InaSeLoki InaSeLoki komentáře u knih

Rozuzlení Rozuzlení Masaši Kišimoto

(SPOILER) Poslední zápas prvního kola závěrečné zkoušky chuuninů může začít, ale kde je Sasuke? Moment, že by velký příchod na scénu. Zdá se, že tady někdo ignoruje plán na... Kam až zajde Gaarova krvežíznivost? A je to tady. Zrada vyšla na světlo a může znamenat konec Konohy!

Pokračování autorových historek a představování jeho asistentů.
Mysleli jste si, že to budou jen nudné, předvídatelné zkoušky? Omyl, tady půjde o všechno. A to je jen začátek.

27.11.2018 5 z 5

Zapálený učedník Zapálený učedník Masaši Kišimoto

Předkolo skončilo v minulém díle a zde se budeme připravovat na závěrečné 3. kolo zkoušky... Naruto má nového trenéra a ani netuší jaké má štěstí. Chlípný/úchylný mudrc? Já jsem zvyklá na překlad zvrhlý poustevník a zvyk je železná košile. Záhada zvaná Gaara. Plán slizkého hada (a to doslovně). Hayate. Zvládne se Naruto naučit povolávací techniku? ,,Promiň, čtvrtý..." Tajemný, uznávaný Čtvrtý hokáge, který položil svůj život za Konohu... Moje milovaná a nejoblíbenější postava z Naruta. (Tak ráda bych sem napsala jeho jméno, ale byl by to ještě spoiler.) Že by se Naruto setkal se svým vnitřním démonem? Kdopak se objevil na scéně? Žába, velká žába, jejíž jméno si stále pamatuji. Gaara a jeho filozofie krve a smrti. Čeká nás mrazivé odhalení, kdo nebo co je ve skutečnosti zač. Dotrénováno, uzdraveno - finále chuuninské zkoušky může začít soubojem Naruto vs. Neji. Dokáže Naruto pomstít Hinatu? To se uvidí v dalším díle.

Teď si nejspíše říkáte, že si libuji v otázkách. Asi na tom něco bude.
Chválím pěknou kresbu.
Kishimoto nás seznamuje se svými zrušenými výtvory - mangu Mario jsem asi před rokem četla. Byla smutná, ale nezklamala.

26.11.2018 5 z 5

Úžasný nindža Úžasný nindža Masaši Kišimoto

Předkolo se nám pomalu chýlí ke konci, ale to neznamená, že to bude už jen nuda. Souboj pilného a odhodlaného kluka s krvežíznivým tvorem, který nezná slitování, nebude tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale přesto tady půjde o život! Taky se dozvíme pár nových věcí ze světa ninjů. Mimochodem jaké je pravé poslání Kabuta? Kdo bude trénovat Naruta? A kdo je jako ten chlápek na té žábě? To si zvládnete přečíst sami.
Další várka historek z dětství samotného autora.
Pořád ten oficiální překlad místy drhne...

26.11.2018 5 z 5

Město z kostí: Oficiální obrazový průvodce k filmu Město z kostí: Oficiální obrazový průvodce k filmu Mimi O'Connor

Původně jsem si knihu nechtěla přečíst, ale nakonec jsem se sama přemluvila. Argumentů pro přečtení bylo dost - viděla jsem film a líbil se mi, přečetla jsem si knižní předlohu a mám ráda takové zajímavosti ze zákulisí.

