Joklík8 Joklík8 komentáře u knih

☰ menu

Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Velmi zvláštní kniha... Sáhl jsem po ní velmi natěšeně a přišlo velké zklamání. Nevím, co si o tom má myslet. Chvílemi to byla čistá parodie ve stylu "Adéla ještě nevečeřela," chvílemi jsem cítil pokusy o sdělení hlubšího poselství. Naznačené dějové roviny (viz zdejší popis knihy) jsem v knize nepotkal - nepřijde mi, že by Leopold Sacher Masoch, byl hlavním hrdinou paralelní dějové linie, když se v knize objevil na dvou stránkách...
Slibný a velmi nadějný začátek se začal utápět v nesmyslech, nepochopil jsem proč tam je mnohostránkový popis příběhů věcí, které Durman objevil u vetešníka, když většina z nich neměla pro děj žádný smysl. Román na mě působil tak, že autoru docházely nápady a tak vyplňoval prostor popisy jídel (ale skvělými, to se musí nechat!) a milostných hrátek hlavního hrdiny (také dobře napsaných). Na druhou stranu obojího bylo až příliš, a jak známo, všeho moc škodí... Neupírám autorův spisovatelský um (například úvodní posezení stolní společnosti v hospodě bylo opravdu skvěle napsané a navnadilo čtenáře), ale děj mě opravdu zklamal. Souhlasím s poznámkou kolegy stoun25, že se jedná o punk na papíře. Ale takový punk mě bohužel nezaujal.

28.02.2021 2 z 5


Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Výborná, čtivá kniha. Řekl bych, že nejlepší z celé série.

11.03.2018


Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky Miloslav Martínek

Velmi zajímavá kniha a zcela originálně pojatá. Citace reálných archivních materiálů se střídají s beletristickým zpracováním, které se však snaží držet skutečnosti. Je to vlastně směs beletrie a literatury faktu. Četlo se to dobře.

12.03.2017 4 z 5


3x C.k. policejní komisař Pobuda 3x C.k. policejní komisař Pobuda Jiří Slavíček

Zcela souhlasím s předchozím komentářem. Některé pasáže se v jednotlivých příbězích opakovaly, místy byly zbytečné popisy, které zpomalovaly děj. Na knize se mi líbila její dobovost, velké množství tehdejších reálií, včetně jmen mnoha tehdy žijících postav. A že se dle obsahu a historických zmínek neodehrává děj knihy v avizovaném roce 1898, ale asi v roce 1893 je již jen výtka fanatického pseudohistorika... :-) I přes všechny výhrady se komisař Pobuda pomalu stává mou oblíbenou postavou.

12.03.2017 3 z 5


Případy c.k. policejního komisaře Pobudy Případy c.k. policejního komisaře Pobudy Jiří Slavíček

Pěkné příběhy na pozadí dobových reálií. Na druhou stranu děj místy trochu brzdí nadbytečné popisy.

08.03.2017 3 z 5


Wirth versus stát Wirth versus stát Petr Ritter

Kniha se čte velmi dobře, děj má své tempo a i když se nejedná o žádné akční nebo dobrodružné čtení, lze knihu přečíst téměř jedním dechem.

10.02.2017 4 z 5


Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

Opět napínavé čtení, nevím, jestli je tenhle díl nejslabším v sérii, podle mě si drží slušnou úroveň. Je dobře, že Jaroš získal v knize více prostoru, je to moje oblíbená postava - byť měl v knize občas téměř "superhrdinské" schopnosti... Na druhou stranu se v jednotlivých knihách opakují určitá témata, to je asi největší zápor celé série.

10.02.2017 3 z 5


Ohnivé znamení Ohnivé znamení Juraj Červenák

Na čtivosti, spádu a napětí nic neubylo. Vzhledem k tomu, že jsem všechny díly přečetl v rychlém sledu mi ale připadá, že se ve všech opakují stejné náměty - různé zvrácenosti, velké množství zabitých, skandály prominentů... Možná už je toho moc a dovedl bych si představit, že se ústřední trojice vydá řešit něco zcela z jiného soudku.

15.02.2016


Krev prvorozených Krev prvorozených Juraj Červenák

Velmi příjemné oddechové čtení, řekl bych, že ještě mírně lepší než první díl...

03.01.2016 4 z 5


Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Kniha byla psána svěžím, nepříliš popisným stylem, což mi vyhovovalo, na druhou stranu jsem měl občas trochu obtíže dostat se do dobové atmosféry (jindy jsem se do ní zase dostával až příliš). Bezesporu to bylo zajímavé oddechové čtení, krátké kapitoly, jednoduchý styl a dialogy, které se kvůli čitelnosti nesnaží napodobit dobový jazyk. Určitě sáhnu i po dalších dílech.

19.12.2015 4 z 5