jopp | Komentáře u knih | Databáze knih

jopp jopp komentáře u knih

Quijote Quijote Salman Rushdie

V poslední době jsem přečetla několik knih, které řadím do žánru soukromě nazývaného "pokleslá literatura" a potřebovala jsem nutně nějakou intelektuální vzpruhu. S kým jiným než se Salmanem Rushdiem?
Po přečtení prvního odstavce jsem se začala usmívat. Občas si z některých knih vypíšu větu, která se autorovi povedla. U Rushdieho knih bych musela opisovat třetinu knihy. Vždycky mě dostane tím, o jak inteligentního člověka s neskutečným přehledem o současných i historických společenských a kulturních událostech se jedná. A jeho umění psát je prostě darem od boha, osudu - jak je libo. Škoda, že nezvládnu víc než jednu jeho knihu cca za rok, protože čtení vyžaduje soustředění, kterého se mi večer prostě nedostává.
Román oplývá mnoha vrstvami, magickými prvky (které miluju!), odkazy na problémy současné západní společnosti, řeší se zde problematika přistěhovalců a rasismu atd. - vše zachyceno nádherným květnatým jazykem. Klaním se, tleskám a doufám, že pan Rushdie se dožije nejméně sta let a všichni ti, kteří se mu snaží ublížit pod zástěrkou propagace toho absurdního, omezeného a omezujícího náboženství, ať shoří v (jejich vlastím) pekle!!!

26.02.2024 5 z 5

Hon na čarodějnice Hon na čarodějnice Margit Sandemo

Druhý díl ve stejném duchu jako první, takže končím. A už pozítří nebudu vědět, o čem to bylo :)

04.02.2024 2 z 5

Morová rána Morová rána Margit Sandemo

Přečteno jsem měla velmi rychle, jedná se o naivní příběh s naivními postavami. Taková pohádka.
Pokud čtu nějakou love story, mám ráda silné, inteligentní a těžko dostupné ženy, bohužel o Silje se dá říct spíš pravý opak. Tengel je ufňukánek, který to v hlavě moc srovnané nemá. Ale vlastně chápu, že tito dva by se mohli ve skutečnosti opravdu přitahovat :-))
V knize jsem čekala zmínky o reálných historických událostech, bohužel jsem se nedočkala. Nevím, jestli se pustím do dalšího dílu.

31.01.2024 2 z 5

Cytonik Cytonik Brandon Sanderson

Měla jsem dlouhou pauzu mezi druhým a tímto dílem, takže jsem si spoustu věcí nepamatovala, horko těžko jsem si dávala dohromady, co jsou zač pátrači a jak to bylo s tím Jorgenem:) Mám dojem, že tento díl vyžaduje nadstandardní množství představivosti, což já bohužel moc nemám. Z těchto důvodů mě třetí díl nebavil tak moc jako předchozí dva.

19.03.2023 3 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Bohužel jsem tento díl dočetla jen asi do čtvrtiny. Popis různých frakci policie mě otravoval, objevilo se také mraky dalších - podle mě zbytečných - postav, celé to na mě působilo přeplácaně, zbytečně rozvlekle, půlku bych vynechala. Škoda.

03.08.2022 1 z 5

Pohádky na dobrou noc z celého světa Pohádky na dobrou noc z celého světa kolektiv autorů

Krásné příběhy i ilustrace, opravdu jedna z nejhezčích knížek pro malé děti, kterou jsem svým dětem koupila. Věkově je to pro děti cca 3 - 6 let.

18.01.2022 5 z 5

Terorista Terorista Mikuláš Pešta

Kniha je dobře napsaná, bohužel téma mi nesedlo a po přečtení ve mně přetrvává pocit znechucení až zhnusení z hlavní postavy.

07.01.2022 3 z 5

Návrat vyhnance Návrat vyhnance Raymond E. Feist

Nic není černobílé, nikdo není jen "hodný" nebo "zlý". Bylo mi trochu smutno po Spárovi, ale postupně jsem si oblíbila i toho Kašpara ;-)

19.03.2021 4 z 5

Král lišáků Král lišáků Raymond E. Feist

Spár superman opět v akci :-) Fajn zábava.

19.03.2021 4 z 5

Mlha mezi námi Mlha mezi námi Katarína Gillerová

Plytký příběh plný klišé, úplně nereálné postavy s nerealnými životy. Děj se odehrává prakticky v přítomnosti, a přestože nemám přírodovědné vzdělání, nad sci-fi prvky jsem kroutila hlavou.
Tohle opravdu není nic pro mě.

09.03.2025 1 z 5

Lví kouzlo Lví kouzlo Martina Drijverová

Mně i synovi se knížka velmi líbila. Emil Holub byl opravdu dobrodruh.

27.06.2024 4.5 z 5