Katy_vKnihách Katy_vKnihách komentáře u knih

Ráda tě poznávám Ráda tě poznávám Rachel Winters

Uf, tak tohle bylo náročné čtení. Ne sice žánrově, ale bylo náročné se tím prokousat až do samotného konce. Tolik omáčky podle mě nemá rád nikdo ani na talíři, natož v knize. Kdyby byla kniha o takových 100 stran kratší, autorka by udělala líp. Opravdu trvalo, než kniha vůbec začala a přešla k jádru věci. Těšila jsem se na filmové narážky (kvůli tomu jsem to četla), ale bylo to pro mě zklamání. Protože de facto se jednalo jen o názvy filmů, ne že by si hrdinka žila, nebo se snažila žít, jako ve zmíněných filmech. Utvořila si spíš svůj vlastní, nicméně vidět bych ho nechtěla, protože mi nepřišel vtipný ani zajímavý. Mohlo to být originální a jiné, ale tohle se moc nepovedlo a podle mě se to úplně odklonilo od představy o které se píše v anotaci.

30.09.2023 3 z 5

Když Nina potkala Bena Když Nina potkala Bena Annie Robertson

Upřímně řečeno, tomu nízkému hodnocení tak úplně nerozumím. Nemám tušení, co na téhle knize většina lidí vidí tak špatného, možná málo romantická? A to je to první, co se mi na ní líbilo. Podle názvu by to člověk odhadl na romantiku jako vyšitou, ale bude to tím, že v češtině je to hodně špatně přeložené. Tady nejde o láskyplný příběh hlavních postav. Tady jde o vyznání lásky k jedné scénáristce jménem Nora Ephron. Je to příběh o ní a pro ní. A myslím, že si ho zaslouží, protože opravdu byla skvělá scénáristka. Pokud jí tímto chtěla autorka složit poklonu a poděkování, myslím, že se ji to povedlo. Její pokračování Když Harry potkal Sally, bych vidět nechtěla. Ale, proti téhle knížce nemám nic, proč bych se k ní nechtěla vracet. Kniha z prostředí knihkupectví a pohled do života scénáristy byl podle mě nápaditý. Nejde o romantické klišé, kde se rozebírají jen pocity dvou lidí, kteří se zamilují, pohádají a nakonec žijí šťastně až navěky. Už proto by si to zasloužilo trochu lepší hodnocení. Jen to brát tak, jak to autorka zamýšlela. Stačí, když si uvědomíte, že kniha se jmenuje "Miluji Noru". Hned to uvidíte jinýma očima. Za mě 3,5 *.

27.09.2023 3 z 5

Klub knihomolských srdcí Klub knihomolských srdcí Lucy Powrie

(SPOILER) Chtěla jsem knihu o knihách, a ano, je to o knihách. Nicméně nemyslím si, i s ohledem na název, že je to hlavní téma knihy. V popředí jsou spíše problémy dospívajících, ať už problémy s navázání přátelství, první lásky a v neposlední řadě také problém šikany. No nevím, ale když má být kniha o knihách, představuju si ji velice odpočinkovou, kdy se můžu doslova zasnít do knihomolského světa. Tady se tak neděje, protože témata v této knize jsou celkem vážná a složitá. Čtení je rozhodně pro mladší publikum, což uznávám, nejsem ta cílovka. Nicméně i starší člověk si může čas od času přečíst něco z young adult kategorie a být spokojen. Ale, tady se to vzhledem k upřednostněným tématům nestalo. Bohužel.

25.09.2023 3 z 5

Haka za lilii Haka za lilii M. K. Hardy

Do této knihy jsem šla kvůli originálnímu prostředí, a svým způsobem jsem čekala i originální příběh. Ale, ten jaksi v druhé půlce bohužel zmizel, a dostalo se to do typické fáze toho, co už bylo napsáno mnohokrát. Je to škoda, protože první polovina knihy mě opravdu bavila, protože spojení těchto dvou témat jsem v knize ještě nečetla. Škoda, že to nevydrželo až dokonce, za mě 3,5 *.

