Irika Irika komentáře u knih

Proroctvo z temnoty Proroctvo z temnoty Duane Swierczynski

Stejně jako první díl skvělé, čtivé a napínavé. Nevidím v tom oproti první části žádná slabší místa, i když vrahové nejsou zrovna level 26, ale to ani nikdo netvrdí. Vraždy jsou popsány dostatečně, pátrání i motivy do sebe zapadnou jako klíč do zámku. Potěšilo mě, že v tomto díle bylo méně hluchých míst než v prvním, žádné zbytečné vnitřní Darkovy pocity a myšlenky.
Pokud jste první díl nečetli, nevadí, lze tuto knihu číst i samostatně a není to překážkou, vše důležité z minulé části je zde vysvětleno.

11.03.2015 5 z 5

Tma 2.0 Tma 2.0 Ondřej Neff

První třetina prostě fantastická, té bych dala 10*. Popis nástupu Tmy, sestupu civilizace, boje o přežití, lidského uvažování a zneužívání všeho, co se zneužít dá, bylo dokonalé.
Druhá třetina je trošku slabší, hlavně mi občas překážely velké skoky o několik let kupředu a rychlý nástup středověku mi nějak nešel do hlavy (i když je to reálné). K tomu spousta propletenců, které nestačí překvapovat, politika, intriky, postavy chvíli kladné, sloužící ve výsledku vyšším zájmům a zrazující, aby se hlavní hrdinové stejně nakonec znovu sešli ve velkém finále.
Závěr opět velmi silný, do poslední chvíle čtenář čeká, jak to všechno může skončit. A nakonec, proč ne?
Skutečná jména současných i minulých postav politického života, reálné názvy míst a jejich pravdivý popis jsou skvělá volba, za to dávám i pátou *, o které jsem mírně váhala. 95%.

06.02.2015 5 z 5

Smrtelná infekce Smrtelná infekce Michael Palmer

Typicky americký thriller, zápletky a postavy zajímavé, nechybí milostný románek, vztahové propletence a sladký happy end. Ale čte se to dobře, příjemná oddychovka, jen bych se k tomu asi již nevracela.
Mimochodem - co s tím vším měla společného ta těhotná nemocná kuchařka na začátku a jak to s ní dopadlo??? Trochu zbytečné stránky, asi jen pro naladění čtenáře...

21.01.2015 4 z 5

Tvář Tvář Dean Koontz

Tuto knížku bych zařadila mezi trochu slabší díla. Je to na mě až moc duchařské, místy roztáhlé a na konci příliš jednoduše vysvětlené. Začátek má skvěle našlápnuto, ale tempo postupně upadá a je to škoda. Od Koontze jsem čekala víc, ale knížka se dá přečíst, napětí nechybí a celkově dávám 65%.

14.12.2014 4 z 5

Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

Nějak mě ty Kingovy povídky úplně neberou, i když tahle sbírka patří určitě k těm napínavějším a úvodní povídka byla víc než dobrá. Ale všechny jsem nepřečetla, víc mě nalákaly autorovy romány.

13.11.2014

Dům stínů Dům stínů Dean Koontz

Kniha není špatná, ale od D.Koontze bych čekala malinko víc. Vypadá to na klasickou "duchařinu", ale nenechte se zmást, konec vše vysvětlí. Děj je napínavý, příběhy a charaktery postav zřejmé, ale ubírám hvězdičku za formu - po celou dobu jsou kapitoly členěny na určité postavy, což ze začátku je pro seznámení s hrdiny pochopitelné, ale později je to již spíše na škodu. Kdyby děj prostě volně plynul bez přerušování jednotlivými "pohledy" postav, bylo by to 90%. Takto dávám 75%.

07.09.2014 4 z 5

Záblesk Záblesk Dean Koontz

Další moje přečtená kniha od Koontze a opět jsem nadšená! Román začíná narozením hlavní hrdinky Laury, popisuje její nesnadné dětství, dospívání a vrcholí v její dospělosti, kdy je Laura již sama matkou malého chlapce. O napětí rozhodně není nouze, dějové zvraty a rozvíjení příběhu čtenáře nepustí a nad cestováním v čase a paradoxy s ním spojenými je potřeba se trochu zamyslet. Nicméně do sebe vše logicky zapadá, autor neztrácí pojem o realitě a pro čtenáře je toto lehké sci-fi velmi dobře stravitelné. Doporučuji.

31.08.2014 5 z 5

Oltář ztraceného ráje Oltář ztraceného ráje James Rollins (p)

První dvě třetiny velmi čtivé, poutavé, různorodé. Ovšem poslední třetina podle mého názoru knížce hodně ubírá. Je to roztahané vzájemné nahánění se postav sem a tam, jednoduché osobní vztahy, velmi předvídatelný závěr. Připadá mi, že to autor trochu odbyl, což je škoda, protože v úvodu knížka dokáže hodně rychle vtáhnout do děje.

21.07.2014 3 z 5

Bezmoc Bezmoc Dean Koontz

Opět skvělá kniha tohoto autora, napínavý thriller s lehkými prvky sci-fi, které ale děj výrazně nenaruší. Dost vtipně psané, s úžasným pesanem Lassie mě autor potěšil a jediné, co mi chybělo, bylo bližší přiblížení Waxxovy šílené organizace. O co jim vlastně šlo? To jsem nějak nepobrala, ale i tak knihu hodnotím plným počtem.

