JessieEx JessieEx komentáře u knih

Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

Přes počáteční rozpaky, kvůli pár blbostem, které se autorce podařilo vyplodit, jsem se poměrně rychle začetla. Opět se konal skvělý zážitek. Četlo se to samo, nechyběl výborný humor, no a chemie mezi Anthonym a Kate byla dokonalá! Tady se hate-to-love fakt povedla!

Jenže úplně stejně jako v prvním díle bylo všechno hrozně brzy "u konce" - tím nemyslím příběh celkově, ale takové to namlouvání, jiskření, škádlení... Protože se dostavila zápletka jako přes kopírák opsaná z "Vévoda a já" :/ Tentokrát naštěstí krapet pozdeji, než v předchozím díle, ale i tak, poslední třetina knihy už mě nebavila, což mě moc mrzí.

Dá se říci, že jsem docela zklamaná (i přes 4* hodnocení) - čekala jsem totiž něco mnohem lepšího, než Vévoda a já. Recenze to slibovaly a vychvalovaly hrozně postavu Anthonyho. Mě vikomt tak nedostal, povahově byl dost podobný vévodovi Simonovi, byl stejně zásadový a svůj život podřídil pitomé myšlence. Naštěstí to autorka trochu zachránila doslovem.

Pokud se pustím do dalších dílů, určitě to nebude hned a určitě už nebudu mít tak velká očekávání...

27.08.2021 4 z 5

Knihkupectví ztrát a nálezů Knihkupectví ztrát a nálezů Susan Wiggs

3,5*
Byla to fajn kniha, ale...
Rozhodně by se mi líbila více, kdyby měla o 100 stran méně. Jenže tady celý příběh plyne hrozně pozvolna, například skoro celých prvních 50 stran je jen o pohřbu. Kromě současné dějové linky se hlavní hrdinka vrací do minulosti díky vzpomínkám dědečka a nálezům pozůstalostí a já nevím, nějak mě to nevzalo.
Ano, byl to silný příběh, dojímavý i milý, ale u mě asi nesplnil to, co měl.

Dost mi připomněl kombinaci nedávno přečtených knih - Knihomolský život Niny Hillove (knihkupectví v San Franciscu, kterému hrozí bankrot) a Ukradený příběh (dva muži, jeden rozvedený otec, druhý: pan dokonalý milionář, náznak milostného trojúhelníku, spisovatelské prostředí)... Tahle kniha z těch tří vychází asi nejlíp...

23.08.2021 4 z 5

Miluju tě. Já vím Miluju tě. Já vím Nofreeusernames (p)

Stejně jako v Navždycky i v této nové knize autorka cílí na "fanouškovské typy" (v Navždycky to byli fanoušci Harryho Pottera), což já nejsem. Z předchozí knihy jsem ale teda byla mnohem nadšenější...

Skoro až bolí to přiznat, ale Miluju tě, já vím bylo tak trochu zklamání. Autorka už ale nepřinesla nic nového a to, co mě v Navždycky štvalo, tady snad ještě gradovalo :/

Při čtení téhle knihy jsem si připadala hrozně stará. Je to totiž plné odkazů na současnou populární kulturu, na to, čím současná mládež žije (a já to neznám, nesleduju, a to platí i pro ty nadčasové "věci", které mě třeba moc neberou) .
Vypsala jsem si jednotlivé zmínky a věřte mi, tohle všechno v knize najdete: Harley Quinn, DC hrdinové, cosplay, Stranger Things, Batman, Luci, airpody, Spotify, Star Wars, YouTube, youtubeři, conversky, Superman, Lala Land, Elfo, Ryan Gosling, Všem klukům, které jsem milovala, Baby Yoda, Dvory, Krutý princ, Stmívání, Půlnoční slunce, Instagram, Přátelé, Hříšný tanec, Star Wars, Kasie West, Liam Hemsworth, Billie Eilish, Lego, Darth Vader, jednorožci, Sám doma, Hunger Games, Bohemian Rhapsody, Edward Cullen, ultraboží,iPhone, Kavinsky, HP, Zaklínač, Enola Holmes, bad boy image, Jonas Brothers, Netflix, nerd, Nikdynoc, Zmijozel...

