Jakcist.cz Jakcist.cz komentáře u knih

☰ menu

Rukojeť / Rozpravy Rukojeť / Rozpravy Epiktétos

Epiktétos, bývalý otrok, mění lidem životy, alespoň mně určitě. A taky Marcu Aureliovi a milionům dalších. Jeho etická ponaučení tnou do živého a jsou důvodem, proč je stoicismus dodnes vyhledávanou, sekulární alternativou křesťanské morálky - ne alternativou ve smyslu, že by říkal něco odlišného, spíš že říká podobné věci na nenáboženském základě.

Epiktétos může čtenáři pomoci porazit vlastní ego, najít vnitřní klid a zároveň sílu měnit svět. Jeho čtení by mělo být pozorné a pomalé - nemá smysl číst mnoho článků v jeden den, spíš se nad nimi zamyslet - abstrahovat, co říká, a najít podobné schéma ve vlastním životě. Stoicismus není složitý na pochopení, ale náročný na „zapracování“ do života. Tato kniha se právem řadí mezi nesmrtelné knihy západní civilizace.

07.06.2024 5 z 5


Druhé pojednání o vládě Druhé pojednání o vládě John Locke

Druhé pojednání o vládě je dílo génia, které musí číst každá generace. Řadí se po bok Hobbesova Leviathana, Platónovy Ústavy nebo Aristotelovy Politiky a říká nám něco zásadního k tomu, čím je, nebo spíše má být naše republika a demokracie. Něco z Lockových argumentů zestárlo, avšak nezestaralo.

Ústřední myšlenky okolo přirozených práv člověka jsou nadčasové. Předpoklad, že člověk má přirozené právo na svou svobodu, život a majetek, nelze "dokázat", lze to pouze přijmout nebo odmítnout. John Locke tento předpoklad domýšlí do důsledků a domýšlí, co to znamená pro politickou moc a její omezení.

Zákonná vláda stojí na souhlasu těch, jimž je vládnuto - ne však pouze lidu, ale i jednotlivců. Lockovo Pojednání je logické a přesvědčivé a není divu, že položilo základy politického liberalismu, který fakticky změnil svět. Je ale docela smutné, jak do pozadí se Locke postupně dostal a kam se naše politické systémy a „liberální“ strany zatoulaly.

07.06.2024 5 z 5