Jacck Jacck komentáře u knih

Selhání kapitalismu volného trhu a ekonomický úpadek západu: Cesta k nové světové ekonomice Selhání kapitalismu volného trhu a ekonomický úpadek západu: Cesta k nové světové ekonomice Paul Craig Roberts

Paul Craig Roberts je ruský troll, jehož posláním je šířit na Západě blbé nálady. Celá kniha je převlečená marxistická kritika kapitalismu. Na druhé straně zkuste si vygooglovat jména autora v souvislosti s Putinem a Ruskem nebo si přečíst jeho blog. Nebudete se stačit divit, jak tento "kritik", co nenechá na Západě nitku suchou, nekriticky zbožňuje Putina a jeho režim. Touto politickou agitkou se Paul Craig Roberts a celá tato kniha stávají vysoce nedůvěryhodnými. I když kniha obsahuje některé reálné problémy, tak ty problémy jsou zveličeny, desinterpretovány. Je jasný tlak na rozložení EU a další věci typické pro ruské propagandistické trolly. Z důvodu této naprosté nedůvěryhodnosti autora v mých očích hodnotím jako odpad.

15.08.2017

Úvod do kulturní a sociální antropologie Úvod do kulturní a sociální antropologie Robert F. Murphy

Základní přehled kulturní antropologie, tj. srovnání lidských kultur po celém světě. Obsahuje kapitoly Společenské systémy, Manželství a rodina, Příbuzenské systémy, Ekologie a hospodářství, Řád a autorita, Náboženství atd. Je zajímavé číst třeba matriarchálních společnostech nebo šamanismu, klanech, kmenech, státech, sexuálních tabu v různých společnostech atd.

10.08.2017 5 z 5

Neuroimunita Neuroimunita Michal Schwartz

Informace v této knížce jsou velice zajímavé a týkají se neuroimunologie, tj. vzájemného vztahu mezi imunitou a funkcí mozku. Schwarztová je neurobioložka, která provádí výzkumy na myších. Např. vezme myši zdravé a myši s deficitem imunity a ukáže, že myši s deficitem imunity mají horší pamět, hůř zvládají stres. Když jim provede transplantace kostní dřeně a tak jim navrátí imunitu, tak se tyto věci zlepší. Nebo provede myším transfuzi krve od starých mladým a opačně a ukáže, co to dělá s mozkem. Popis takových experimentů je obsahem knihy. Na knížce mi vadí, že těch informací neobsahuje zas tolik, je to pár krátkých kapitol, které jsou nafouknuté a opakují informace. Taky mi vadí vychloubání autory - "naše výzkumná skupina", "můj PGS student, který teď pracuje na Harvardu...". Celá ta kniha je představením výzkumu této autorky a je dost tématicky limitovaná, postrádá širší záběr, výzkumy se týkají myší, jiné poznatky než své vlastní z daného oboru autorka vůbec neřeší. Knihu bych asi doporučil těm, co mají nějakým způsobem k tématu blízko a zajímá je lidský mozek. 4 hvězdičky dám kvůli tomu, že kniha obsahuje opravdu zajímavé informace, které ještě nejsou známy ani mezi lékaři (jedná se výzkum zatím ve fázi zvířat)

03.08.2017 4 z 5

Navěky nerozhodnuto. Úvod do logiky a zábavný průvodce ke Gödelovým objevům Navěky nerozhodnuto. Úvod do logiky a zábavný průvodce ke Gödelovým objevům Raymond Merrill Smullyan

Populární úvod do logiky, který se od základních logických paradoxů (paradox lháře atd) dostane až ke Gödelovým větám o neúplnosti

30.07.2017 5 z 5

Odsud až do nekonečna Odsud až do nekonečna Ian Stewart

Populární kniha o tom, čím se zabývá dnešní moderní výzkum v matematice, od Fermatovy věty přes tzv. Monstrum grupu (monster group) až fraktálům a teorii chaosu. U těchto knih vždycky asi záleží, jaký má člověk background

28.07.2017 5 z 5

Bhagavadgíta zpěv vznešeného Bhagavadgíta zpěv vznešeného Svární Prabhavananda

Bhagavadgíta je součást eposu Mahabharaty, tvoří jeho duchovní srdce. Povinnost pro všechny zájemce o duchovno. Janíčkův překlad je skvělý. Vyhněte se verzi Bhagavadgity v překladu a s komentáři od jistého Prabhupada (zakladatel sekty hárekršňáků). Zatímco Janíček překládal s pokorou a talentem. Brabhupada je (dle mého názoru) dogmatik a arogantní narcis.

28.07.2017 5 z 5

Sherlock Holmes : to nejlepší Sherlock Holmes : to nejlepší Arthur Conan Doyle

Sherlockem Holmesem jsem byl zklamán. Po všech těch filmech a seriálech jsem si řekl, že půjdu přímo ke zdroji a přečtu si originál. Všechny příběhy SH jsou krátké povídky bez valného napětí, kdy slovutný SH používá své téměř nadpřirozené schopnosti dedukce k řešení případů. Nebavilo mě to.

23.07.2017 2 z 5

Kmotr Mrázek Trilogie Kmotr Mrázek Trilogie Jaroslav Kmenta

pohled do zákulisí české politiky.

23.07.2017 5 z 5

Conan Conan Robert Ervin Howard

Guilty pleasure mého mládí :-)

21.07.2017 5 z 5

Temná věž Temná věž Stephen King

Nebylo to špatné, nenudil jsem se, ale bylo toho moc a ten setting mi tak uplně nesedl

20.07.2017 4 z 5

Zápisky z podzemí Zápisky z podzemí Fjodor Michajlovič Dostojevskij

hlavní anti-hrdina má snad všechny duševní nemoci co existují

20.07.2017 5 z 5

Sníh Sníh Neal Stephenson

Je to zvláštní kniha, která mne nejrpve vtáhla do svého cyberpunkového světa. Je neuvěřitelné, co se autorovi podařilo na začátku 90. let předpovědět ohledně internetu a jeho vývoje. Něco už se naplnilo, něco se teprve naplňuje (virtuální realita). Na druhou stranu mi na knize trochu vadilo bizarní míchání sumerské mytologie, neurolingvistického programování a virologie. Z vědeckého hlediska z toho vznikl nesmyslný mišmaš. Takže celkově je dílo směsicí geniálního vizionářství s nevěrohodnou mytologií. Trochu zvláštní je taky příběh. Celá kniha působí jako parodie na akční filmy a nechybí jí výborný ironický černý humor, včetně téměř komiksového hlavního padoucha. Celkově se jednalo o velmi zábavnou knihu.

12.07.2017 4 z 5