jithushka komentáře u knih
Kolikrát se mi stalo, že jsem musela přečíst znovu celou stránku, jelikož text nedával smysl. Otřesný překlad. Slova, která byste v češtině použily málokdy, natož během komunikace s přáteli, napojování vět, které nemá logiku.. že by další snaha o doslovnost?
Nemohu hodnotit příběh, myslím, že po zásahu češtiny z něj moc dobrého nezbylo. Takže jedna hvězda za českou verzi a následnou korekturu. V originále se do toho pouštět nebudu, jednou stačilo.
Tady jsem si trošku naběhla anotací a čekala od knihy něco jiného než to, co jsem nakonec dostala.
Kniha se zaměřuje pouze na fakta o životě v Francii, zejména v Paříži. Dozvěděla jsem se nové informace, občas googlila místa a jídla která jsou v knize zmíněná.
I přes to, že mě kniha v určitém smyslu obohatila, bych ji už znovu nečetla. Autorka mi byla hodně nesympatická a ke konci knihy už jsem se do čtení nutila. Styl a tón mi jednoduše nesedl.
S cestopisy, knihami, které radí jak, kam a za kolik cestovat, se poslední dobou "roztrhl pytel".
Tahle kniha je ale jiná. Neudává rádoby superfakta, nenajdeme v ní filologická okénka ani tipy na to, jak a kde ušetřit. Naopak! Kniha na vše co si čtenář od cestopisu přeje a to zejména milý a upřímný příběh o cestě v tuktuku, který čtenáře nepustí a nutí číst dál.
Kniha příjemně plyne, je vtipná a rozsahově tak akorát. Po grafické stránce též velice příjemná záležitost.
Pokud byste měli sáhnout jen po jednom českém cestopisu, za mě je to rozhodně příběh kluka z Moravy, který zvládl projet v tuktuku půl světa!
Kniha je krásná, plná zajímavých informacích, fotek, kreseb a skic. Bohužel celkový dojem kazí velmi špatný překlad do českého jazyka. Věty nedávají stylisticky smysl nebo kniha přímo perlí neskutečným množstvím překlepů a chybějících písmen v textu. U knihy, která se věnuje umělecké tématice je toho neomluvitelné. Za český překlad a jeho korekturu 0 hvězd z 5. Bohužel.
K této knize jsem se dostala jen díky tomu, že jsem ji vyhrála - do té doby jsem neměla sebemenší tušení, že vůbec existuje.
Během čtení jsem knihu odložila, nějak mě neodkázala přesvědčit o svých kvalitách. Následně, ze zvědavosti, byla kniha opět otevřena a dočtena. Čte se rychle, stránky ubíhají jedna za druhou, ale příběh mě prostě nedokázal přinutit k tomu, abych mu uvěřila. Přišel mi vyumělkovaný a místy přitažený za vlasy - a navíc -///SPOILER/// nesnáším otevřené konce...