mňa skutočný skvost. Na čo nezabudnem: "kto rovne krája chlieb, rovno vychádza aj s ľuďmi" (som asi divná, ale pre túto vetu som sa to naučila v tých asi 12-tich rokoch perfektne), "omrvinky patria ohníčku, lebo keď sa po nich chodí, duše v očistci plačú" (skutočne sa pre omrvinky dodnes ohnem a zbieram ich na naslinený prst, vlas či iný smietok ma necháva chladnou).

06.01.2025 5 z 5

Depresivní onemocnění - širší pohled Depresivní onemocnění - širší pohled Ján Praško

Jedna z publikácií, ktoré som objavila odložené pri kontajneri na papier v čase, kedy nám do rodiny vstúpil nový mladý člen s nesmierne bolestným osudom, ktorý sa mu hlboko podpísal v duši. Spolu už kráčame novým životom viac než 4 roky, kto bojuje s duševným ochorením, chápe, aké je to ťažké a častokrát ubíjajúce tápanie v nevedomosti, riadenie sa inštinktom, vzostupy a pády na dennom poriadku. Keď sme hľadali správnu diagnostiku (bipolárna vs. depresívna porucha), prišli tieto knihy ako odkaz zhora a v mnohom mi pomohli. Áno, je to odborné a náročné čítanie, aj pre vysokoškoláka na zavarenie mozgu, ale prinesie odpovede, pokiaľ sa viete správne pýtať a hlavne vďaka odkazom na literatúru ďalšie a ďalšie možnosti, kde hľadať.

05.01.2025 4 z 5

Diagnostika a léčba bipolární poruchy Diagnostika a léčba bipolární poruchy Ján Praško

Veľmi dobre spracovaná, odborná a pritom pochopiteľná stručná knižka, ktorá ma spoľahlivo previedla pochopením základných aspektov bipolárnej poruchy v období, keď som so svojím osvojeným synom prechádzala mimoriadne náročnou cestou čo najsprávnejšej diagnostiky a medikácie. U nás sa ukázalo, že sa jedná o depresiu, ale aj tak by som chcela zo srdca doporučiť nielen študentom psychiatrie a psychológie, ale aj laikom, ktorí potrebujú aspoň trochu odbornejšie informácie o ochorení svojho blízkeho. Samozrejme, veda za 20 rokov pokročila, ale z našej skúsenosti, podstatný základ ostal zachovaný a stále stojí za prečítanie.

05.01.2025 5 z 5

Česká psychiatrie a svět Česká psychiatrie a svět Jiří Raboch

Kniha ku mne prišla náhodou, ležala spolu s ďalšími s podobou tematikou vedľa kontajneru na papier a som skutočne rada, že som ju spoločne so "sestričkami" s podobným osudom adoptovala. Život nás vedie rôznymi cestami, do rodiny nám náhle vstúpil nový (osvojený a milovaný) člen s ťažkou depresiou po suicidálnom pokuse, medikovaný... Situácia, v ktorej je každá rada a informácia drahá, konanie k záchrane jeho druhej šance vedie hlavne srdce, inštinkt a nehynúca nádej. Mnohé články boli pre mňa nesmierne prínosné a tiež odrazový mostík, kde hľadať podrobnejšie informácie. Pridanie tejto knihy do databázy je súčasne mojím poďakovaním ľuďom, ktorí sa venujú tejto neľahkej oblasti medicíny (dvaja z autorov článkov sú naši psychiatri) a predovšetkým rodičom, blízkym, priateľom a všetkým ostatným, ktorí sú schopní upozadiť svoj vlastný skvelý život (lebo verte, že pokiaľ máte fyzické aj psychické zdravie, tak je naozaj úplne skvelý) na úkor duševne trpiacich. Sme v tom spoločne a nevzdáme sa!

05.01.2025 3 z 5

Libenow, Liblaw, Lubowla, Alt Lublau, Ólubló... Stará Ľubovňa Libenow, Liblaw, Lubowla, Alt Lublau, Ólubló... Stará Ľubovňa Tomáš Haviar

Ten pocit, keď človek ide ohodnotiť knihu v sladkej domnienke, že by mohla ísť do výzvy "pridané dnes", že to tam ešte nebude a... nielen, že zistí, že na tej databáze je, ale že má svoj profil ako autor :D :D :D Odpadla som! No... čo dodať viac než - vďaka, že ste mi dali dobrú fotku, som na nej fešanda a že som svoju geografickú stať v úvode písala pre túto predovšetkým historickú publikáciu s veľkou láskou. Samozrejme, že je oproti množstvu spracovaných a získaných údajov extrémne krátka (obsiahla by som aj 200 strán), ale vzhľadom k zameraniu celého diela to bolo nutné. Takže pokiaľ by niekto potreboval podrobnejšie veci ku geografii mesta a prípadne okresu (napr. do záverečnej práce, ku štúdiu atď.), neváhajte mi napísať cez tento súkromný profil, rada pomôžem. ;) Mirka P.

05.01.2025 5 z 5

Piková dáma Piková dáma Alexandr Sergejevič Puškin

K čítaniu ma ešte pred covidom inšpirovala návšteva dvoch Puškinových múzeí v Rusku, hlavne to v Moskve bolo mimoriadne pôsobivé. Dcéra je milovníčka ruskej literatúry (hlavne Bulgakova) a syn zbožňuje Puškinovu lyriku, tak som sa nechala strhnúť a rozhodne neľutujem! Pre mňa prekvapivo pútavé a byť zakúpené v antikvariáte ostane už súčasťou našej knižnice. Zhltla som ho za chvíľku a dlho hľadala jeho adekvátne uplatnenie v knižnej výzve, teraz prišla tá správna chvíľa...

02.01.2025 5 z 5