Jakob Jakob komentáře u knih

Žužláci, vlastně století žužláků Žužláci, vlastně století žužláků Josef Stawarski

Skvělá a nedoceněná kniha. Autor nám hravou, téměř až infantilní, formou předkládá verzi historických událostí, označovaných se značným pathosem jako Sametová Revoluce, (kterou mají někteří tehdejší účastníci, i po 35 letech, tendenci stále hodnotit spíše hystericky než historicky). Zajímavé je srovnání nedávno publikované knihy Jana Urbana o pozadí a aktérech sametové revoluce (České průšvihy 1989–2024 ). I když je každý z pohledů na události a příčiny listopadu, takříkajíc z jiného břehu, je výsledek téměř identický. Jan Urban jistě nepléduje pro žužláky, ale spoluzakladatel, mluvčí a lídr Občanského fóra, novinář, pedagog, disident a signatář Charty 77 Jan Urban publikoval názor na pomníčky revoluce se stejnou otevřeností, jak to udělal již v roce 1992 Stawarski. Stojí za to se probrat Žužláky i pro zmíněný paradox. Žužláci sice dějiny nepřekulují, ale jsou příspěvkem k trochu jinému a nezamindrákovanému pohledu na nedávnou minulost, která více či méně zasáhla všechno to, co dnes citíme jako problematické. Doporučuji, ale nezaručuji. Kouzelná je postavička Moravského citoslovce, která je sice jen letmo načrtnutá, ale stále stejně spejblovsky výstižná! (I ukázka zdarma na stránkách distributora stojí za to).

16.02.2025 5 z 5

Hypochondr z periferie Hypochondr z periferie Jiří Syrovátka

Úžasná kniha ! Osobní a upřímná. Málo kdo dokázal v Čechách, po roce 89, napsat tak výsostně existenciální příběh a přitom s humorem, který hraničí až se sebemrskačstvím. Je třeba dodat, že autor se vydáním Hypochondra zbavil i posledního zdroje obživy, a to psaní hodnocení restaurací pro nejmenovanou mlsnou příručku, která po francouzském vzoru, tříbila tuzemskou gastronomii. Hlavní mlsoun a editor příručky se poznal v jedné z postaviček a nebyl rád (tihle ti chlapíci umí svá rozpoložení dát setsakra najevo). O to více čtenář ocení, s jakým nasazením se autor pustil do díla. K plnému pochopení knihy, je třeba se k některým pasážím vrátit a vychutnat si dobu, která se již nevrátí......pokud ovšem nevěříte na Karmu (anebo na jiné osudově-průtokové ohřívače). Jediná vada na kráse je trochu přihlouplá obálka, ale když nakladatel zadává práci příbuzným, nelze než povzdechnout. Snad se v dalším vydáním autor dočká lepšího obalu.

08.06.2022 4.5 z 5