jesuswlasac jesuswlasac komentáře u knih

Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Kniha vskutku zaujímavá. Ale skôr súhlasím s uživateľom "pafčaodřeky".
Pozitívum knihy vidím vo filozofovaní prof. Pillman v krčme - škoda že takýchto otázok/odpovedí nie je v knihe viac.

19.01.2017 4 z 5

Vlastnou hlavou Vlastnou hlavou Marek Vagovič

Skvelá kniha - len škoda že ich nie je viac, aby sme sa dozvedeli aj o pozadí ostatných politických strán.
Osobne by ma zaujímalo aj pozadie SNS, SMK, OĽaNO a LSNS.
Snád sa dočkáme :-)

17.01.2017 5 z 5

Nemesis Nemesis Isaac Asimov

Moja prvá kniha od Asimova a hneď veľké nadšenie.
Skvelý opis "ľudskej" evolúcie a aj tej mimozemskej. Aj ked popravde sa obávam či by sme aj v skutočnosti našli taku inteligentnú a mierumilovnú planétu.
Snažím sa byť pravdovravný a veľmi by som aj vo svojom okolí uvítal ľudí ako Marlene :-)

15.11.2016 4 z 5

1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Moje prvé stretnutie s Murakamim ma viac ako príjemne prekvapilo. Osobne sa stačím vyhýbať bestsellerom ale vzhľadom na to že bol navrhnutý na Nobelovu cenu tak som to teda skúsil a veru stálo to zato.
Som fanúšikom sci-fi a fantasy a aj preto som siahol po tejto knihe a treba povedať že som sa do nej hned zažral. jednoduché písanie a čita sa to samo. Vysoko hodnotím "psycho"stránku knihy a občas som mal sám pocit že žijem v dakom Q-roku. Neviem prečo ale Fukaeri mi nebola vobec sympatická !!!
Citát do života : "Keď to nepochopíš na prvýkrát , nemá cenu ti to vysvetlovať viackrát !"

11.04.2014 4 z 5

Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

opät výborné pokračovanie !!! čo dodať už sa teším na veľké finále.

10.01.2014 5 z 5

Motýlek Motýlek Henri Charrière

Najskor som videl film a az o par rokov neskor som sa dostal ku knihe. A musim povedat ze kniha ma nadchla ovela viac ako film a navyse je tam mnozstvo scen ktore sa akoobycajne do filmu nevosli co je velka skoda. Najzarazajucejsie na celej knihe su skutocne charaktery ludi, pomozu Vam tí od korých by ste to najmenej cakali !!! Smutne ale pravdive !!!!

23.10.2013 4 z 5

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Alžbeta Bat(h)ory(ová) - v slovenskej histórii nie je kontroverznejšej postavy !!! Nikto a asi ani historici sa nevedie zhodnúť na tom aká vlastne bola ! Nižňanský nám dáva jeden možný a asi najrozširenejší pohľad na túto osobu.
Čo sa týka samotnej knihy tak je veľmi pútavá, drastické opisy a hrdinské postavy iba umocňujú celkový dojem z Bátoryčky.
Snáď ani nechcem vieieť ako to s ňou v skutočnosti bolo aby som si nesprotivil tento román ako klbko klamstiev !!!

18.10.2013 5 z 5

Taras Bulba Taras Bulba Nikolaj Vasiljevič Gogol

Po prečítaní Mŕtvych duší som bol viac ako milo prekvapený knihou o Tarasovi a jeho synoch. V knihe je nádherne a do detailov opísaná kozácka história, česť a zvyky !!
Po prečítaní knihy doporučujem pozrieť si aj rovnomenný film v hlavnej úlohe s Bohdanom Slupkom - film Vás určite rovnako nadchne a ešte lepšie vykreslí pojem kozáctva v historii Ruska ale aj celej Európy.

18.10.2013 4 z 5

Boží bojovníci Boží bojovníci Andrzej Sapkowski

Druhá časť husitskej trilógie konečne dospela ku svojmu menu "husitská". Na Sapkowskeho je to trochu slabší kúsok ako jednotka ale vzhľadom na to že sa dosť zaujímam o husitskú históriu som sa celkom pri tejto knihe bavil.