18.02.2014 5 z 5

Neobyčejné dědictví Neobyčejné dědictví Dean Koontz

Skvěle vymyšlené, napínavé, i druhá kniha tohoto autora mě velmi chytla. Vše je propojené, vše se vším souvisí. Po přečtení této knihy nebudete mít rádi klauny. Já je nikdy neměla ráda, takže žádná změna :-)

28.12.2013 5 z 5

Popraviště Popraviště Val McDermid

Souhlasím s komentáři níže - prvních cca 180 stránek knihy je dost pomalých a nudných. Čím více se blížíme ke konci, tím je to záživnější. Čekala jsem různá rozuzlení, ale to pravé mě tak úplně nenapadlo. Přitom vše dává smysl. Knížka stojí za dočtení do konce, nelituju, i když jsem se přes tu první část prokousávala dost dlouho...

11.11.2013 4 z 5

Šepot Šepot Mijuki Mijabe

Vleklé, ne moc záživné, nechala jsem se zlákat obálkou a popisem na knížce, ale následovalo zklamání. Horor to není ani omylem. Konec je pěkný, vše vysvětlující, docela i logický, ale celkově dávám 60% - čekala jsem víc.

30.10.2013 3 z 5

Rychlé lodě do pekel Rychlé lodě do pekel Petr Eisner

Knížka na jedno odpoledne. Čte se rychle, pohodově. Ale čekala jsem víc. Líbilo se mi, že hlavní hrdina, vypravěč, pochází z důvěrně známého prostředí, je to Čech. Mimochodem teď mě napadá, že v celé knize nezazní jeho jméno, zvláštní :) Příběh je jasný, hlavně články v závěru knihy hodně odhalí. Byl tam velký potenciál, který podle mě zůstal nevyužitý. Mohlo být více popsáno, co se s oběťmi děje, více pohledů, více detailů. Pokud porovnám s nedávno čtenými Ruinami, kde je sice trochu jiný princip, ale podobná situace (mladí lidé v cizí zemi, uvězněni na odlehlém místě), tak Rychlé lodě mají co dohánět. 70%.

31.08.2013 3 z 5

Smrt přichází z moře Smrt přichází z moře Colin Forbes

Kdyby to mělo poloviční délku, mohlo by to být fajn čtení. Je to neskutečně roztahané a v podstatě pořád stejné - jede se tam, pak zase jinam, pak zas zpátky, ten drží takovou zbraň, ten zas onakou... Do toho detailní popisy krajinek, měst, budov atd. Stopování a nahánění Goslara přes několik států po sto stránkách omrzí a čekala bych nějaké zvraty. Knížku jsem přečetla celou s očekáváním pořádného vyvrcholení, ale rozřešení je na jedné stránce a žádné velké divadlo se nekoná. Není to vyloženě nuda, ale ani čtení, od kterého se neodtrhnete. 50%.

16.07.2013 2 z 5

Temná půle Temná půle Stephen King

Zatím nejlepší Kingovka, co jsem četla. Pěkné a napínavé čtení od začátku až do konce, žádné velké zvraty od základního děje tam nejsou, což mi vůbec nevadilo. Konec celkem potěšil, už jsem se po zkušenostech z jiných knížek bála, co na nás autor vymyslí. Takže pohoda, tuto knížku jen doporučuji :-)

01.05.2013 5 z 5

Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

Celou dobu čtení jsem zamýšlela ohodnocení 3***, ale konec téhle knížky je opravdu povedený, i když smutný, ale za ten závěr přidávám čtvrtou hvězdičku. Čtení je to příjemné, místy dost napínavé, ale místy mi to přišlo zbytečně rozvláčné. Žádná velká apokalypsa se v tomto románu nekoná, jedná se spíš o příběh jednoho hlavního hrdiny a pár lidí kolem něj, je to dost o jeho pocitech, psychologii, rozhodování, jak se svým "darem" naložit.
K této knížce se asi vracet nebudu, ale za přečtení stojí a určitě nelituju, že jsem po ní sáhla.

04.04.2013 4 z 5

Puls Puls Stephen King

Ze začátku velmi napínavé a čtivé, postupně to ale trochu ztrácí tempo. Žádné neočekávané zvraty se nekonají a ten konec? Jsem asi nechápavá nebo to autor nechává otevřené, ale čekala jsem něco převratného a nic...

20.03.2013 4 z 5

Chodba končí ve tmě Chodba končí ve tmě Zvonimír Šupich

V dětství jsem tuhle knížku vyšmátrala někde v antikvariátu a po letech se k ní pak vrátila. Taková typická dětská prázdninovka, ale bylo to příjemné čtení.

08.02.2013 3 z 5

Pes druhé roty Pes druhé roty František Langer

Pro mě, jako velkou milovnici psů, vyprávění místy skutečně dojemné a poutavé. Trošku složitější čtení, není to přímo můj nej styl, ale stojí za přečtení.

06.02.2013 4 z 5