Dozvěděla jsem se plno zajímavých faktů okolo natáčení onoho filmu. Právě prostřednictvím tohoto filmového počinu jsem začala objevovat svět lovců stínu a rozhodně toho nelituji. Samotný film, jak jsem již napsala se mi líbil, ale mám k němu své výhrady, ale po téhle knize se trošičku obrousily.
Text obrazového průvodce samozřejmě doprovází kvalitní fotografie z natáčení a nejprve nám sděluje, jak Cassandra Clare vytvořila svůj svět atd.
Jsem ráda, že je zde vysvětleno, jak tvůrci obsazovali postavy a proč vybrali zrovna tohohle herce či herečku. Ne všichni vypadají jako v knize (knihách), ale mě to tahle sedlo. Chápu, že toho muselo být hodně uzpůsobeno potřebám filmu a také jsem došla k názoru, že to nebylo vůbec nic lehkého zfilmovat Město z kostí.
Dozvíte se také o něco o kostýmech, interiérech a exteriérech, trošičku o runách, jak se vyráběly rekvizity, jak to bylo s kaskadérskými kousky nebo o tom, že ne všechno je práce počítačových triků.
Kniha mohla být obsáhlejší, ale zřejmě musela splňovat maximální počet stran.
Jediné, co se mi na knize nelíbí, jsou ty rámečky s citacemi, které si čtenář znovu přečte v textu, což mi přišlo otravné.

Tato kniha je skvělým doplňkem povedeného filmu, který má zajímavou knižní předlohu, která je slušným začátkem šestidílné knižní série a jednou z bran do světa lovců stínů. Pro fanouška laskomina.

08.11.2018 4 z 5

Domovina Domovina Robert Anthony Salvatore

Znáte to. Máte kamarádku, která vám každou volnou chvíli s velkou vervou vypráví nebo spíše přednáší o své milované knižní sérii a jejím hlavním hrdinovi. Postupem času vám nabídne, že vám půjčí knihu z té série, aby jste si to přečetli. Že neznáte? Ono to přijde časem možná v podobě jiné vám blízké osoby.
Tak už je to venku, jak jsem se k této knize dopracovala a teď přijde důležitá otázka - Líbila se mi či nelíbila?

Kniha se mi líbila, ale nenadchla mě, ale i přesto chci trilogii Temný elf přečíst celou.
Co se musí autorovi nechat, je popis Menzoberranzanu a vykreslení společnosti drowů. Opravdu bych v takovém světě nechtěla strávit ani minutu.
Překvapil mě seznam důležitých postav, který mám tak moc ráda u divadelních her.
Musím pochválit ilustraci obalu.
Hlavní postava - Drizzt Do´Urden je od začátku svého bytí jiný než ostatní jeho druhu, což značí, že to nebude mít lehké v budoucnu. Má své zásady a hnusí se mu způsoby a pravidla světa, do kterého se narodil. To, že mu půjde o život ve společnosti protkané intrikami, podlostí a zradou, žijící ve víru věčného mocenského soupeření jednotlivců a hlavně rodů ve jménu bohyně Lloth, je jisté a nevyhnutelné.
Drizzt je super postava, ale více jsem si oblíbila postavy Zaknafeina a Guenhwyvar.
Při čtení jsem si nemohla pomoct, ale Drizzt mi přijde jako jméno pro křečka nebo morče, tím nechci napsat, že si ho tak představuji. Nic proti němu. A jméno Masoj mi neustále evokovalo slovo masaj, ale také nic proti postavě.
Děj byl celkem předvídatelný, karty byly do jisté míry více poodkryty na můj vkus. Pro mě tomu chybělo takové větší tajemno, tajemství, překvapení. Akci jsem si užívala.
Hledáte světlo. Omyl, najdete temnotu, ale i v temnotách světlo může vzplát...
Hledáte emoce. Jo, emoce to má v přiměřeném množství. Autor se mě nepokusil rozbrečet ani mě dohnat k ukašlání se k smrti pomocí smíchu jako jedna nejmenovaná autorka. Z čehož usuzuji, že je kniha bezpečná pro čtenářovo zdraví.

Hledáte hrdinu, který je ochoten vzdorovat tomu, co by mělo být jeho přirozeností, i kdyby měl jít cestou svého života sám a do neznáma. Tak to jste na správném místě nebo přesněji u správné knihy.

07.11.2018 4 z 5

Julius Caesar / Coriolanus / Troilus a Kressida / Dva páni z Verony Julius Caesar / Coriolanus / Troilus a Kressida / Dva páni z Verony William Shakespeare

Coriolanus:
Původně jsem se spokojila s divadelním záznamem v titulní roli s Tomem Hiddlestonem a s filmovým zpracováním v titulní roli s Ralphem Fiennesem, ale nakonec ve mě zvítězila skrytá touha poznat psanou verzi.