18.10.2013 4 z 5

Markéta Lazarová Markéta Lazarová Vladislav Vančura

Príbeh síce jednoduchý, ale o to väčší zážitok z umeleckých prostriedkov autora.
Občas som mal pocit ako by som čítal Hviezdoslava po česky :-)

28.08.2013 5 z 5

Pád kráľov Pád kráľov David Gemmell

skvelee ukončenie celej trilógie !!!

už si iba prečítať originál od Homéra a porovnať čo je lepšie, ale zatiaľ tvrdím že takto má vyzerať historický román !!! nemam autorovi čo vytknúť , škoda len že nás už opustil a ďaľších skvelých počinov sa už nedočkáme :-(

14.08.2013 5 z 5

Štít hromu Štít hromu David Gemmell

Výborná časť skvelej trilógie ... Preste takto má vyzerať historický román. Bolo zaujímavé sledovať že aj hrdinovia ako Hector, Achilles či Aeneas boli iba ľudia a mali svoje osobné problémy , svoje city a názory na svet , a neboli to iba mýtickí hrdinovia bez chýb. No a celej knihe určite kraľuje postava Odysea a jeho príbehov a postrehov , ktoré sa vyrovnajú aj mnohým filozofom :-)

31.07.2013 4 z 5

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Dosť dlho mi trvalo kým som sa dostal ku Hamletovi ale nakoniec nelutujem!!! a v najbližšej dobe si to určite musím isť pozrieť niekam do divadla !!! no proste klasika opät raz nesklamala !!!

31.07.2013 5 z 5

Svetlo večné Svetlo večné Andrzej Sapkowski

celkom pekný záver celej trilogie ...veľké plus pre autora že kniha nekončí prihluplym happyendom ale končí ako skutočnosť !!!

25.07.2013 4 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Buď som príliš hlúpy alebo nevzdelaný, ale túto knihu som nepochopil ... preto bohužiaľ hodnotenie ako ODPAD.

23.09.2012

Ohňom a mečom 1 Ohňom a mečom 1 Henryk Sienkiewicz

Nie som (resp NEBOL som ) fanušikom historickych romanov ale Sienkiewicz ma presvedcil o mojej velkej chybe ... Ohnom a mecom je genialna kniha a vrelo doporucujem vsetkym citatelom ... v tejto knihe som nasiel asi vsetko : lasku, nenavist, vojnu, hrdinstvo, zabavu (proste pan Zagloba) ... a mohol by som vymenovat asi vsetky mozne vlastnosti a zaujmove stranky a stale by som tu pisal az do noci ...
PROSTE TREBA SI PRECITAT !!!

15.06.2012 5 z 5

Červený kapitán Červený kapitán Dominik Dán

nie som fanúšikom detektívok a táto kniha ma určite nenadchla. množstvo mojich priateľov mi ju doporučovalo, ale rozhodne som čakal viac.

02.03.2012 2 z 5

Nox et Solitudo Nox et Solitudo Ivan Krasko

Nádherné verše jedného z najlepších slovenských básnikov ... jednoznačne by som ho prirovnal Baudelairovi !!!

02.03.2012 5 z 5

Stan Mikita - Naveky Čiernym jastrabom Stan Mikita - Naveky Čiernym jastrabom Stan Mikita

Rovnako ako tento legendárny hráč aj táto kniha je na Slovensku (a zároveň aj v ČR) veľmi veľmi nedocenená ! Toto je asi syndróm našej mentality, že si nevieme poriadne uctiť našich slávnych rodákov tak ako to vedia napr. v Kanade.
Pár zaujímavostí o Stanistavovi Gvothovi (je pôvodné slovenské meno) :
- ako prý Slovák vyhral Stanley cup a bol uvedený do siene slávy NHL !
- do smrti o sebe tvrdil že je Slovák !
- Ako jediný hráč v celej histórii NHL dokázal v jedne sezóne vyhrať Hart throphy (najužitočnejší hráč) + Art-Ross throphy (najviac bodov po základnej časti) + Lady Bing throphy (naslušnejší hráč = kvalitné výkony a nízky počet trestných minút) ! toto sa nepodarilo ani legendám ako Wayne Gretzky !

Kniha je veľmi ľahko písaná a skvele som sa bavil na niektorých Stanových výrokoch o iných legendárnych hráčoch, napríklad o Bobbym Hullovi : "On bol príliš sprostý na to aby hral centra a ja som bol príliš múdry na to aby som hral krídlo, tak nás tréner prehodil." :-)

Ak by niekto pochyboval o jeho kvalitách alebo by sa chcel dozvieť o Mikitovi niečo viac : https://www.nhl.com/news/stan-mikita-100-greatest-nhl-hockey-players-284857174

04.04.2024 5 z 5

Kto chytá v žite Kto chytá v žite J. D. Salinger (p)

Čo to vlastne bolo a ako sa toto mohlo dostať do svetovej literatúry ?! Moja prvá a určite aj posledná kniha od Salingera ! Víkend priblblého pubertiak, ktorý nevie čo od života vlastne chce a vlastne sa nikam ani nedostal. Zbytočná strata času. Ako klasiku si predstavujem viac psychoanalyz a väčšiu poitu. Ešte teraz sa zamýšľam na tým : Co tým chtel básnik kurva říct ?!?

23.01.2024