23.09.2023 3 z 5

Bad Motherfucker: Život a filmy Samuela L. Jacksona Bad Motherfucker: Život a filmy Samuela L. Jacksona Gavin Edwards

Tak tohle byla velká paráda! Ani si nevzpomínám, kdy naposledy jsem četla tak skvěle napsanou biografii. Autor nevynechá nic, a přes to máte pocit, že tam toho není zbytečně moc. Upoutal mě už úvod knihy, a to jsem ani zdaleka nevěděla, co všechno se dozvím v jednotlivých kapitolách. Mám ráda biografie, kde se dozvím o dané osobnosti, jak věci z osobního života, tak perličky z natáčení. A tahle kniha obsahuje oboje a ještě je to skvěle nakombinováno. Je to totiž psané na přeskáčku tak, aby se člověk ani chvíli nenudil buď u osobního života, nebo se dlouho nepitval ve velmi rozsáhlé filmografii. Velmi oceňuji, že se autor se Samuelem osobně setkal, a nečerpal pouze z odposlouchaných zdrojů a poskytnutých rozhovorů. Dokonce si dal tu práci, a shlédnul celou jeho filmografii! Což za mě, klobouk dolů! Protože jeho shrnutí jednotlivých filmů na mě působí velmi objektivně. Ač je bezesporu jeho velký fanoušek, rozhodně nevyzdvihuje každý film, který si to nezaslouží.
Pro mě osobně jsou vždycky top perličky z natáčení. Které tady najdete de facto u každého jeho filmu. Samuelova nejoblíbenější role? Role, která je mu nejvíc ze všech podobná? A zamysleli jste se někdy nad tím co znamená to L v jeho jméně? Jen si to přečtěte. Pokud jste fanoušci biografií, tady nemůžete šlápnout vedle. Edward Gawin je skvělý životopisec. Lituju pouze toho, že od něj nemáme přeložené minimálně dvě další zajímavé osobnosti a to Toma Hankse a Billa Murrayho.

21.09.2023 5 z 5

Nebezpečná touha Nebezpečná touha Marcy Jell

Dát do jedné knihy dvě samostatné (byť propojené), není úplně nejlepší. Vzhledem k tomu, že kniha má jen 280 stránek. Nedá se potom začíst ani do jedné. Než se totiž děj pořádně rozběhne, už se musíte začíst do dalšího. Musím říct, že druhý příběh se mi líbil o poznání víc, ale v první polovině knihy je víc krimi zápletky, která se ve druhé polovině takřka vytratí. Takže každému příběhu podle mě chybělo něco. Chtělo to trochu víc dotáhnout, trochu víc rozvinout. Proto si myslím, že udělat z toho sérii by bylo úplně nejlepší. Chyběl mi totiž třeba i příběh třetí sestry. Závěr potom musel přijít hrozně brzy a rychle, aby se do knížky vůbec vešel. Nejsem zklamaná, že jsem si to přečetla, ale nejsem ani nadšená. Za mě 3,5 * čtivé to totiž určitě je.

18.09.2023 3 z 5

Chci to taky! Chci to taky! Ellen Berg

Tohle byla má druhá kniha od autorky, a musím říct, že oproti té první je tohle zklamání. Ta první byla alespoň úsměvná, ale tady bych naprosto změnila zařazení. Do humorných knih to určitě nezapadá. Nicméně, problém byl spíš zasazení děje do lékařského prostředí. Ony vážné nemoci a humor jdou dost špatně k sobě. Vykreslení hlavní hrdinky a jejich obsesích bylo také těžko uvěřitelné. Že by s touto povahou mohla vykonávat takovou profesi? V knižním světě asi ano. Za mě bohužel průměrné a neoriginální.

16.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Upřímně, tuhle knihu jsem četla proto, abych se dozvěděla, co na ní všichni vidí. A nevím to do teď. Dá se říct, že já osobně jsem ji přetrpěla. Kniha v žánru humoru, při níž se nezasměju ani nepousměju je velká slabota. Nicméně, to nebyl ten hlavní problém. Problém je, že jsem si chtěla číst opravdu o stoletém staříkovi, který vylezl z okna a zmizel. Nechtěla jsem se zabývat celým stoletím a všemi politickými situacemi ke kterým během sta let došlo. Vážně tady je víc té minulosti, než té přítomnosti, kdy už je z hlavního hrdiny opravdu ten stoletý stařík. Tohle je opravdu s odřenýma ušima průměrné, jen díky slibnému začátku a celkem uspokojivému závěru. Rozhodně nejdu s davem, kdy bych měla být z této knihy uchvácená.

14.09.2023 3 z 5

Pořádný terno Pořádný terno Lauren Blakely

Už jsem říkala, že tuhle sérii miluju? Ne? Tak, to říkám teď. Něco totiž takhle oddechového a bez zbytečných dramat, nevychází každý den. Celá tahle série má tak pohodové příběhy, a přes to má děj do kterého se dá začíst! Zcela určitě za to může fakt, že všechny díly jsou vyprávěny z pohledu chlapa, a to velmi oceňuju. Protože nic pro mě není tak oddechové, jako kniha, kde hlavní hrdinka pro jednou nehrotí situaci. Chlap ji prostě nechá v klidu plynout. Proto si u toho tak báječně odpočinu. Tenhle díl řadím jako druhý nejlepší. Chase byl opravdu pohodář, a ač nemám ráda lékařské prostředí, tady to působilo stejně pohodově jako ostatně celá kniha. Prostředí New Yorku je jako taková třešnička na dortu od Josie :) Nemůžu se dočkat dalšího dílu :)

