Jásenka komentáře u knih
Přiznám se , že ke čtení mě přivedl seriál, který jsem viděla na Amazon prime. Miluju rozsáhlé knížky, takže počet stran a dílů pro měl byl spíš ku prospěchu věci. Teď po dvou letech mám za sebou kompletní serii a i když jsem si uprostřed dala půlroční pauzu, musím říct, že Kolo času mě dostalo. Je to úžasný svět se zajímavou filosofií. Hned v prvním díle mě dost fascinovala otázka, jak vypadá svět, kde mají hlavní slovo ženy. A autorova odpově%d není teda úplně lichotivá pro ženské pokolení, ale o to víc mě tento svět zajímal a toužila jsem ho prozkoumat podrobněji. Líbilo se mi, jak jsem během toho času, který jsem s hlavními hrdiny strávila, střídala náklonost k jednotlivým postavám. Jak se měnily moje sympatie a nic nebylo ustálené, tak jako když poznáváte některé lidi důkladněji a důkladněji. Skvěle naspané dílo a nedivím se, že se stalo legendou.
Knížku jsem četla synovi, oba jsme milovníci fantasy příběhů a tenhle se nám moc líbil. I když bychom asi rádi nějaké pokračování, hlavní hrdiny si člověk oblíbí a zvlášť syn byl zvědavý, jak se to bude s Julinkou dál vyvíjet. Jazyk je perfektně přizpůsobený malému čtenáři, takže děti všemu porozumí bez problémů. Líbilo se mi, že některá témata jako pravdomluvnost nebo ekologie jsou tu velmi nenásilnou formou připomenuty, ale není to nijak mravokárné. I pro mě jako rodiče byla knížka příjemná a některé scény Hynka s rodiči byly vyloženě dojemné.