Není to trochu... MOC? :) Velký průser je za mě ale hlavně product placement knih z Albatros Media... Znázornění Tessy Carter jako Avy, která se mimochodem chovala jako dítě, ale jinak byla dost podobná Mei z Navždycky. No a jméno Chris Carter, to se moc nepovedlo, čtenáři detektivek pochopí :)

Že bude kniha jedno velké klišé, to jsem čekala a to mi nevadí. Stále si myslím, že autorka psát umí. Ten humor mi sedí a líbí se mi, že se autorka obejde bez českých jmen.
Kdyby se příště obešla i bez milostného trojúhelníku a vymyslela zajímavější a originálnější hlavní postavu, byla by to pecka.
Chválím taky kvalitně odvedenou práci korektora (i když já si myslím, že té práce moc neměl) a vymakanou grafickou podobu knihy a skvělé playlisty!

01.06.2021 3 z 5

Město knih Město knih Akram El-Bahay

Kouzelné, pohádkové, trochu jako mix Fantastických zvířat a Aladdina... Ten orientální vibe mi překvapivě vůbec nevadil :) spíš naopak, jsem si to neobvyklé prostředí užívala. Pro knihomoly ideální :) Atmosféru to taky mělo skvělou, ale trochu na úkor příběhu. V ději mi chyběly nějaké souvislosti a co se týče vykreslení postav, taky bych uvítala detailnější propracování.

10.03.2021 3 z 5

Opium a absint Opium a absint Lydia Kang

Měla jsem velká očekávání a musím říct, že byla naplněna! Atraktivním tento příběh dělá hlavně mix různých žánrů (historická detektivka/thriller, společenský + gotický román a nádech hororu) a fantastická atmosféra plná tajemna. Taky prostředí Manhattanu na konci 19.století a sympatická, nebojácná hrdinka Tilly.
Příběhu nemám co vytknout, rozuzlení bylo překvapivé (ne šokující).
Více v recenzi v záložkách.
Doporučuji!

06.01.2021 5 z 5

Kdo v přírodě čaruje Kdo v přírodě čaruje Anna Burdová

Podle obálky je tahle knížka krásně podzimní, ale nenechte se zmást, obsahuje pohádky od jara do zimy.

Dětské knihy, které se mi poslední dobou dostávají do rukou, mě vždy nalákají vzhledem, ale často zklamou obsahem. V případě této knížky je to však spíš naopak!
Musím říct, že už jsem dlouho nečetla tak povedené a smysluplné pohádky.

Kniha obsahuje 12 delších pohádek, ve kterých vystupují kouzelné bytosti i zvířata. Ukazuje, že každý z nich má v přírodě svůj úkol a zároveň učí děti ohleduplně se chovat jak k přírodě tak k sobě navzájem.
Potkáme tady různé víly, vodníky, skřítky, Meluzínu nebo třeba dobré duchy.

Já přírodu miluju a proto si takových pohádek neskutečně cením. Připomínají mi tradiční pohádky z mého dětství. Takové už dnes prakticky nikdo nepíše.
Anna Burdová je krásnou výjimkou a ještě mě žádnou svou knihou nezklamala.

U této knihy bych uvítala menší formát, toto je přibližně A4, zároveň mi vadily lesklé stránky i obálka. Ilustrace jsou moc hezké, jen na tom papíře působily trošku lacině, ale možná to je jen můj osobní problém s použitým ...

Pohádky bych doporučila klidně od 3 let, náš tříleťák je má fakt rád i když mám občas pocit, že i jedna pohádka před spaním je trochu moc (dlouhá), takže úplně super i pro starší děti! Na obálce je uvedeno od 4 let :)
Moc doporučuji a přála bych si další díl pohádek z přírody!

05.11.2020 5 z 5

Aplikace lásky Aplikace lásky Tash Skilton

Od knihy jsem měla na základě anotace velmi vysoká očekávání a i když se nesplnila na 100%, musím říct, že jsem s příběhem spokojená :)
Oba hrdinové mi byli sympatičtí a jejich charakter byl docela dobře vykreslený. Jejich vztah se vyvíjel perfektně a hate-to-love linka se povedla. Bohužel část na kterou jsem se těšila nejvíc - jejich chatování - se dle mého názoru moc nepovedla, probíhalo to úplně jinak, než jsem čekala a než bych to třeba napsala já... Navíc ta jejich chatová konverzace zabírala nakonec jen pár stránek. Tak proto -1 hvězdička...
Prostředí New Yorku bylo moc fajn a celkově, tenhle příběh mě pohladil po duši a mnohokrát rozesmál :) Doporučuji!