Tragédie, která ukazuje politiku bez obalu a i po těch mnohých letech své existence má, co říct. Přízeň lidu je jako korouhvička, kam to zafouká..., ale ani sám Marcius není bez chyby. Je rozporuplnou osobou, se kterou byste na jednu stranu souhlasili a na druhou zas ne. (Osobně si myslím, že můj pohled na Marcia ovlivnil jeho představitel v již zmíněném divadením záznamu.)

Moc se mi líbil doslov pana překladatele Hilského a neméně jeho překlad.

Co dodat? Přečtěte si to.
(Časem se vyjádřím i k ostatním zbylým.)

29.10.2018 5 z 5

Královna čepelí Královna čepelí Aaron Rosenberg

Nejdříve jsem chtěla začít knižní sérii StarCraftu knihou Křížová cesta, ale můj bráška mě nakonec přesvědčil, že mám vzít do ruky nejdříve Královnu čepelí. Stalo se. I když jsem hru nikdy nehrála (můj bratr hrál a hraje), knihu jsem si užila.
Líbí se mi ze začátku pomalé, ale jisté budování vztahů mezi Raynorem, Tassadarem a Zeratulem. Nemohla jsme se ubránit díky Zergům vzpomínce na film Hvězdná pěchota.
Kdybych měla nahráno, byla bych z knihy asi hodně nadšená, to sice nejsem, ale líbila se mi a jistě nezůstanu jen u téhle. (Případné nejasnosti mi vyjasní bratr.)

29.10.2018 5 z 5

Lhář 2 Lhář 2 Jakub Ćwiek

Stereotypně prohlašuji, že se mi to líbilo. Knížka je svěží a vtipná.

Autor svůj nástin příběhu z prvního dílů pomalu žene do ucelenějšího děje.
Popkulturních odkazů je tu opět celá řádka.
Přibývají nové postavy, se kterými se naštěstí neloučíme, ale těch, kterým vystrojíme imaginární funus je stále dost.
Opět se cestovalo. Návštěva Bratislavy byla příjemná.
Řečtí bohové byli sprostější, než se z dětství pamatuji.
Povídka Jděte, jste povoláni mi připomněla Xenu. (spoiler - to, jak vyhladila bohy Olympu - konec spoileru)
Byla jsem ráda, že blonďák s párátkem, vždy připravenou bouchačkou a medvídkem dostal parťáky. Je to tak zajímavější. A konečně nám prozradil něco ze svého plánu.

Nevím, jak to jinak nazvat než, že série Lhář má svoje charizma, které mě nutí číst a číst, až je mi pak líto, že je konec knihy. Jako pouhopouhý čtenář i jako jiná verze Lokiho jsem spokojena. Doporučuji!

02.08.2018 5 z 5

Boj na život a na smrt Boj na život a na smrt Masaši Kišimoto

Druhá část zkoušky je za námi. Zjistíme poselství obou svitků a co bude dál. Boj na život a na smrt, protože jich zbylo nějak moc. Není, na co čekat. Do boje! Kdo vyhraje a kdo prohraje? Zjistěte si to sami.
Autor pokračuje s výkladem historek z dětství.
Já mám tyhle vzájemné souboje ráda. Jednotlivé charaktery předvedou, co mají v rukávu.
Místy mě drásal překlad, ale to je asi tím, že jsem zvyklá na jiný.

17.05.2018 5 z 5

Správná cesta Správná cesta Masaši Kišimoto

Čajový dýchánek v Lese smrti pokračuje a díky tomu poznáváme jednotlivé aktéry o trochu více. Nejen to. Dozvídáme se historky z autorova dětství.
Prokletá pečeť. Pozor na písek, nevěstí nic dobrého. Ty svitky se fakt nemají otevírat, jinak... A všem o splnění zkoušky nejde zjevně. Co bude následovat po Lese smrti?
Pro mě čirá nostalgie.

