jakup komentáře u knih
Jedna z nejútlejších a nejdrobnějších knih, které jsem kdy četl... Ovšem tím silnější je obsahově -- doslova několikastránková filosofující esej je velice strhující a autentickou uměleckou zpovědí člověka, který nesmlouvavě otevírá nejpalčivější otázky smysluplnosti lidské existence a snažení, aby nakonec nastínil jak negativní, tak pozitivní východisko. Při čtení závěrečných stránek mi naskočila husí kůže a to se mi u knížky stává opravdu výjimečně. Rozhodně každému doporučuji věnovat tomuto textu několik minut čtení, které vyžaduje. Podnětů k následnému přemýšlení přináší nesčetně.
Také mám trochu rozporuplný pocit: na jednu stranu z literárního hlediska nepochybně dílo mistra (promyšleně komponovaná struktura vyprávění, skvělá psychologie postav, precizní jazyk). Na druhou stranu mi - přes můj vřelý vztah k filosofii - některé filosofující pasáže přišly zbytečně zdlouhavé, polopatické, někdy až banální (ale zřejmě to byl zčásti záměr); v odkazech ke konkrétním filosofům a interpretacích jejich myšlení se většinou bohužel moc nepřesahuje rámec gymnázia. Do čtení jsem se ovšem nutit nemusel, chvílemi jsem knihu vysloveně hltal (zvláště druhou polovinu), takže hodnocení celkově pozitivní. A řekl bych, že se k tomu ještě někdy docela rád vrátím.
Tuhle knihu jsem četl nadvakrát: poprvé jsem ji odložil asi v polovině, poněkud zmaten právě těmi rysy, které zmiňují ostatní... O pár let později jsem jí dal znovu šanci a uchvátila mě - neopakovatelnou atmosférou, jazykem, ale i určitou celkovou nejasností, která nabízí mnoho výkladů a nechává dost prostoru samotnému čtenáři. Od té doby ji řadím mezi svých deset nejoblíbenějších (ačkoli těžko říct, jak bych ji vnímal dnes...).
Nemám pocit, že by povídky byly rané, spíše je to výběr jeho méně známých próz. Ovšem líbilo se mi, nejvíc Blumfeld a Doupě.