17.10.2020 4 z 5

Návod na vraždu pro hodné holky Návod na vraždu pro hodné holky Holly Jackson

4,5*
V honbě za top young adult thrillerem jsem nemohla vynechat tuto novinku, kterou jsem díky výhře v soutěži mohla ochutnat ještě před vydáním :)
Zpočátku jsem měla s knihou velký problém, protože obsahuje současná témata (klišé), kterým já se snažím vyhýbat: rasismus, lgbt... Naštěstí se v tom autorka moc dlouho nerýpala a rozjela dost slušný příběh plný zvratů a napětí. Pippa byla inteligentní a dokázala vše vyřešit jen za pomoci chabých nápověd, Ravi byl neskutečný sympaťák a vtipálek!
Ano, mám ke knížce i dost výhrad, ale převládá to nadšení. Více ji rozebírám v recenzi na svém blogu (odkaz v záložkách nebo v profilu :)) Doporučuji!

11.08.2020 4 z 5

Všechno, co máme Všechno, co máme Kerry Lonsdale

4,5*
Knížka, od které jsem se nemohla odtrhnout. Bylo to napínavé od začátku až do konce. Kombinace romantiky, mystery a psycha mi moc sedla. Stejně tak prostředí, ve kterém se odehrávala. Aimee se místy chovala nepochopitelně...
Trošku mě zamrzelo, že tak dobře vymyšlený příběh ve mně nevyvolal téměř žádné emoce... Neuronila jsem ani slzu a přitom tam byly situace, které k tomu přímo vybízely (brečím u každé druhé knihy...).
Na druhý díl se moc těším a jsem ráda, že jsem se ke knize dostala až teď, když už je celá série "venku" a já nemusím čekat na vydání dalších dílů. :)

04.08.2020 5 z 5

Vox Vox Christina Dalcher

Největší zklamání letošního roku. Přitom kdyby se autorka tolik nevázala na realitu, nepolitikařila a pojala to jako čistou fikci, mohl to být zajímavý a čtivý příběh. Z tohodle ale stříká feminismus všemi směry a je to pojato spíš jako varování, jakoby chtěla lidi strašit. Bohužel já se s názory autorky ani trochu neztotožňuji a jsem z celkového vyznění příběhu až smutná. Stále nad tím hodně přemýšlím...
Více v recenzi na mém blogu (odkaz najdete v profilu) - potřebovala jsem se ze svých myšlenek zkrátka vypsat :)

PRO TY, CO UŽ ČETLI (SPOILER): Patrickova smrt se Jean krásně hodila do krámu, že? :/

07.06.2020 1 z 5

Příliš mladej pro život Příliš mladej pro život Marek Otta

"aneb zápisky mladého alkoholika"
Já se rovnou přiznám, že nejsem cílovka této útlé knížky a nesáhla bych po ní, jenže... Marka znám, jsme spolužáci ze střední a jeho prvotinu jsem si nechtěla nechat ujít. Zvlášť když čtu a recenzuju vše, co mi přijde pod ruku :)
Hlavní hrdina Kevin je bezpochyby autorovým alter egem, přesto však doufám a věřím, že inspirace vlastním životem zde proběhla jen co se týče některých životních situací a zážitků. Protože jinak jsem k našemu hlavnímu hrdinovi nepociťovala přílišné sympatie. Mladý student, který sice napsal a vydal knihu, ale jinak neví co se svým životem, beznaděj utápí v alkoholu, není schopen žít ve vztahu a shlíží se v beatnicích? Ne pěkně děkuji. Přesto jsem se u čtení od srdce zasmála - ve vedlejších postavách jsem totiž poznala naše společné kamarády, některé epizodky mi byly povědomé, například zlomený nos :) Tahle hořkosladká komedie plná filosofování a životní melancholie mladého člověka by určitě měla být víc čtena a víc propagována. Ale cílovou skupinou. Tou já nejsem, ač jsme s Markem stejně staří, každý jsme někde jinde.
Co se týče formy, já nesnáším obecnou češtinu a vadí mi číst knížky kde každé slovo končí buď na "ej" nebo "ý"... nicméně musím přiznat, že tady jsem si zvykla a čtení mě bavilo.
Knížka má dokonalou grafiku na obálce, škoda toho malého písma, kdyby se o kousek zvětšilo, lépe by se to četlo a knížka by byla rázem delší (což by se ale asi zase nelíbilo nakladatelově peněžence)
Jo, tohle je fajn jednohubka pro mladé lidi, fakt.

