Jack.Bledsoe komentáře u knih
Nádhera!! Užil jsem si každou z povídek. Najdete tu dva typy příběhů - malé horůrky, kterých je pár, a pak čistokrevné sci-fi ze staré školy, většinou vypovídající o nepoučitelnosti a (sebe)destruktivních sklonech lidstva. Před mistrovou fantazií smekám, nechal jsem se unášet jeho vypravěčstvím a všechno jsem viděl úplně živě, jako film. Nebo jako realitu. Nebo jako to, co nazýváme realitou... :)
PS: Ať mi nikdo netvrdí, že "Typ číslo dva" není Terminátor! Ta podobnost obou příběhů je neskutečná, i v řadě detailů. A jelikož to Dick vydal v 50.letech... tak by mě moc zajímalo, jak to bylo s tím apokalyptickým snem Jamese Camerona:))
Tak to jsme asi každej četli jinou knížku, nebo máme na takovej typ publikace jiný nároky.
Tohle jsem četl v takových vlnách - tu zábavnou střídala méně zábavná a tak to šlo pořád dokola, od začátku do konce, takže zasurfoval jsem si skvěle, jen ten výsledný dojem na 5 hvězd nestačí:))
Asi byl problém i v mých očekáváních, měl jsem o celé knize a jejím ději úplně jinou představu. Žánrově bych to skoro ani nenazýval sci-fi, spíš by se hodil název soc-fi, protože žádných extra ozvěn budoucnosti se zde nedočkáte. Nebýt pár drobností, dal by se Muž z vysokého zámku považovat za zcela "normální" román, který se "holt" akorát odehrává v alternativním světě. Šlo o poučnou zkušenost, která je ale ve finále bohužel zdaleka ne tak atraktivní, jako samotný námět.
První polovina knihy je pro scénáristy hodně užitečná, Carriereovy postřehy jsou vesměs pouze praktického rázu, skutečně to může pomoci při psaní. Druhá část je spíše filozofičtější a všude se tu projevuje autorova láska k východním a orientálním mýtům, do popředí se dostává divadlo a starověké příběhy. Celkově to působí spíš jako zamyšlení nad historií vyprávění od počátku věků.
Což mě až tolik nezajímalo, popravdě:)) Šel jsem čistě po filmu a scenáristických tipech. V tomto směru jsem byl spokojen tak napůl. Ale pokud má někdo dostatek klidu i času, tak si eseje jednoho z mistrů řemesla užije jistě kompletně:)
VAROVÁNÍ! Kniha má sice 400 stran, ale o samotném seriálu a zajímavostech kolem natáčení jich pojednává maximálně 100. Maximálně:)) A přesto i v tak útlém prostoru se informace stihnou několikrát opakovat. Zbytek obsahu tvoří tuna nijak zajímavých fotografií, absurdity jako např. několikadenní program Československé televize z roku 1975 a HLAVNĚ medailonky všech herců, které by měly patřit do úplně jiné publikace. Tyto životopisy zaplní bez legrace dobře polovinu knihy. Pro mě to bylo velké zklamání, těšil jsem se na zákulisní "drby", vztahy, historky všech těch legend, které se v Chalupářích objeví... a ono nic.
Nehodnotím, protože si nechci hyzdit seznam přečtených knih:)) Ale jinak bych dal maximálně 1 hvězdu. Autor vařil z vody, dojemné kecy v předmluvě jsou opravdu jen kecy. Jede ve stylu manželů Čermákových a pouze parazituje na oblíbených tvářích (v jeho případě seriálech).
Nenechte se zmást anotací, o detektivku se nejedná v žádném případě. Zhruba první třetina (možná skoro až polovina) knihy je prakticky "nedějová", plná historek a vzpomínek, které na sebe navazují jen zvolna. Dokonce jsem si nějakou dobu myslel, že se jedná o soubor krátkých povídek a ne celistvý příběh. Ale čte se to krásně a Šabachovým postřehům a (sebe)ironii jsem se smál nahlas. A to se teda zatraceně cení!:)
No a později dojde i na onu výpravu do Anglie, kde autor ubere na humoru a přidá víc akce a romantiky:)) Já mu to teda místy moc nevěřil, ale i tak jsem se bavil a bylo to vážně fajn čtení. Oddychový, ale ne blbý. Vřele doporučuji:)