Jajibloguje Jajibloguje komentáře u knih

Naším nebom bol oceán Naším nebom bol oceán Patrick Ness

Nebudem hovoriť, že by ste si túto knihu mali kúpiť. Rozhodnutie nechám na vás. Za mňa ale ide o jednu z naj kníh roku 2018. Páčiť by sa mohla milovníkom Patricka Nessa a hlavne tým, ktorí sa zamilovali do knihy Sedem minút po pol noci. Našim nebom bol oceán je plná hlbokých myšlienok, výziev a iných pohľadov na rôzne veci, pričom si čitateľ užíva atmosféru príbehu a prekrásne ilustrácie. Nezáleží na tom, koľko máte rokov. Každá veková skupina si tu nájde to svoje (mladším čitateľom ale odporúčam počkať, kým na knihu nedozrejú).

14.01.2019 5 z 5

Anjeli noci Anjeli noci Miroslava Varáčková

Keďže som nečítala prvé vydanie Anjelov noci, nemôžem povedať, či sa mi páčilo viac ako prvé (viacerí vravia, že sú v ňom menšie kozmetické zmeny). Ak by som ale knihu mala porovnať s novinkami z tohto roku, tak sa mi určite revydanie páčilo menej. Medzi touto a poslednou knihou je vidieť veľký progres, hoci ten cit pre písanie a štýl, ktorý v má v sebe Varáčková, je stále rovnaký. Aj keď sa mi Ema s Adamom páčili, za mňa je to menšie sklamanie.

Milostná zápletka bola super, ale pokojne by som uvítala menej akčnosti. Myslím, že zakázaná láska medzi študentkou a učiteľom je už samotnou dominantou príbehu. Ak by sa fantasy prvok neobjavil, je mi jasné, že Anjeli noci by nabrali iný smer, ale možno priaznivejší pre čitateľa, ktorý má už veľa toho načítaného.

Kniha by sa mohla páčiť čitateľkám, ktoré Varáčkovej tvorbu ešte nečítali alebo tým, ktorí si chcú doplniť zbierku. Pozor na mierne sklamanie u tých, ktorí vnímajú vysokú úroveň našej slovenskej obľúbenkyne. Ak môžem odporučiť, tento rok ma najviac dostala kniha Spolu to zvládneme.

28.12.2018 2 z 5

Starká, čo mala vrtuľu v zadku Starká, čo mala vrtuľu v zadku Ružena Scherhauferová

Starká, čo mala vrtuľu v zadku je silná kniha. Z každej strany sršia rôzne emócie a čitateľovi predávajú životnú múdrosť a odkaz, ktorý sa tu po sebe snažila zanechať starká. Po celý čas nás kapitolami sprevádza Zuzka, ktorá vyrastá u starkých. Život u nich nebol len nutnosťou, ale najväčším darom, ktorý mohla v živote dostať, aj keď sa to spočiatku tak nezdalo. Ružena Scherhauferová píše sviežo a pútavo. V príbehu použila často hovorové slová, ktoré knihu špecifikovali do užšej cieľovej skupiny, ale to vôbec nie je na škodu. Mladšie generácie sa môžu spýtať starých rodičov alebo rodičov alebo si môžu trochu "zagoogliť". Dialógov tu bolo pomenej, silne prevládal rozprávač, čím mi kniha pripomínala Zuzkin denník. Knihu určite odporúčam čitateľom, ktorí milujú knihu inšpirované skutočnosťou a veria, že všetko čo sa nám stane, má nejaký dôvod. Nech sa rozhodneme akokoľvek.

19.12.2018 5 z 5

Pečať Pečať Silvia Zeumerová

Myslím si, že Parstelvan by mohol zaujať najmä žienky, ktoré milujú príbehy o veľkej láske. Kniha dá určite čitateľovi veľa, najmä pre jej múdrosť. Hlboké myšlienky sú podávané prirodzeným spôsobom a vôbec nerušia. Už je len na čitateľovi, čo si z čítania odnesie a či sa jeho očakávania naplnia. Príbeh o Branarovi a Darnálii mi prišiel ako rozprávka pre dospelých, ktorí tiež občas potrebujú snívať. Myslím si, že ide o celkom vydarené slovenské fantasy, a preto sa teším na pokračovanie. Dúfam, že nás autorka ešte prekvapí a Darnália sa vráti do Podnobrežia.

