jirijanovotny jirijanovotny komentáře u knih

Útok titánů 33 Útok titánů 33 Hadžime Isajama

"Zeměbouření"! Pokaždé se umívám, když to čtu. Chápu, že je mnoho způsobů, jak přeložit "Rumbling". Některé jsou takové všední a asi by tady nepatřily. Ale jasně, proč ne. Udělejme to kreativní. "Zeměbouření", to je něco, co čtenáři utkví v palici.

V tomto díle opět dostaneme nálož odpovědí, takže to už vypadá, že nezodpovězené nezůstalo skoro nic. Snad až na to, proč Reiner stále přežil, proč je Gabi taková pipka a proč se najednou všichni bez problémů kamarádí s Anie.
Zodpovím to tedy já. Reiner má nejsilnější možnou ochranu - chrání ho autor. Gabi je otravný a nedomyšlený prototyp Erena. Jen na to poslední nemám odpověď. Prostě, nikdy neházejte na někoho dvě atomovky, těm lidem se pak dějí v palici blbiny.

Útok titánů 32 Útok titánů 32 Hadžime Isajama

Vzít jména všech postav, naházet je do kbelíku a náhodně rozdělit kdo se s kým teď bude kamarádit a s kým už kámoš nebude.
Zmasakrovala jsem ti desítky kámošů? Nevadí, už spolu zase kamarádíme.
Nic jsme si neudělali, jen jsem trochu změnil názor. Co už, prostě ti ustřelím palici.

Vidinou obří (doslova) hrozby se začaly kamarádit i hlavní armády celého světa. Vidíme tady desítky válečných lodí (napočítal jsem jich 52) a stovky děl na pobřeží (minimálně jich je 148) a taky to, že zmůžou velký prd. Tedy, párkrát to z nich prdne a tím to hasne.

Útok titánů 31 Útok titánů 31 Hadžime Isajama

Vzhůru k lepším zítřkům! Bezbariérový svět začne zbořením hradeb na Paradise. Přeci jen, nechceme mezi lidi stavět zdi. Další plán je srovnání světa, aby se všude dalo dostat pěkně po rovině.
Za mě geniální plán. Dokonce se ho daří uskutečnit i bez dotací.

Útok titánů 30 Útok titánů 30 Hadžime Isajama

No, musíme říct, že Eren je ale hlava! Doslova :D

Dočkáme se tu plného vysvětlení, jak to všechno začalo. Prostě za všechno může jeden toxic vztah.

Útok titánů 29 Útok titánů 29 Hadžime Isajama

Další série odpovědí na otázky, které zazněly někdy v první půlce série. Co mi chybí, jsou další otázky, které by dále živili moji představivost a zvědavost.

Teď už se z toho stala jedna souvislá akce, která potrvá až do velkého finále.

Gabi je stále na přesdržku, ale už je to o chloupek lepší. Prostě jen nedostala tolik prostoru jako Eren (jehož kopie v podstatě je) aby se dostatečně rozvinula.

Útok titánů 28 Útok titánů 28 Hadžime Isajama

Nekonečný kruh lidské nenávisti a jak z toho ven (nebo 100h*ven).

Nikdy se nenarodit! Hadžime Isajama si tu hraje na Sofokla a ze Zeka dělá tak trochu Oidipa. Úvahy o nenarození se, sebepoškozování a tragický vztah s rodiči. Nejen to mají Zeke a Oidipus společné.
Tedy, Oidipus se neuměl proměnit ve 13metrovou chlupatou bestii, což je trochu škoda.

Útok titánů 27 Útok titánů 27 Hadžime Isajama

Řešíme vysokou státní politiku. Paradise se otevírá světu a zjišťuje, že je svět zrovna nemusí. No, mezinárodní vztahy se dají začít i lépe, než masakrem velvyslanců, jen co je pravda.

A na Paradise mezitím začíná převrat.

08.03.2024 4 z 5

Kde je paní Slepice? Kde je paní Slepice? Ingela Peterson Arrhenius

Jako krávu jsem věděl hned, ta trochu prosvítala. Ale ta ovce, to by jiný chyták :)

02.03.2024 5 z 5

Útok titánů 23 Útok titánů 23 Hadžime Isajama

Nikdo není 100% záporák a stejně tak neexistuje ani 100% klaďas. Všechno je jen o tom, kdo to posuzuje. A všichni jsme lidi.
Tak by se dal shrnout tento díl.