12.09.2023 4 z 5

Maestra Maestra L.S. Hilton

"Žádný thriller vás letos nebude šokovat tolik jako Maestra..." Tak s tím rozhodně souhlasím. Je to nejlepší věta z celé knihy, a to se nachází na obálce. Protože tohle šokuje spoustu lidí stylem, jakým je to napsané. Nazývat tohle thrillerem, je hodně silné slovo. Autorka se tu dost neúspěšně snaží spojit téma umění (dost podrobně), téma módy (dost únavně a otravně), téma sexu a téma vražd. Ale ani jedno téma ji nezapadá do toho druhého, tudíž jsou z toho celého příběhu jen osekané části ze zmiňovaných témat. O napětí tu rozhodně nemůže být řeč. Nemáte tu s kým sympatizovat, protože hlavní hrdinku si rozhodně neoblíbíte (věřte mi). A ještě ke všemu je to, bráno jako celek, tak nesympatické, místy nechutné, že už se k tomu nechcete vracet. Ano, obálka říká pravdu...v šoku z toho zůstanete. Ale, ne v pozitivním slova smyslu.

10.09.2023 2 z 5

Přehrada Přehrada Paulina Świst

Nebylo to špatné čtení, ale u této autorky jsem zvyklá na trochu propracovanější krimi příběh. Z její série Prokurátor (kterou jsem zhltla), jsem si myslela, že se dočkám podobného stylu. Ačkoliv je to první díl, je možné že se toho dočkám v další knize. Nicméně, na mě té krimi zápletky v tomto díle bylo opravdu málo. Napětí jsem z toho bohužel necítila. Takže za mě 3,5 *.

08.09.2023 3 z 5

Rytmus, já & Malychin Rytmus, já & Malychin Mariana Zapata

Podle zdejšího hodnocení mám pocit, že jsem četla jinou knihu, než všichni ostatní. Mě tohle opravdu nesedlo, celou dobu jsem si říkala, kdy začne ten děj. Je to takové "klidná voda, břehy mele", ale já v knize potřebuju něco víc, než jen klidné přesouvání kapely z místa na místo bez jakékoliv zápletky. Mě nic nenutilo číst dál. Ano, možná že Sašenka sušenka byl sympaťák a pro jednou jsem neměla chuť hlavní hrdinku proplesknout, aby se probrala. Ale, to nestačí. A když k tomu připočtu autorčin humor, který mi absolutně nesedl (fuj), tak nemůžu jít výš jak na 2,5 *.

07.09.2023 2 z 5

Oko za oko Oko za oko James Patterson

Tohle bylo super čtivé! Ani si nepamatuju, kdy jsem knihu zhltla tak rychle. Určitě tomu pomáhali i kratičké kapitoly, které se čtou mnohem lépe než ty na desítky stran. Velice dobrá myšlenka děje. I když se to na začátku jeví dost obyčejně a jednoduše, samozřejmě to dospěje k úplně něčemu jinému. Já osobně bych na konec dala trochu větší bombu, tak nějak jsem tušila, co přijde a tak úplně mi to nevzalo dech. Nicméně je to krásně vykonstruovaná kriminálka.

04.09.2023 4 z 5

Less Less Andrew Sean Greer

(SPOILER) Tak už vím, jak má vypadat kniha, která je hodna Pulitzera. A není to žádná paráda, to musím zdůraznit. Ačkoliv anotace doslova láká čtenáře na cestování a zážitky z cest, ničemu takovému se čtenáři nedostane. Less opravdu cestuje, ale spíš ve svých myšlenkách navštěvuje lidi z minulosti a zamýšlí se nad tím, jak mu bylo, když byl mladý. Valná většina děje se totiž odehrává v jeho minulosti, kdy vzpomíná. A opravdu ten děj převažuje nad současností a nad jeho cestami po světě. Tento román je popsaný jako "humorný", celou dobu jsem si říkala, kde ten humor je? Gaye jsem vždycky měla za milé a přívětivé lidi, ale Less ani na okamžik nepůsobí takovým dojmem. Spíš jako starý bručoun, který je věčně nespokojený s tím co má, a co zažil. Velice těžko na této knize hledám kladné stránky, a říkám si kde ty kladné stránky našli ti, kteří rozhodovali o Pulitzerově ceně.