22.11.2018 4 z 5

Podstata Podstata Patrik Bodnár

Táto kniha je pre milovníkov napätia a mysterióznych trilerov. Patrik Bodnár je síce len začínajúci autor vstupujúci na trh s eknihou, ale to mu vôbec neuberá na kvalite. Som presvedčená, že nám má čo povedať. Jeho tvorba nie je plytká a jednorázová. Aj napriek jasne určenému štýlu, ktorý nie je pre všetkých, vie čo chce a ide si za tým. Príbeh sa číta dobre a jednoducho, jednotlivé súčasti sa dopĺňajú. Vďaka priamemu rozprávačovi nazeráme viac hlavnému hrdinovi do mysle, a tak môžeme lepšie porozumieť pôvodu jeho správania.

11.11.2018 4 z 5

Posvätný pokoj Posvätný pokoj Audrey Carlan

Autorka píše jednoducho, ale vecne. Nemôžete od príbehu očakávať nejak veľmi komplikovaný dej, no o to lepšie sa číta. Vďaka erotickému nádychu je kniha príjemným spestrením chladných večerov. Aj napriek tomu, že som zápletku odhalila hneď na začiatku a happy end je cítiť na každej strane, som si čítanie užila. Pohľady priameho rozprávača sa striedajú z pohľadu oboch hlavných hrdinov, vďaka čomu prenikneme viac do ich mysle. Kniha sa určite bude páčiť žienkam, ktoré milujú romantické príbehy plné erotiky a vášne.

Taktiež sa mi páčilo prepojenie jógy v celej knihe, pričom na začiatku každej kapitoly boli vysvetlené niektoré pozície alebo čakry. Pre mňa ako laika v tomto odbore to bolo obohacujúce čítanie, kde som sa dozvedela aj mnoho nového a rozšírila som si vedomosti v tejto oblasti.

08.11.2018 2 z 5

Posledný džentlmen Posledný džentlmen Michaela Zamari (p)

Posledného džentlmena by som vedela rozdeliť na dve časti. Milostný život Jennifer a jej snahu vydať knihu. Obe tieto časti sa navzájom dopĺňali, ale boli by zaujímavé aj ako osobitné príbehy. Autorka sa dotkla problematiky vydania knihy a s čím všetkým sa debutujúci autor môže stretnúť. Ako už niektoré reakcie prezrádzajú, príbeh bol inšpirovaný skutočnými udalosťami. Preto v mnohých prípadoch som nebola prekvapená, ale miestami som doslova zostala šokovaná. Páčilo sa mi, ako Zamari venovala Jenny trpezlivosť, odhodlanosť a cieľavedomosť. Tieto vlastnosti veľmi ovplyvnili to, kam sa kniha uberala a aký koniec na čitateľa čakal. Myslím si, že táto kniha by bola zaujímavá pre každého, kto chce alebo v ďalekej budúcnosti plánuje vydať knihu na našom trhu. Mohla by byť pre neho istým návodom ako na to a prípravou pred komplikáciami, ktoré ho čakajú.

31.10.2018 5 z 5

Nepobozkaná Nepobozkaná Miroslava Varáčková

*3,5
*3,5

Nepobozkaná je milá, svieža oddychovka, ktorú som prečítala za niekoľko hodín. Dominika prežíva svoju prvú lásku. Čelí problémom, ktoré sú nám (aspoň mne) dobre známe. Možno aj preto mi je tvorba Varáčkovej veľmi blízka.
Knihu odporúram určite tínedžerkám, ktoré práve riešia svoju prvú pusu alebo prvé zamilovania. Príbeh im môže byť veľmi blízky. Celkom mi chýbalo obsiahlejšie rozvíjanie deja rozprávačom, ktoré bolo potláčané do úzadia dialógmi alebo nedokončené situácie. Vďaka tomu sa ale kniha stáva jednohubkou na jeden večer, čo je jej nesporná výhoda.
Od Varáčkovej čítam snáď všetko. Ak vás oslovila Nepobozkaná (a možno aj neoslovila, ale chcete dať ešte autorke šancu), poobzerajte sa po Drž ma, keď padám alebo Stálo to za to.

