Kim93 komentáře u knih
Za mě nejlepší kniha za hodně dlouhou dobu. Poctivé a drsné fantasy s dokonale vykresleným světem a postavami, které vtáhne do děje. Velmi cením, že Jay Kristoff nezabředává k romaticko- erotickým linkám a milostným trojúhelníkům, což je v této době velká móda a cpe se to úplně všude. Už je standardem, že 80% fantasy knih jsou vyplněny erotikou a zbytek je jen, aby se neřeklo. Tato kniha to ale nepotřebuje, je dokonalá taková, jaká je. Sice je to pořádná bichle, která by šla použít jako vražedná zbraň, ale užila jsem si každou jednu stránku a na konci jsem litovala, že nemá stran více. Hrozně moc se těším na druhý díl a věřím, že ho přečtu do pár dnů, protože je to neskutečná jízda.
Za mě je kniha zklamání. Dost jsem od ní očekávala, styl psaní mi vůbec nesedl. Zdlouhavé, nudné popisy, neustálé odkazy na jiná díla...Korespondence mezi Hellou a Tamikou mě přiváděla k šílenství, nevzbudilo to ve mně skoro žádné emoce, velmi suchopárné. Shodou okolností se mi hned po Helle dostala do rukou kniha Svátek Hada a ta pojednává stejný příběh o stejné Heleně, což mi přišlo až absurdní. Musím ale konstatovat, že kniha Svátek hada byla skvělá, mnohem lépe napsaná a velmi čtivá. Je ale pravdou, že na knihu Hella nikdy nezapomenu, vyvolala mi totiž čtecí krizi a po nějakou dobu odpor ke knihám obecně.