Jusa Jusa komentáře u knih

Krysa v hlavě Krysa v hlavě Jan Padych

Tuto knihu považuji za bezduchou slátaninu, kvalitou odpovídající výtvarnému zpracování svého přebalu (viz zde). Už je to pár let, co jsem ji četla, takže na detaily si příliš dobře nevzpomínám, co mi však bezpečně utkvělo, je můj úžas nad tím, jak dementní výtvory mohou získat knižní podobu. V průběhu čtení jsem se jen stěží bránila nutkání vyhledat autora tohoto "díla" a přinejmenším mu jednu vrazit. K odpadovému hodnocení se uchyluji jen velice zřídka (zde vlastně úplně poprvé), ale Krysa v hlavě po něm vyloženě volá.

27.02.2011 ztráta času

V zákulisí muzea V zákulisí muzea Kate Atkinson

První dojem, který na mě kniha po chvíli čtení udělala, byl totální zmatek. Hned zpočátku totiž na čtenáře vyskočí nepřeberné množství postav různého pohlaví a věku, svázaných více či méně složitými příbuzenskými vztahy. Aby toho nebylo málo, děj se odehrává střídavě v současném životě vypravěčky a minulosti její rozsáhlé rodiny. Ve výsledku je z toho spletitá rodinná sága, dopodrobna mapující tragikomické osudy jednotlivých členů. Čtenář by měl být připraven na to, že zpočátku bude místy listovat knihou zpět, aby si ujasnil, kdo je kdo a v které časové rovině se nachází, nicméně úvodní zmatky jsou záhy bohatě vykompenzovány velice čtivě zpracovaným dějem, prodchnutým sympatickým autorčiným humorem. Příběh je dobře promyšlený a pečlivě strukturovaný tak, aby se veškeré, jednodušší i složité dějové linie postupně propojily a kruh se nakonec zdárně uzavřel. Čtenář tak knihu odkládá s určitým pocitem naplnění a dobře vykonané práce. :-)

27.02.2011 5 z 5

Octárna ... a jiné příběhy Octárna ... a jiné příběhy Edward Gorey

Rozšmelcovaná děťátka a spol. jsou jednoznačně voda na můj mlýn. Rozkošné!!!

25.02.2011 5 z 5

Restaurant na konci vesmíru Restaurant na konci vesmíru Douglas Adams

No paráda. čím dál tím lépe.:-) Doufám, že mě další díly příliš nezklamou..

21.02.2011 4 z 5

Zlo v krvi Zlo v krvi Rhiannon Lassiter

Bere-li čtenář na vědomí, že se jedná o knihu určenou nižším věkovým skupinám, vychází z toho vcelku zdařilý hororový příběh.

19.02.2011 4 z 5

Justina čili prokletí ctnosti Justina čili prokletí ctnosti Donatien Alphonse François de Sade

Narozdíl od 120 dnů sodomy disponuje Justina vcelku zajímavým a dotaženým dějem, kterému, s přimhouřenýma očima, můžeme věřit, že obsahuje jakous takous myšlenku. Nicméně podobně, jako jsem napsala v komentáři ke 120 dnům sodomy - na téma erotiky a lidské zvrácenosti bylo napsáno mnoho zajímavějších a hodnotnějších děl.

13.02.2011 2 z 5

120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy Donatien Alphonse François de Sade

Nuda, nuda, šeď, šeď. Naprosto vůbec nemám problém se sexualitou, dekadencí, naturalismem, perverzitou či násilím v literatuře, ale pokud se jedná o samoúčelnou záležitost, postrádající jakoukoli hlubší myšlenku a zejména uměleckou hodnotu, ztrácí pro mě kniha význam. Na téma zvrácené lidské morálky, sexuálních úchylek či překračování hranic bylo napsáno mnoho, neúměrně zdařilejších, zajímavějších a zábavnějších děl.

13.02.2011 1 z 5

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Vtipné, inteligentní, v mnoha ohledech originální. Nemohu se však ubránit srovnávání s pratchettovskou Zeměplochou, která mi připadá ještě o něco vtipnější, inteligentnější a originálnější, proto ubírám jednu hvězdu.

13.02.2011 4 z 5