jan.para | Komentáře u knih | Databáze knih

jan.para jan.para komentáře u knih

Neuvěřitelné pohledy: Co je uvnitř pozoruhodných strojů a staveb Neuvěřitelné pohledy: Co je uvnitř pozoruhodných strojů a staveb Richard Platt

09.09.2022 5 z 5

Nejznámější potápěčská místa na světě Nejznámější potápěčská místa na světě * antologie

Atlas vraků lodí s poklady Atlas vraků lodí s poklady Nigel Pickford

Piráti Piráti Richard Platt

Nad moři a oceánem Nad moři a oceánem Miloslav Pajer

Četl jsem pozdější vydání. Jedná se o podrobný popis činnosti 311. peruti u pobřežního letectva po přezbrojení na Liberatory. V knize jev mnoho fotografií a přehledů. Povinnost pro každého, kdo se zajímá o naše letce v Anglii.

S Wellingtony nad Biskajem S Wellingtony nad Biskajem Miloslav Pajer

Četl jsem pozdější vydání. Jedná se o podrobný popis činnosti 311. peruti u pobřežního letectva, než došlo k přezbrojení peruti na Liberatory. Kniha obsahuje mnoho fotografií a přehledů. Povinnost pro každého, kdo se zajímá o naše letce v Anglii.

Křídla míří na Německo Křídla míří na Německo Miloslav Pajer

Četl jsem pozdější vydání. Jedná se o podrobný popis činnosti 311. peruti u bombardovacího letectva včetně mnoha fotografií a přehledů. Povinnost pro každého, kdo se zajímá o naše letce v Anglii.

Voják první linie Voják první linie Karel Richter

Kniha popisuje životní osudy Sergeje Petrase včetně osudů jeho otce Vladislava. V knize jsou celkem věrně popsán vznik naší jednotky v SSSR a boje, kterých se zúčastnila včetně osobního života Sergeje Petrase. Karel Richter čerpal také z toho, že několik let sdílel se Sergejem Petrasem jednu kancelář.

Hrdinové od Sokolova Hrdinové od Sokolova Miroslav Brož

Kniha obsahuje seznam vojáků 1. polního praporu, kteří se zúčastnili bitvy u Sokolova plus krátký popis bojů. Publikace je určitě úctyhodná, ale pokud se chcete dozvědět něco více o bitvě u Sokolova, tak doporučuji sáhnout po jiné knize.

09.09.2022 4 z 5

Českoslovenští letci ve Velké Británii a válečné fenomény Českoslovenští letci ve Velké Británii a válečné fenomény Ladislav Kudrna

Kniha není jen o našich letcích, ale bere celou problematiku ze širšího pohledu. Autor v ní řeší například, jak letci vnímali zabíjení, přístup Angličanů, nebo jak se ve volných chvílích bavili.

08.09.2022 5 z 5

Co se stane, když? Co se stane, když? John Farndon

Mile napsaná knížka. Hodně jsem si v ní listoval jako kluk a hodně věcí jsme díky ní pochopil, jak fungují.

08.09.2022 5 z 5

Grand - Generál Josef Kholl ve světle vzpomínek Grand - Generál Josef Kholl ve světle vzpomínek Josef Velfl

Stručný popis života vojáka naší zahraniční armády, který je doplněný řadou fotek. Kniha se spíše věnuje jeho působení v Africe, než v SSSR.

29.08.2022 4 z 5

Vocelovej Vocelovej Pavel Vančata

Vynikající kniha je rozdělena do dvou částí, kde autor popisuje osudy Josefa a Antonína Ocelkových. V publikaci čtenář nalezne informace o bojových letech obou bratrů včetně úkolů a posádek, ale také mnoho fotografií a informací z osobního života.

22.08.2022 5 z 5

Byl jsem velitelem 311. bombardovací perutě Byl jsem velitelem 311. bombardovací perutě Vladimír Nedvěd

Zvláště napsaná kniha, která se skládá spíše z jednotlivých příběhů. Publikace je doplněna také spoustou fotografií a skeny dobových dokumentů. Jen škoda, že je Vladimír Nedvěd více nerozepsal, protože talent rozhodně měl.

21.07.2022 5 z 5

HHhH HHhH Laurent Binet

Kniha je určena spíše pro zahraniční čtenáře, než pro domácí. Obsahuje spoustu nepřesností.

30.06.2022 3 z 5

Příběhy hrdinů Příběhy hrdinů Vlastislav Janík

Úžasná kniha popisující osudy odbojářů zapojených do operace Anthropoid.

21.06.2022 5 z 5

Operace Spelter Lenka-Jih Operace Spelter Lenka-Jih Vlastislav Janík

Do detailu popsaná činnost paraskupiny Spelter.

17.06.2022 4 z 5

Válečná odysea Válečná odysea Jan Šerhant

Popisuje trochu povrchně život Jana Šerhanta do době druhé světové války.

12.06.2022 3 z 5

Češi se nevzdávají! Češi se nevzdávají! Martin Vaňourek

Zajímavý životopis Jaroslava Švarce, který je doplněn o zápisy z jeho deníku. V knize nalezneme také krátké zivotopisy dvou jeho kamarádů, Bohumila Bednaříka a Aloise Frölicha, se kterými Jaroslav Švarc odešel do zahraničí.

09.06.2022 4 z 5

Pannwitzova zpráva o atentátu na Heydricha Pannwitzova zpráva o atentátu na Heydricha Stanislav Berton

Tenká knížka věnovaná pozadí atentátu na Heydricha. Je to spíše doplněk z širším publikacím, ale určitě stojí za přečtení.

06.06.2022 3 z 5