Nacističtí Britové to tu pěkně natřou Rusákům za pomoci židů (čti rodu Ymir / Eldianů) a titánského bombardování (což je mimochodem superdrsný nápad).
Nu což, všechno nemůže být vyladěné a promyšlené. Někdy prostě stačí vzít mapu světa, hodit ji zrcadlově obráceně a je hotovo :D

Útok titánů 22 Útok titánů 22 Hadžime Isajama

Vskutku obrat. V první půlce série to byly samé otázky. Díl 22. jsou odpovědi, odpovědi a další odpovědi. Naštěstí nám nějaké neznámé stále zůstávají, takže to ještě nějaká zábava bude :)

Útok titánů 21 Útok titánů 21 Hadžime Isajama

Reinere, už sakra umři. Jako vážně, to už není vtipné.
Tento díl je zlomový hned v několika ohledech. Dostáváme odpovědi na celou řadu otázek a pure titáni přestávají být hrozba.
Je to stejné jako ve Walking dead. Ze začátku byli zombíci strašní nepřátelé a v pozdějších sériích jsou tam jen jako doplněk. Stejně tak v AoT se stává hlavní hrozbou člověk.

Útok titánů 20 Útok titánů 20 Hadžime Isajama

"My dáme jejich smrti smysl! Dnes tu zemřeme spoléhajíce na to, že naší smrti zase dají smysl jiní!"
Nádherný poslední útok, velký negativní přírůstek v řadách průzkumníků a nezastavitelný Levi.

Útok titánů 19 Útok titánů 19 Hadžime Isajama

Pokud jsem u minulého dílů psal, že to byl nesmysl aby to Reiner přežil, tak tady už je to doslova hovadina. Přenesení vědomí někam do konečníku, ale no tak.
Kromě toho úletu, kdy si asi autor přisedl koule a omylem vymyslel totální hovadinu, tak je tento díl pecka jako vždy.
Jo a ten Cart titan vypadá jako něco z lidské stonožky :D

Útok titánů 18 Útok titánů 18 Hadžime Isajama

Minulost, naděje a nesmysl. Tak vidím tento díl.
Začínáme odkrytím minulosti Erena a jeho otce. Jdeme dál přes naději na dobytí zdi Maria až se dostaneme po nesmyl, že Reiner dokázal přežít to, co přežil. To jako sakra jak?

Útok titánů 17 Útok titánů 17 Hadžime Isajama

Pozadí postav, které nejsou hlavní, ale jsou pro příběh nějak důležité je vždy fajn. Nemám rád typ postavy: jsem zlý, prostě proto, že jsem zlý. Tady vidíme, proč Kenny jednal tak, jak jednal. Odkud pochází Levi a kde se naučil to co umí. A taky, že za tím jménem Ackerman bude něco víc.
Ale kromě odpovědí jsou tu i nové otázky. Kde se vzaly ty tajemné lahvičky se schopnostmi titánů? Proč měl titán Roda Reisse vnitřnosti? A proč vůbec byl tak obrovský?

Útok titánů 16 Útok titánů 16 Hadžime Isajama

Velká várka vysvětlení je tady. Ale ono to celé stejně (jako vždy) bude ještě trochu jinak.
16. díl se zabývá "vyšším dobrem" a jiným ospravedlněním pro vraždu.

Útok titánů 15 Útok titánů 15 Hadžime Isajama

Zabijáci titánů se špatně vyrovnávají se zabíjením lidí.
Vojenský převrat, který proběhl hladčeji, než sametová revoluce.
A hlavně – už se nám některé věci začínají vysvětlovat.

Útok titánů 14 Útok titánů 14 Hadžime Isajama

Hrdinové a padouši – kdo pozná rozdíl?
Ve čtrnáctém díle se hranice smazává. Je mučení "z dobrých důvodů" opodstatnitelné? Je správné někoho mučit?

Útok titánů 13 Útok titánů 13 Hadžime Isajama

Politické intriky, vytrhané nehty, vymlácené zuby, záhadné vidiny, triky s přestrojením, vydírání a jiné lahůdky.

22.02.2024 5 z 5

Útok titánů 12 Útok titánů 12 Hadžime Isajama

Otázky a další otázky. Líbí se mi, že odpovědí je zatím tak málo. Ještě aby, však to není ani půlka série.
Je to jako questy v RPG hrách. Naberete jich mraky a pak je hromadně plníte.

21.02.2024 5 z 5