31.08.2018 3 z 5

Hraj fér Hraj fér Enja Rúčková

Podľa mňa je kniha ideálna pre 15 ročné slečny, ktoré milujú drámu v láske a radi preháňajú. Typická hrdinka sama proti svetu hľadajúca spriaznenú dušu im bude určite sympatická a myslím, že vela z nich sa v nej dokáže nájsť. Ale zase záleží na vkusu čitateľa, preto ak vás kniha zaujala, určite ju prečítajte a urobte si názor sami. Mne sa veľmi páčil autorkin zámer a hlavná idea knihy. Nie všetko podľa mňa ale vyšlo dobre. Napríklad to, že sa mi proste Alexis vôbec nezapáčila. Môže to byť ale aj preto, že rada sa v hlavných hrdinoch vidím a so sympatickou fotografkou sme úplne rozdielne povahy.

Príbeh je však príjemnou oddychovkou na letné dni, ktorý sa veľmi dobre číta. Ak ste sa v minulosti strestli s tvorbou Enji Rúčkovej, určite nevynechajte Hraj fér. A tí, čo ste túto knihu do rúk chytili prvý krát, určite sa poobhliadnite aj po starších kníhách, ktoré sa zapísali do sŕdc mnohých dospievajúcich dievčat.

21.08.2018 4 z 5

Krutá krása Krutá krása Rosamund Hodge

Po knihe by mali siahnuť milovníci rozprávok, osudových lások a dobrých koncov. Ak je vám blízky príbeh Kráska a Zviera, toto je to pravé pre vás. Možno vás kniha v ničom novom neprekvapí, ale výborne si pri nej oddýchnete a možno aj zamyslíte. Láska medzi Nyx a Ignifexom nie je vôbec sebecká alebo zlá. Niekedy mi tohto démona dokonca prišlo aj ľúto, pretože svoju ľudskosť stratil už dávno, no pri svojej kráske ju znovu získal.

15.07.2018 4 z 5

Saviours - Kliatba Kortského lesa Saviours - Kliatba Kortského lesa Mary Roe

Kniha je podľa môjho názoru určená skôr vekovej skupine 12-17, preto si dovolím tvrdiť, že už nie som cieľovou skupinou, no aj tak ma veľmi bavila. Autorka píše pútavo. Čitateľ nemusí na hlavnú zápletku dlho čakať, pretože sa vyvíja už od začiatku. Niekedy sa mi zdal byť dej trochu uponáhľaný, no nevidím to ako negatívum knihy. Zbytočné omáčky by mohli ubrať na príbehu. Saviours je milá knižka o tinedžeroch, ktorí prežívajú najväčšie dobrodružstvo svojho života. Odhaľujú svoje charaktery, môžeme porozumieť dôvodom ich správania. Príbeh sa číta jednoducho a príjemne.
Pozitívne chválim aj odkaz, ktorý v sebe pre čitatelia Saviours nesie.

29.05.2018 5 z 5

Na lovu Na lovu Meagan Spooner

Knihu odporúčam mladým slečnám, romantickým dušiam či milovníkom rôznych príbehov, ktoré sú inšpirované rozprávkou Kráska a Zviera. Príbeh bol veľmi dobre jazykovo aj graficky spracovaný. Prečítať si ju môžete len v češtine, do slovenčiny preložená nie je. Určite si zamilujete Jevu a jej odvahu, Zviera a jeho lásku a hlavne samotný vizuál knihy. Chcem dať do pozornosti skrytú myšlienku a samotnú posolstvo knihy. Krása nie je všetko. Dôležité je, čo človek nosí vo vnútri. To najcennejšie je očami často neviditeľné. Musíme sa na to pozerať srdcom. Za mňa palec hore.

07.03.2018 5 z 5

Adaptácia Adaptácia Miroslava Varáčková

Môj celkový pohľad na knihu je pozitívny. Rozhodla som sa ju prečítať najmä pre dobré referencie, ktoré som našla na internete. Neľutujem. Prečítala som ju za dva dni. nich sa stala mojim verným spoločníkom, ktorého som nechcela ani na sekundu pustiť z rúk. Som rada, že mnoho udalostí v knihe nechala autorka na fantázií čitateľa. Máme tak možnosť i my stať sa súčasťou zničeného sveta, kde každý deň je najdôležitejšie len jediné. Vyhrať boj o vlastný život.

15.05.2017