07.05.2020 4 z 5

Kavárnička na pobřeží Kavárnička na pobřeží Jenny Colgan

Jenny Colgan je sice moje srdcovka, ale Kavárnička byla její nejslabší knížkou. I když jsem několikrát změnila názor během čtení... Něco se mi totiž na knížce hrozně líbilo, ale je toho víc, co se mi nelíbilo.
Milá předmluva autorky mě skoro rozbrečela..., styl psaní byl sice originální ale nemohla jsem si zvyknout. Příběh plyne už podle klasického vzorce, kdy hlavní hrdinka opouští velké město a vydává se buď do rodného místa či někam "blíž přírodě", na venkov. Nevadí mi, že se autorka tohoto vzorce stále drží, proto mě její knížky baví, ale musím si je dávkovat. Trochu mě ale zamrzelo, že děj zasadila na fiktivní ostrůvek. Hlavní hrdinka byla nemastná neslaná, ale jiskření mezi ní a jejím šéfem bylo super. Já mám tenhle typ romanťáren ráda, když se slečna zamiluje do svého šéfa :) Nebyla by to ale Jenny Colgan, kdyby tam nenastražila dalšího hezkého chlápka, což je za mě úplná zbytečnost, já milostné trojúhelníky přímo nesnáším... A aby to celé bylo dostatečně moderní, tak tam nesmí chybět LGBT tématika, že ano. Ach jo.
Konec byl taky takový nijaký, ale mě už vlastně ani nezajímal. Jsem zklamaná a nevím, zda sáhnout po pokračování, ale má mnohem lepší hodnocení... A mohlo by napravit nijaký konec... takže asi ano, dojde i na další díl :)

20.04.2020 3 z 5

Kamarádi na výletě Kamarádi na výletě Lenka Jakešová

Knížka se mi dostala do rukou díky autorce, bohužel obálkou by mě nezaujala. Celkově musím konstatovat, že ilustrace jsou na knize to nejslabší - nicméně je to spíš otázka vkusu, synovi se líbí :)
Autorka vypracovala příběh zvířátek, která se vydávají na výlet a zažívají nová dobrodružství. Zakomponovala do něj poučné a vzdělávací prvky i známé písničky. Na konec každé kapitoly přidala vlastní písničku včetně not.
Knížečku považuji jako ideální na předčítání před spaním. Vystačí na deset večerů a je vhodná pro všechny děti, které už udrží pozornost cca deset minut čtení. Jako bonus si po přečtení může rodič zazpívat s dítětem písničku, která pojednává o tom, co se v právě přečtené kapitole přihodilo.
Spojení pohádky a písniček vnímám jako výborný nápad. Více o knížce najdete v recenzi (tu najdete zde v záložkách a na mém blogu)