17.05.2018 5 z 5

Most hrdinů Most hrdinů Masaši Kišimoto

Příval nostalgie pokračuje. Síla Devítiocasé lišky se nám trošku vyjevila. Raikiri na scéně. Příběh jménem Haku. Boj finišuje. Padá sníh a já jsem i po letech stejně dojatá jako poprvé. Velký Narutův most. První pořádná mise Týmu 7 končí. Potkáváme nové (tajemné) postavy. Tým 7 čeká nová výzva - chuuninská zkouška. Naruto si prošlapává svou vlastní cestu ninji a věří v to, že dokáže změnit…
Jako bonus se mezi kapitolami objevují další zajímavosti, o které nás autor opět neochudil.

Kde se vzala,
tu se vzala,
ta veliká síla,
z toho chlapce uprostřed prýštila
a zrcadla se roztříštila
a ta sněhobílá nevinná duše se nad námi sklání
a sníh padá,
padá sníh.

Jsou momenty, které nezapomenete. Ani já nezapomenu Haku.

19.04.2018 5 z 5

Příběh dvou měst Příběh dvou měst Charles Dickens

O existenci tohoto literárního skvostu jsem se dozvěděla asi před dvěma měsíci, díky knižní sérii Pekelné stroje od Cassandry Clare (a jak vidno, podle komentářů nejsem jediná), ale k přečtení mě přiměly až další narážky v jiné slavné sérii od již zmíněné autorky.

Historické romány čtu moc ráda a zde mě velmi zaujala jazyková stránka, která je zásluhou samozřejmě autora a také překladatele. Líbí se mi realistické popisování prostředí, doby, které má své kouzlo. Pro někoho může být trochu obtížné se na začátku začíst, ale vše má svůj význam a když do sebe všechny kousky skládačky zapadnou... Jo, někdy se to tak sejde, že vyvstává otázka, byl to osud nebo prachsprostá náhoda? K závěru jsem knihu četla s vytřeštěnýma očima plná napětí, i když některé věci byly předvídatelné, přesto mě to, kulatně řečeno, dojalo už dvě stranky před koncem.

Je to příběh protkaný láskou i nenávisti, která se nezastaví před ničím. Je to příběh Velké francouzské revoluce, kde pod gilotinou končívali viníci, ale i ti nevinní. Je to Příběh dvou měst, jedna z nejprodávanější knih všech dob. Doporučuji.

08.04.2018 5 z 5

Ninža z druhého patra Ninža z druhého patra Vlasta Svobodová

Tato kniha se mi dostala do ruku, poté co jsem se o ni dozvěděla z jedné diskuze na webu zasvěceném právě Narutovi.
Příběh knihy je velmi jednoduchý. Hlavní hrdinka sleduje anime Naruto na Jetixu. Tento pořad jí slouží jako inspirace, jak se chovat a pomáhat lidem okolo sebe. Také ji to pomáhá zvládnout těžkou životní situaci, do které se její rodina dostala.
Myslím si, že si měla autorka zvolit jiné téma, ve kterém se orientuje, protože v Narutovi je její orientace velmi povrchová.
Namátkou vzpomínám na nešťastné skloňování jmen postav z již zmiňovaného díla.
A co se týče toho faktu, že hlavní hrdinka sleduje Naruta na Jetixu, a pak tam o těch postavách hovoří, jak o nich hovoří. Je jasné, že autorka tento pořad na Jetixu viděla asi tak z vlaku za jízdy, protože v knize uvádí nepravdivé informace.
Již během čtení jsem nabyla dojmu, že si tuto knihu nikdo před vydáním kontrolně nepřečetl.
Na závěr uvádím, že Naruto jako anime i mangu mám velmi ráda a patřím k těm, kteří ho sledovali na Jetixu. Musím dát za pravdu, zlým jazykům, které se tak negativně vyjadřovali k tomuto titulu v té diskuzi tenkrát.
Jednoduše řečeno, tohle se nepovedelo.

11.02.2018 1 z 5