Hubertus komentáře u knih
Vyvážená kniha o klimatické změně. Gates popisuje změnu racionálně, bez emocí a strukturovaně.
Zároveň se nedívá na řešení problémů klimatu jako většina zelených aktivistů, s ale nabízí realistické řešeni a návrhy jak klimatickou krizi vyřešit bez demontáže současného systému.
Kniha je na jednu stranu nadupaná praktickými tipy jak si usnadnit svojí práci a osvojit si práci s AI, zároveň je i přesto neuvěřitelně čtivá.
Nevím jestli to psal Filip, nebo AI, je to nicméně perfektní :)
Jako vždy musím ocenit dobrou práci J. Kmenty, kniha se dobře čte, je skvěle strukturovaná a obsahuje spoustu nových informací, podložené důkazy a fakty. Jediné drobné negativum, které jsem pozoroval i u Boss Babiš je, že se v knize oproti předchozím dílů (Mrázek, Krejčíř) vyskytuje poměrně mnoho obecných faktů a komentářů, které podložené nijak nejsou.
Po přečtení Hobita a Pána Prstenů jsem z Tolkiena moc nadšený nebyl. Po přečtení Silmarillionu už ale chápu, co na něm všichni mají. Ukázalo se jak je Středozemě komplexní svět a fantasy celkově. Všechno do sebe perfektně zapadá. Pro mě určitě nejlepší Tolkienovo dílo. Doufám, že se jednou dočká zfilmovaní.
Kdo čeká sci - fi určitě bude právem zklamaný. Kniha totiž sice sci-fi prvky obsahuje, ale jinak je o úplně jiných tématech. To ovšem neznamená, že to není dobrá kniha a některým komentářům zde úplně nerozumím. Dle mého názoru popisuje s nadhledem a vtipem události v Česku po sametové revoluci zase z trochu jiného úhlu (syna bývalého STBáka) a obvzlášť v první polovině jsem se od ní nemohl odtrhnout. Druhá půlka, kde se autor věnuje hlavně mezilidských vztahů už mě bavila méně, nicméně mi i konec přišel neskutečně čtivý. Celkově na mě kniha působí jako směsice několika zdánlivě nesourodých témat a žánrů, které se ale Kalfařovi podařilo dát dohromady způsobem, který mě opravdu bavil.
Tři hvězdy dávám hlavně za prvních dvě stě stran, kdy je poměrně přesvědčivými důkazy rozvíjena a dokladována teorie o původu všech civilizací, jejich kultur a náboženství (včetně křestanského) ze Sumeru. V této části podle mě odvedl autor poměrně dobrou a přesvědčivou práci.
Další poznatek, který si z této knihy odnesu je, že čtení 7000 let starého jazyka a jeho odvození možná nemuselo lidstvo udělat úplně správně a některé věci opravdu chápeme jinak, než byly myšleny.
Celkově je ovšem celá teorie o nefilech poměrně dost přikrášlená a autor staví neověřitelnou doměnku na doměnce a je dokázáno, že některé důkazy si přikrášluje a některé dokonce falšuje tak aby se mu hodily do jeho vnímání světa (stačí znalost angličtiny a trocha pátrání na internetu).
I když autor naráží na poměrně zajimává témata, na které ještě věda nezná vysvětlení, pravděpodobnost, že by všechna tato fakta zapadala přesně do autorova pohledu na věc, je mizivá.
Kniha je velmi odborně zpracována, včetně vyjmenování mnoha a mnoha kvalitních studií. Přesto se až na určité krátké pasáže velmi dobře čte. Pět hvězdiček nedávám pouze proto, že kniha je, i přes občasnou autorovu snahu o objektivnost, zaměřena poměrně jednostranně a ke čtení knihy je dle mého názoru potřeba jistá dávka nadhledu.
Vzhledem k tomu, že jsem ročník 93 a revoluci jsem nezažil to pro mě byl opravdu barvitý a autentický pohled na revoluci. Kniha skvěle popisuje zákulisní jednání a vznik, pozadí a atmosféru OF.
Odlehčený a barvitý pohled do celého korporátního prostředí. Na pobavení a odreagování doporučuji.
Na knize je patrné, že je již staršího vydání. Popisuje tematiku, která již není v současnosti úplně aktuální. Některá přirovnání jsou poměrně neobratná, jinak však kniha obsahuje skvělé myšlenky.
Stejně jako ostatní Vondruškovi knihy opět vypráví lehce upravenou verzi naší historie. Oceňuji ovšem, že autor popisuje historii tak jak byla a nepřikrášluje ji, jak měl ve zvyku dějepis a historické velkofilmy.
Velmi dobře popsané drogové prostředí a následky, které drogy způsobují. Bylo to pro mě poměrně děsivé, ale myslím, že jako prevenci drogové závislosti by to měli povinně přečíst všichni náctiletí.