Jarin212

Ač Miłoszovy "návraty" provázejí většinu jeho tvorby, teprve v románu Údolí Issy naplno otevírá nejintimnější fragmenty vlastního dětství. Fantastická rovina nadpřirozených bytostí se prolíná s pobaltskými reáliemi, prvotními náznaky filozof. otázek (které v dospělosti tak mistrně zkoumal) a lyrickým líčením všudypřítomné přírody. Pod touto strukturou se navíc rýsují zásadní (nejen litevská) společenská témata v konfliktech národnostního a sociálního původu. Czesław Miłosz jako velký básník mistrně vládne každým slovem a Údolí Issy lze bez nadsázky považovat poetický román. Knihu zcela doporučuji!

Velice obtížně sehnatelná kniha z celkem pochopitelných důvodů - inspirativnost Bressonových poznámek je pro toho, kdo se zaobírá filmem, takřka nepřehlédnutelná. Vzniká metodická mozaika, jejíž jednotlivé dílky lze libovolně rozvíjet dál ve vlastních interpretacích. Zcela doporučuji!

Mimořádně důkladně zpracovaný náhled na život a dílo zásadního autora v rámci politickosociologické literatury 20. století. Bowker nesmírně poutavě hledá jednotlivé souvislosti a provázanosti, nechybí ani značné množství citací z Orwellových děl, dopisů, esejí, novinových článků, recenzí, básní... Osobnost GO je nahlížena citlivě v co nejvyšší míře objektivity a zároveň s nebývalým pochopením, snad v jistém ohledu souputnickém. Pro obdivovatele Orwellova díla biografii zcela doporučuji!