kikiodvi kikiodvi komentáře u knih

Velké naděje Velké naděje Ava Reed (p)

Je mi to skoro až hloupé, když vidím tak vysoké hodnocení ostatních, ale já jsem tuhle knihu vyloženě protrpěla.
Děj je předvídatelný od prvních stránek, dialogy nijaké, s postavami se těžko sžívá, hlavní zápletka je vlastně úplné klišé a závěr je jak vystřižený ze seriálu Chirurgové.
Vlastně jsem dočetla do konce jen proto, že mi moje OCD nedovolilo knihu odložit. A další díly? Ne, děkuju.

03.08.2024 1 z 5

Dokonalá matka je mýtus Dokonalá matka je mýtus Virginie Duplessy

Párkrát jsem se upřímně zasmála - hvězdička za to. Jinak vskutku není co hodnotit.

20.11.2022 1 z 5

Osvětimský proces Osvětimský proces Annette Hess

2,5 * Asi jsem neměla čekat příliš moc; nebyla bych teď zklamaná...

V názvu knihy vidíte velkým červeným písmem slovo proces. Očekáváte tedy, že velká část děje se bude procesem zabývat. Proces samotný je zde ale spíše okrajovou záležitostí. Autorka naznačila, že kniha má být především sondou do německé poválečné společnosti. Poznáme tedy pár hlavních i vedlejších postav a máme možnost po dobu několika let sledovat jejich osudy. Tato forma pojetí příběhu je sama o sobě zajímavá a neměla bych s ní nejmenší problém, ale...
...vypořádat se se stylem psaní pro mě byl boj. Čekala jsem daleko propracovanější a uvěřitelnější postavy a také to, že autorka vtáhne čtenáře do děje. Větší část textu bohužel připomínala pouhý výčet událostí. Nemůžu si pomoct, ale kniha jako celek na mě působila naivně, asi jako bych četla deník pubertální školačky.

Pokud by šlo o příběh samotný, přečetla bych si knihu ráda znovu. Kvůli stylu psaní už po ní ale nejspíš nikdy nesáhnu.

11.10.2020 2 z 5

Makbeth Makbeth William Shakespeare

Jako první seznámení s dílem Shakespeara posloužila dobře.

Celkové zpracování nebylo špatné; místy trochu uspěchané a nedovysvětlené, ale na 150 stranách nemůžeme čekat rozvité dějové linie. Zato hlavní myšlenka celého díla byla víc než jasná.
Co mi vadilo nejvíc, byl archaický jazyk (ano, vím v jakém století byla kniha napsaná :D). Ale právě proto to není žádné odpočinkové čtení. Některé části jsem musela číst i 3x, abych správně pochopila, co chtěl autor říct.

I tak si myslím, že by bylo daleko lepší Makbetha vidět v divadle, než jenom číst jeho scénář.

24.05.2018 3 z 5