JanaSoul JanaSoul komentáře u knih

Nemilosrdné Nemilosrdné Sara Shepard

Nejlepší na téhle knize je to, že je v sérii konečně poslední! Pokud bych měla hodnotit celou sérii, tak první polovina mě celkem bavila, bylo to čtivé i napínavé. Pak už to začalo být uměle nastavované, místy nuda, kriminální zápletka dovedená ad absurdum, občas urážka intelektu. Možná už nejsem přímo cílová skupina young adult, i když knihy YA mám jinak dost ráda. Strašně mě rozčiloval výčet všech těch módních značek, které lhářky nosily. Cartier se objevuje v každé knize několikrát. Autorka měla nejspíš největší příjem z reklam, které do knih nacpala. Občas si autorka také dost protiřečila. Popisuje, jak dívky chodily na prestižní školu pro nejbohatší vrstvu, ale o kousek dál hned píše, že tam byl příšerný pach plísně a nemytých nohou. Podobných protikladů je v celé sérii nepočítaně. Takže konečný dojem - partu intelektuálně podprůměrných středoškolaček, primárně se zájmem o módu a drahé oblečení, pronásleduje jedna sociopatka, která má oči a uši všude (což už samo o sobě je naprosto absurdní, i kdyby měla desítky pomocníků). Jako oddechovka pro teenagery fajn, ale mohlo to mít tak poloviční rozsah.

13.03.2023 3 z 5

Dívka z nočních můr Dívka z nočních můr Kendare Blake

První díl byl výborný, bohužel tímhle pokračováním to autorka totálně pohřbila. Velké zklamání. Trochu víc prostoru tady dostaly vedlejší postavy, což je asi jediné, co hodnotím kladně. Jinak postrádám jakýkoli smysl tohoto druhého dílu. Nedoporučuji.

12.07.2022 2 z 5

HEX HEX Thomas Olde Heuvelt

Prvních asi sto stránek jsem si myslela, že čtu nějakou parodii. Čarodějnice se zjeví v jídelně zrovna když rodina večeří, tak přes ní přehoděj utěrku a dál se večeří… Celkově městečko Black Spring působilo tak trochu úsměvně, neuvěřitelně. Pak se děj víc rozběhne a začne to být horor. Tedy tím největším hororem není ona čarodějnice, ale samotní obyvatelé města a jejich chování. Druhá půlka knihy to vytáhla, takže musím dát čtyři hvězdy. Určitě zajímavý autor, který umí psát a ráda si od něj přečtu i něco dalšího (jen prosím bez úprav pro americký trh!!!).

12.07.2022 4 z 5

Ústav Ústav John Saul

Všechny díly byly parádní, nedokázala bych říct, který byl nejlepší. Čte se to skvěle, napětí je cítit z každé stránky. Prostředí ústavu pro duševně choré je děsivé samo o sobě a podobné horory prostě miluju. Škoda jen, že tahle série u nás nevyšla jako komplet v jedné knize.

Můj bratr Tom Můj bratr Tom James Aldridge

Kniha je krásná, ale film je ještě mnohem lepší. Možná kdo viděl film jako první, už by knihu ani neměl číst. V některých pasážích se kniha a film dost liší.

12.07.2022 4 z 5

Všechny podoby lásky Všechny podoby lásky Aminatta Forna

Ze začátku se člověk trochu ztrácí, protože ve vyprávění se střídá několik osob a je zde několik časových os. Když ale jednotlivé příběhy začnou zapadat jeden do druhého, rychle vás to vtáhne do děje. Na konci jsem zůstala úplně ohromena a ještě pár dní jsem musela knihu v hlavě zpracovávat. Pro mě úchvatný román.

12.07.2022 5 z 5

Hlupáci z Chelmu a jejich dějiny Hlupáci z Chelmu a jejich dějiny Isaac Bashevis Singer

No vida - válka není krize, ale naopak je řešením krize. U nás v Kocourkově na tom evidentně zase nejsme tak špatně. Každá země má prostě svého Ňoumu, Ťulpase, Troubu, Osla a Mamlase. Skvělá kniha, ostatně jako všechny autorovy knihy.