jprst komentáře u knih
Je příjemné přečíst si vzpomínky na dobu, kdy český fotbal byl ještě sportem více než kšeftem.
Je dobré poznat fotbalové hvězdy alespoň trochu i z té lidské stránky.
Jaroslav Houška odkryl jen malou část podvodů kolem našeho fotbalu, především ty, která už se provalily a tudíž nebylo zapotřebí předstírat, že neexistují. Takže spíše divadélko pro důvěřivé a senzacechtivé fandy. Ale číst se to dá a některé souvislosti z naší fotbalové historie to přece jenom objasní. Otázka je, zda pravdivě.
Pan Ivan Grégr byl ve své době jedním z našich nejlepších fotbalových sudí, uznávaný v Evropě i světě. Jen mě trochu mrzí, že se ve své zpovědi některým ožehavým problémům, jako bylo dřív a stále je úplatkářství ve fotbale, diplomaticky vyhýbá. Ale přece neměl za celou dobu své rozhodcovské kariéry zavřené oči a zacpané uši. A to snižuje dost hodnotu jeho zpovědi.
21. září 1972 zahynulo při dopravní nehodě na železničním přejezdu 11 špičkových československých sportovců - parašutistů, kteří dosáhli i řadu úspěchů ve světě. Tato kniha je hodnotnou vzpomínkou pro všechny příznivce tohoto sportu, ale i pro ostatní čtenáře.
Třetí díl patřící do této trilogie ( Haldy peněz) byl vydán téhož roku samostatně.
V dnešní době je známo o životě žraloků podstatně více informací, autor je získával v době II. světové války a těsně po ní, kdy technické možnosti nebyly zdaleka takové jako nyní. Ale autorův vypravěčský styl dělá i přesto z této knihy slušný čtenářský zážitek.
Kniha má podtitul: Zpráva o výpravě výzkumné lodi Xarifa k Maledivám a Nikobarám. V době jejího vydání u nás moc takových knih nevycházelo.
S druhým románem této autorky, který u nás vyšel - Vichr nezastavíš, se tento nedá srovnat. Chybí mu poutavější děj, chvílemi je až nudný.
Z nouze jsem sáhl po této knize, ale byl jsem docela překvapen, dala se číst, i když ji spíše ocení starší čtenáři.
Od těchto povídek by se měl Chandler začít číst, teprve pak se "narodil" Phill Marlowe.
Pro příznivce americké drsné školy něco jako jedna z učebnic.
Poučná poudačka o tom, jak se z obyčejného, malého sociálně demokratického " my " stalo velké a neomylné " JÁ ". Na Boha nevěřím, ale ještě štěstí, že nás před tím " JÁ " včas ochránil.
Už jenom jméno autora výrazně zpochybňuje soubor důkazů zde shromážděných. A když se k tomu přidá ještě staré české přísloví o potrefené huse......
Pýcha a nadutost nad vlastní neomylností z toho trčí na všechny strany. A hned víme, kdo by měl být náš vůdce.
Dobře by se tato kniha vyjímala na polici vedle spisů předlistopadových politiků a " myslitelů", ale takovou polici nemám a protože věřím, že Jiříkův návrat do politiky nebude úspěšný, tak ji zřizovat nebudu.
Takhle se v dobách minulých plnily ediční plány: ..od soudruhů z NDR toho tam máme málo, tak rychle něco najděte! Nepodařilo se mi to dočíst a jméno této autorky jsem jsem " zapomněl".
Dočíst tuto knihu mě stálo dost pevné vůle, ale dočetl jsem, i když na etapy. Byla to chyba, protože to byla ztráta času.
A nevynechte doslov nár. umělce Miloše Nedbala - doplní čtenáři pohled na Osvobozené divadlo.
Román, který se tváří jako dobrodružný, má jedinou hodnotu, ukazuje čeho byl autor schopen na začátku své tvorby. A rozhodně ho toto dílo nechválí.