Karcoolka2210 Karcoolka2210 komentáře u knih

Varila myšička kašičku Varila myšička kašičku Mária Rázusová-Martáková

Všetky riekanky v jednej knihe, plus krásne ilistrácie. Skvelá kniha pre deti.

14.03.2022 5 z 5

Barborka a jej záľuby Barborka a jej záľuby Nancy Delvaux

Podobne ako v predošlých knihách, aj táto ponúka zážitky z každodenného života malého dievčatka. Pre malé deti, tak od 3 rokov úplne ideálne spoločné čítanie.

13.03.2022 3 z 5

C. S. Lewis - Excentrický génius a zdráhavý prorok C. S. Lewis - Excentrický génius a zdráhavý prorok Alister E. McGrath

Síce mi to trvalo dlhšie, ale dokončila som túto knihu. Je to celkom náročne písaný životopis tohto nadaného a vcelku komplikovaého človeka. Kto má rád Lewisove knihy, určite ho poteší prečítať si túto knihu, v ktorej sa dozvie, čo ho viedlo k ich napísaniu.

28.02.2022 5 z 5

Šťastie podľa Tiny Šťastie podľa Tiny Rose Lagercrantz

(SPOILER) Ďalšia dobre spracovaná ťažšia téma- ako prijať novú priateľku svojho ocka (vdovca). Autorka sa pozerá na túto tému z pohľadu dieťaťa, ako zareaguje na takúto situáciu a je to tiež aj na zamyslenie pre dospelých, aby si uvedomili pri takýchto dôležitých rozhodnutiach aj city svojich detí. Páči sa mi ako táto autorka ide na tieto témy a určite odporúčam.

14.01.2022 4 z 5

Najšťastnejšia som, keď... Najšťastnejšia som, keď... Rose Lagercrantz

(SPOILER) Uf, tak táto autorka sa nebojí vážnych tém. Tina, prváčka, ktorej zomrela mama, keď bola ešte maličká, sa musí popasovať s novou ťažkou situáciou, keď jej ocka zrazí auto. Myslím, že je dôležité rozprávať s deťmi aj o takýchto veciach, ale aj na mňa to bolo miestami trochu veľa. Ale je to opäť dobre spracovaná ťažká téma.

13.01.2022 4 z 5

O stratenej rukavičke O stratenej rukavičke Juraj Kuniak

Veľmi pekná kniha, rýmovačky sa čítali super a deťom sa pačila :)

16.12.2021 4 z 5

Ako som sa naučil rozumieť svetu Ako som sa naučil rozumieť svetu Hans Rosling

Nevedela som, čo očakávať od tejto knihy, nevedela som kto je Hans Rosling, ale zaujal ma názov a anotácia a som rada, že som túto knihu dostala. Hans ako lekár sa s nami delí o svoj život, svoje pôsobenie v Mozambiku spolu so svojou manželkou, svojou cestou k výskumu aj pedagogike. Prevádza čitateľa radostnými, ale aj ťažkými obdobiami svojho súkromného aj profesionálneho života. Skvele spravovaná kniha, veľmi sympatický človek a jeho kniha Moc Faktov je už objednaná :)

12.12.2021 4 z 5

Popel Babylonu Popel Babylonu James S. A. Corey

Prvykrát dávam 4 hviezdičky, napriek tomu, že šieste pokračvanie nebolo zlé. Po piatej knihe som si dala trochu pauzu, s tým, že si šiestu časť prečítam predtým ako bude 6.séria von (10.12.-už sa neviem dočkať ;) Boj Free Navy proti zvyšku sveta pokračuje a je to dobre napísaný boj. Ale súhlasím, že ten koniec bol trochu rýchlo spísaný a vtlačený na veľmi tesno na pár stranách knihy a chýbalo mi trochu viac k Filipovi a jeho ceste k rozhodnutiu aké nakoniec urobil. Som zvedavá, čo prinesú ďalšie 3 knihy a čo k nám prenikne z Laconie. AJ

21.11.2021 4 z 5

Nikdy jsme nebyly Nikdy jsme nebyly Lara Prescott

Nebol zlý príbeh, ale ani nič výinmočné. Chvíľu som mala pocit, že čítam časť Folletovej trilógie Century, lebo príbeh o pašovaní a publikovaní zakázanej knihy sa objavil aj tam. Hlavné hrdinky ma dosť štvali a ich osudy mi boli v podstate ľahostajné. Asi najlepšou časťou tejto knihy je vlastne príbeh toho ako uzrela kniha Doktor Živago svetlo sveta a len za to jej dávam 3 hviezdy. AJ

01.11.2021 3 z 5

Bedřich Smetana Bedřich Smetana Karel Vladimír Burian

Skvele spracovaná kniha. Bedrich Smetana ako skladatel, ucitel, klavirista, manzel, otec, vizionar, vyznamna osobnost ceskej opery a muz, ktory robil vsetko pre to, aby zveladoval cesky lud. Dozvedela som sa mnoho informacii o tomto naozaj vynimocnom cloveku, ktory si v zivote mnoho vytrpel, no napriek vsetkemu sa nikdy nevzdal a isiel za svojim snom. Odporucam!

