JessieEx JessieEx komentáře u knih

Nevíte, co jíte Nevíte, co jíte Petr Fořt

Autorům jde pravděpodobně o to, aby se právě jejich kniha stala biblí zdravé výživy. Jenže když Vám někdo řekne, že právě jeho teorie je ta správná, nebudete se k tomuto výroku stavit alespoň minimálně kriticky? Po pravdě, já autorům věřím, že nás čtenáře netahají za nos, něco už o této tematice vím, spousta informací uvedených v knize nejsou žádné novinky. Ale problém je v tom, že autoři nás mají za hlupáky. Informace předkládají jako něco, co by nás mělo šokovat. "Oni jediní se nebojí říct pravdu, nebojí se vzdorovat klamům a podvodům potravinářského průmyslu" a vyzývají i nás, abychom se nenechali manipulovat a nevěřili rádoby vědcům, kteří nám doporučují co jíst a co nejíst. Jenže do stejného postavení se dostávají i oni, jelikož jejich publikace je jen jedna z tisíce na pořád stejné téma.
Kromě tohoto přístupu mi na knize vadí ještě jedna věc a totiž, že je mizerně napsaná. Autoři ve velké míře používají ironii, jenže je místy náročné poznat, zda určitá věta je ještě pořád myšlena ironicky, nebo už ji mám brát vážně. A co tím chtěl vlastně autor říci? Někdy jsem musela číst celý odstavec dvakrát, abych se v těch myšlenkových pochodech vyznala.
Kladně potom hodnotím tu snahu o sjednocení informací na téma zdravé výživy, přehledné uspořádaní a to skoro až naivní sebevědomí, které z knihy čiší, má též své výhody. Snaha přesvědčit se cení :)

11.04.2016 3 z 5

S Madame Chic doma S Madame Chic doma Jennifer L. Scott

Řekla bych, že se jistě najdou ženy, které by tato knížka snad i urazila ("Je mi pětačtyřicet a vychovala jsem tři děti, nenechám si radit od nějaké namyšlené Američanky!") - takové, ať ji raději vůbec nečtou. Jde totiž o to, brát tu knihu s nadhledem, pak si její čtení i užijete. Je napsaná jednoduše a čtivě, mě pobavila (autorčiny poznámky jsou geniální), potěšila (že nejsem jediný lempl na světě), inspirovala (vytvořila jsem si rozvrh úklidu domácnosti) i motivovala (chci být taky tak dokonalá :). Podotýkám, že pro správný účinek motivace bude nejspíš potřeba číst ji každých pár měsíců, aby ten entusiasmus nevyprchal. Ale na mě, jakožto mladou ženu zakládající si vlastní domácnost, zapůsobila dobře. Některé pasáže byly bohužel až trochu směšné, nevhodné a zbytečné (rady, jak se hezky učesat), co ale čekat od knihy, která se prezentuje jako jakýsi "návod na život"? Jako oddechovka ovšem dobré.

04.04.2016 3 z 5