03.09.2023 3 z 5

Steven Spielberg – Život ve filmech Steven Spielberg – Život ve filmech Molly Haskell

(SPOILER) Biografie by se měla psát objektivně. Když už se nejedná o autobiografii, měl by ji psát někdo, kdo danou osobností není ani zaujatý ani ji nějak extrémně nezbožňuje. A jak sama autorka prozrazuje, ona sama není jeho velkou fanynkou. Tak, jsem si tak celou dobu říkala, proč to psala? Na knize je to totiž neskutečně znát. Nepomáhá tomu ani fakt, že s ním neudělala ani jeden rozhovor. A nelze se mu divit, když strhala jeho největší hity. A nešetří ho ani v této knize. Její osobní názory ( a většinou negativní), jsou obsaženy v každé kapitole. Kdybych se měla rozhodovat, jaký film si pustím na základě této knihy, řekla bych, že má hodný sledování tak maximálně jeden nebo dva. Naštěstí jeho nejznámější filmy mám dávno shlédnuté, jen jsem se chtěla třeba byť dozvědět jednu perličku z každého filmu. A o tom tahle kniha vážně není. Takže pro mě je to docela zklamání.

01.09.2023 3 z 5

S miliardářem v síti S miliardářem v síti Max Monroe

Mám pocit, že někde existuje předloha pro tento typ knih. Jedině to je důvod toho, že každá kniha v tomto žánru se jeví úplně stejně. Originalita tomu totiž opravdu hodně chyběla. A já měla hodně velký problém druhou půlku vůbec dočíst. Neskutečně předvídatelné, to co už bylo tisíckrát napsáno. Tohle už člověka prostě neumí zaujmout, a do čtení se pak musí nutit. Na můj vkus velice sladké a ničím se neodlišující. Bohužel, za mě další knihy v této sérii už ne!

31.08.2023 3 z 5

Marco Marco Marcy Jell

Marco mě bavil. Nebyl tak temný, jak jsem si představovala. Hlavní pár mě taky extra neuchvátil. Ale, pouto všech bratrů? Skvělé! Ti čtyři mezi sebou měli lepší chemii, než Marco s Brooke. Jsem si jistá, že každý bude úplně jiný, proto je nutné prozkoumat každého zvlášť v dalších dílech. Málo kdy se najde v mafiánské story i lehce zábavný děj, tady ho najdete. Za mě je to dobrá kombinace, když už hlavní postava (pro mě) není vykreslená tak temně, jak jsem si představovala. Jedna hvězda dolů za trochu urychlený vztah hlavního páru, ale jsem si jistá, že čtyřmi knihami, to u mě a této autorky nekončí :)

28.08.2023 4 z 5

Tým v nemilosti Tým v nemilosti Sophie Hénaff

Na knihu jsem se těšila, protože mám ráda jak humorné knihy, tak detektivky. Měla to tudíž být skvělá kombinace, a ještě k tomu z mé milované Paříže. Nicméně mi přišlo, že celou dobu to nebylo pojaté ani jako humorná kniha, ani jako normální detektivka. Celou dobu mi to přišlo někde na rozmezí obojího a ten styl mi nevyhovoval. Četlo se to ale dobře díky krátkým kapitolám a originální myšlence. Tudíž za přečtení to určitě stojí, a ode mě kniha dostává 3,5 *.

26.08.2023 3 z 5

Kvůli tobě i zhubnu Kvůli tobě i zhubnu Ellen Berg

Tuhle knihu si přečtěte, když se chcete opravdu jen odreagovat a trochu pobavit. Protože na to je dělaná. Nečekejte nějaký převratně hluboký děj. Je to četba k odpočinku, když si chcete odpočinout od nějaké vážně četby, nebo prostě potřebujete urgentně změnu žánru, kde se nedočkáte velkých dramat. Pro mě účel splnila, je to jednohubka na jeden den, takže pokud se budete chtít na chvíli vytratit do Švýcarska, tak tímto směrem :)

24.08.2023 4 z 5

Láska v Positanu Láska v Positanu Lucy Coleman

Já se moc nepřidám k všeobecné radosti z této knihy, protože na mě kniha opravdu dojem neudělala. Ano, Positano je v ní krásné. Ale, tam to pro mě asi skončilo. Prostředí autorka popsat umí skvěle, ale příběh u mě jaksi pokulhával. Téma starožitnictví mě opravdu neuchvátilo, chvílemi jsem měla pocit, že to celý ten letní příběh trochu ubíjí a odsouvá do pozadí, což by se v letní četbě asi moc stávat nemělo. Z těží jsem dočítala posledních 100 stran. Za mě průměrné, ale pokud chcete krásně vykreslenou Itálii, s chutí do toho.

23.08.2023 3 z 5