hrbosek komentáře u knih
Text zvolna plyne a člověk si připadá, že sedí v kavárně a poslouchá samotného vypravěče. V knize o nic nejde, nemá žádnou zápletku, je jaksi obyčejně popisná, a přesto je tak niterná, výstižná a nadčasová. Symfonie slov, která se mi nechtěla dočíst. Nechtěla jsem, aby byl konec, jako bych tušila, že bude smutný.
Črty z Afriky, která už neexistuje. Kniha je taková zvláštní, jakoby celá Afrika plula jen kolem, ale strhla člověka sebou a byl v ní přítomen. Nádherné čtení.
Odvážnému štěstí přeje, dalo by se shrnout toto jednoduché vyprávění. Kniha má některé pasáže, kde nelze přes slzy pokračovat, jinak je v zásadě obyčejná, byť s velkým poselstvím.
Neskutečné počteníčko - žijeme nebo umíráme? Co je necelých 400 let, málo nebo moc? Je lepší být muž nebo žena? Kolikrát milujeme, jednou nebo stokrát? K tomu inteligentní humor a neuvěřitelná schopnost popsat "nic" na desítku stran. Knihu člověk pohltí jedním dechem a pak se ptá, zdálo se mi to či nezdálo? Kdo má rád několikarozměrné prolínání přijde si na své.
Pěkná kniha s návodem jak na to, buď se člověk chytne, nebo s vidinou dřiny bez krásy své liché představy nadobro opustí. V závěrečné části je také dost tipů na dovolenkové destinace pro nadšence - začátečníka.
Holandská východní Indie - ostrov Jáva - strýc a dvě malé děti. Obyčejný příběh každodennosti na gumovníkových plantážích se střídá s krásnými javánskými bajkami. Na chvíli se člověk ocitne v krásném dnes už neexistujícím světě, je to takové líbezné čtenivo, které pohladí duši.
Saola patří na to nejčestnější místo v knihovně, tolik ucelených informací na jednom místě se hned tak nenajde. Kéž by bylo více takovýchto klenotů.
Zvláštně nádherných 1366 stran celé série o starém Podskalí se čte velmi příjemně - množství skutečných historických událostí bravurně propletených v ději románu. Spisovatel dává nahlédnout pod poličku života Tyla, Škroupa, obyčejných lidí i šlechticů. V ději se odehraje i premiéra Fidlovačky, navštíví se Nosticův zámeček v Měšicích, klášter Alžbětinek i tehdejší blázinec a další místa. Vřele doporučuju po nějaké těžké knize nebo jako únikovku do let minulých a časů zavátých.