11.04.2020 4 z 5

Pomněnkové matky Pomněnkové matky Lenka Chalupová

2,5*
Ke knize, resp.k autorce, jsem se dostala díky našemu čtenářskému klubu.
Jelikož jsem k českým autorům skeptická (ne neoprávněně), přistupovala jsem ke knížce opatrně.
Začnu pozitivy. Četlo se to docela dobře, ale i tak hodně pomalu. Posledních 80 stránek jsem četla do dvou do rána! A to jsem si ještě říkala: Jestli to nedočtu dnes, tak už nikdy! :)
Ano, dočetla jsem a dokonce musím uznat, že ten konec byl docela wow, tak jak holky slibovaly.
Dokonce i samotný příběh byl dobrý a hlavně jsem vděčná, že jsem se dozvěděla, kdo to Pomněnkové matky vůbec jsou!
Co se mi ale fakt vůbec nelíbilo, byl styl psaní. Mě by víc sedělo, kdyby to bylo napsané jako psychologický román. Tady si autorka udržovala od čtenářů dost odstup, takže jsem jim neviděla do hlavy, nesympatizovala s nimi, byli mi cizí. Na druhou stranu se zaměřovala na popisy, které se týkaly třeba sexuality a dalších tělesných funkcí. Což mi tedy není sympatické - buď líčím vše detailně, celý život hrdinů, ale zaměřovat se jen na tu sexualitu, to mi připomíná další české autory jako je Třeštíková a spol. Chápu, že sex prodává, ale když už psát otevřeně, tak prosím o všem. Toto je něco pro české autory velmi typické.
Celkově styl vyprávění byl takový...ehm "český" místy až s naturalistickými a existenciálními prvky. Příběh ze života. Trochu depresivní... Not my cup of tea...
Ta trojtečka...v románu je to podle mě problém! Autorka bohužel vecpala výpustku na každou stránku, ani se to tam nehodilo. Do příběhu to zkrátka nepatří, redaktor jí to měl vyškrtat.
Dále mi v příběhu vadilo velké množství postav a ta jejich až neuvěřitelná propojenost. Těch příběhů bylo v knize několik, dílčích. Každý došel postupně svého zvratu i rozuzlení a to ne až na konci, ale tak nějak v průběhu. Nebojte ale, na konci knížky se dočkáte fakt velkého zvratu :) takže pokud máte rádi/y českou literaturu a příběhy ze života, klidně po knížce sáhněte. Pro mě to byla první a poslední knížka od autorky.
Jedna zajímavost: Teď jsem po sobě četla dvě naprosto odlišné knihy, Mrchožrouta a Pomněnkové matky. V obou byla zmínka o fenoménu pro mě až doposud neznamém: že v USA dávali jednu dobu (snad 70.-90.léta) na krabice od mléka fotografie pohřešovaných dětí.

16.03.2020 3 z 5

Natálka a svět vzhůru nohama Natálka a svět vzhůru nohama Anna Burdová

Vůbec jsem nečekala, že mě tolik osloví kniha pro sedmileté děti, ale stalo se...
I když je Natálčin příběh určen dětem, téma rozvodu rodičů je silné a bolestné a i mě zasáhlo. Je však dobře, že autorka nesklouzla ke zlehčování rozvodu, ukazuje ho v reálném světle, ale zároveň nabízí "řešení" a naději, že situace bude dobrá. Pro děti, které si samy rozvodem rodičů procházejí či prošly, je knížka krásnou ukázkou toho, že v tom nejsou samy. Pro děti, kterých se rozvod "zatím" netýká je pak knížka užitečná v tom smyslu, že zjistí, jak se cítí třeba jejich kamarádi a ti kteří si něčím podobným procházejí.
Takže určitě doporučuji, krásné ilustrace a milý příběh s poselstvím v jednom.
Celá recenze je na mém blogu a zde v záložkách :)

04.03.2020 5 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Ufff... Velmi náročná kniha. Dle anotace jsem se však bála, že to bude ještě horší - moc dokumentární, málo románové. Proto jsem byla hlavně zpočátku mile překvapena. Autor nás pečlivě seznámil s rodinou Herba Cluttera. Protože to byla velmi sympatická rodina a Herb čestný a přímý muž, jejich vražda vyzněla obzvlášť krutě. Ve druhé třetině se autor věnuje vrahům - jejich minulosti i tomu, co dělali mezitím, kdy povraždili Clutterovy a byli zatčeni. Na můj vkus dostali tihle "prašiví psi" až příliš prostoru a pozornosti, kterou si zkrátka nezasloužili. Poslední třetina se věnuje samotnému procesu s vrahy a tady je ten dokumentární styl zřetelnější a četba nejnáročnější.
I když jsem knihu četla po částech a velmi dlouho, jsem za ni moc ráda. Na pozadí příběhu brutální čtyřnásobné vraždy nám totiž autor prozradí leccos o lidech i prostředí Kansasu v polovině 20.století, který stále ještě působí jako ten "starý dobrý divoký západ". Autor byl prý obzvláště pečlivý při sběru podkladů a vzhledem k tomu, že kniha zachází do detailů a velmi často cituje, zajímalo by mě, do jaké míry text odpovídá skutečnosti a zda i ty nejmenší detaily se opírají o reálný základ. Mít kniha o sto stránek méně a být rozčleněna do více kapitol, hodnotím nejvyšším počtem.