26.10.2021 5 z 5

Najhoršie deti na svete Najhoršie deti na svete David Walliams

David Walliams to určite nemyslel zle a nápad je to dobrý, ale nevyšlo mu veľmi. V UK ho prirovnávajú k Roald Dahlovi, no myslím, že má pred sebou ešte dlhú cestu, aby sa k nemu priblížil. Ilustrácie fajn a niektoré deti boli celkom dobre spracované, ale chýbalo mi v jednotlivých príbehoch nejaké to poučenie, nejaká hlbšia myšlienka. Humor často skĺzal k lacnému, až absurdnému humoru a párkrát som vynechávala slová, keď som to deťom čítala, pretože to nebol slovník pre ich uši. Nuž, ale od zajtra musím čítať aj druhú časť, keďže deti v škôlke si ju vyžiadali :)

20.10.2021 3 z 5

Trnový císař Trnový císař Mark Lawrence

Mne asi celkom unikla pointa tejto trilógie, aj keď prvé dve knihy boli celkom dobré, v tejto som sa už miestami strácala. Pravdupovediac som sa nútila dopočúvať túto knihu a trvalo mi to niekoľko mesiacov, kým som sa dopracovala ku koncu. Takže celkovo hodnotím túto trilógiu ako veľmi rýchlo zabudnuteľnú. AJ

16.10.2021 3 z 5

Laurina hviezda Laurina hviezda Klaus Baumgart

Celkom milá knižka,skôr pre deti mladšie ako 4-5 rokov. Príbeh je veľmi jednoduchý, ale kniha obsahuje pekné ilustrácie.

01.10.2021 3 z 5

Grázlik Gabo Grázlik Gabo Francesca Simon

Príbehy Grázlika Gaba su celkom vtipné, častokrát zobrazujú rôzne deti dnešnej doby, čo je niekedy zasa dosť smutné, ale celkovo mi v nich niečo chýba. Celkom mi nesedí prístup jeho a Vilkových rodičov k správaniu svojich detí a to ako sa s nimi rozprávajú. Asi túto knihu vnímam z pohľadu učiteľky, čo všetko treba naprávať v správaní detí aj rodičov :D Ale deťom sa kniha veľmi páčila :)

30.09.2021 3 z 5

Mačky vo vreci Mačky vo vreci Jaroslava Blažková

Skvelá kniha, veselá, poučná a veľmi originálna. Naozaj odporúčam :)

24.09.2021 5 z 5

Conni jde do školky Conni jde do školky Liane Schneider

Jednoduchý a pekný príbeh o prvom dni v škôlke.

02.09.2021 4 z 5

Spát v moři hvězd. Kniha II. Spát v moři hvězd. Kniha II. Christopher Paolini

Nemôžem dať viac ako tri hviezdičky, aj napriek tomu, že v druhej polovici knihy sa mi viac páčil dej, najmä dejová línia posádky lode Wallfish a ich vzájomné vzťahy. Celkovo hodnotím knihu ako priemerné sci-fi a určite sa k tejto knihe nikdy nevrátim. AJ

15.08.2021 3 z 5

Babka na rebríku Babka na rebríku Dušan Dušek

Veľmi milá kniha pre celú rodinu, vtipná aj náučná s peknými ilustráciami.

31.07.2021 4 z 5

Líza, mačka z Trojice Líza, mačka z Trojice Ján Uličiansky

Leonardo sa mi páčil viac, ale pre deti, ktoré majú radi mačky je táto kniha vhodná. Mne až tak veľmi nerezla, ale deťom sa páčila a má pekné ilustrácie.

16.07.2021 3 z 5

Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Neviem presne ako je rozdelená kniha v preklade, čítam originál a keďže som za polovicou tak rátam, že je to už koniec knihy 1. Príbeh nie je veľmi originálny, mimozemšťania sú podľa mňa mimo a celkovo tomu zatiaľ chýba, ako to nazývajú v angličtine "world building". Chýba mi tu rozpracovanie a podrobnejší opis svetov a planét a staníc, na ktorých sa hlavní hrdinovia zastavia, nejaká história. Niečo už zo žánru sci-fi načítané mám, ale táto kniha je zatiaľ pre mňa len taký slabý priemer. Uvidím, či sa to v druhej polovici zlepší. AJ

14.07.2021 3 z 5