24.02.2020 4 z 5

Panství krve a kovu Panství krve a kovu Sara Holland

3,5*
Knížka, která mě od začátku moc chytla a dalších 200 stran nepustila. Ne, že bych si oblíbila hlavní hrdinku, ale hrozně se mi líbil svět, ve kterém se příběh odehrává. Nápad platit krví, která představuje čas, a celý příběh kolem toho mě moc bavil, skvěle se to četlo.
Bohužel poslední třetina knihy nabrala spád a bylo to spíš k horšímu. POZOR, MOŽNÝ SPOILER: Nepochopila jsem, proč Jules tak rychle změnila názor na Roana. Pokus o romantickou linku byl tedy nakonec docela zbytečný a Jules jsem zamilovanost nevěřila nikdy, ani na začátku ani na konci. Tudíž se žádné "aaaach" nekonalo.
Co mě vytáčelo nejvíc, bylo chování Jules a to, jak jí všechno prošlo. Tak ona jde dělat služku na panství, kde jsou šíleně přísná pravidla a jakákoliv neposlušnost se trestá dost drsně, a chová se tam "jako doma", dělá si co chce, práce se sotva dotkne ale za to se hned spřátelí s aristokracií a získá privilegia? Tohle byla naprostá blbost. Posledních 50 stran bylo na můj vkus zmatečných, vše vysvětlit a ještě utnout příběh v "nejlepším" a připravit si tak půdu pro druhý díl, z toho jsem nadšená nebyla. Jediná další kniha, kterou jsem z tohoto žánru četla je Furyborn, a vidím tady tolik podobností... I přesto jsem neměla pocit, že bych hned od začátku věděla, jak se příběh bude vyvíjet, takže děkuji uživatelkám "Karolína 2425" , "Denniys", "Googies" a dalším za spoilery bez varování :(

10.02.2020 4 z 5

12 měsíců v české kuchyni 12 měsíců v české kuchyni Martin Legeza

Podivná kuchařka. Ničím nezaujala, nevystupuje z řady podobných kuchařek. Nejvíce mě dostaly fotografie. Styl servírování je \"srandovní\", z porcí pro vrabce (knedlíky velikosti padesátikoruny) bych se mohla inspirovat a hned bych se zbavila přebytečných kil :) \"chlupatá\" drůbež je nechutná, recepty jsou vesměs klasické, s menší autorovou úpravou, která většinou spočívá jen ve způsobu servírování. Bylo by fajn přijít s něčím novým a zaměřit se spíše na jedno téma. Toto je podivná všehochuť. Chápu, že je autor ještě velmi mladý a mohl by zaujmout své vrstevníky, pro mě ale taková kuchařka nemá žádný přínos.

03.02.2020 2 z 5

Panství Farleigh Panství Farleigh Rhys Bowen

4,5*
Já jsem spokojená! Zase něco trochu jiného z druhé světové války no a ta romantická linka byla právě tak akorát :) Stoprocentně čtivé!
Více v recenzi na mém blogu, odkaz je na profilu nebo zde v recenzích - v záložkách :)

22.01.2020 4 z 5

Srabáček - průvodce začínajícího hrdiny Srabáček - průvodce začínajícího hrdiny Marek Epstein

Vzhledem k celkovému hodnocení jsem se trochu bála, co za knížku jsem si přála pro syna k Vánocům. Nakonec jsem mile překvapená. Kromě úžasných ilustrací a povedené grafiky se mi líbil i příběh. Není sice nikterak ohromující, ale je to prostě milý příběh malého plyšového prasátka, které se vydalo na výpravu za záchranu své kamarádky K(a)čenky. Oceňuji spoustu vtipných příhod i narážek. Naopak mínusem je pro mě používání obecné češtiny. Příběh sám o sobě je vhodný i pro nejmenší, jenže ty zase nepochopí všechny vtípky, narážky a poučky. Takže cílovka je v tomto případě dost nejasná.
Knížka je srovnatelná (úroveň i podobnost příběhů) se Strašidýlkem Strášou. Myslím, že nelze vyloučit, že se tady autor inspiroval.
Hodnotím stejně: 3,5*

02.01.2020 4 z 5