kirkpatrick kirkpatrick komentáře u knih

Následuj svůj vnitřní kompas Následuj svůj vnitřní kompas Barbara Berger

Krátká příručka jak se orientovat v životě a v různých situacích podle svých emocí.

18.03.2018

Důstojnost v rozdílnosti - Jak se vyhnout střetu civilizací Důstojnost v rozdílnosti - Jak se vyhnout střetu civilizací Jonathan Sacks

Ačkoli tato kniha vyšla v originále v roce 2002 a já ji přečetl začátkem roku 2018, musím říct, že je velice aktuální. Autor charakterizuje podobu světa v dnešní době, na neutěšující stav světa a přírody. Zmiňuje zajímavé statistiky o špatném stavu lidstva a jak vypadá svět po osudovém 11.září 2001. Hloubá nad myšlenkou jak proti sobě promlouvají náboženství Východu a Západu. Hledá přitom v čem se stala chyba, že proti sobě jenotlivá náboženství bojují a snaží se nalézt odpovědi v Bibli.Předkládá citace a zamyšlení z Bible a z jeho interpretace, lze vidět, že mezi jednotlivými náboženstvími jde nalézt shodu. Podtrhuje jak svět je v jednotlivostech velice rozdílný, i mezi lidmi a přesto jde nalézt společný konsensus, z toho tedy název Důstojnost v rozdílnosti.

14.02.2018

Ve světle toho, co víme Ve světle toho, co víme Zia Haider Rahman

Na začátku této knihy mi chvilku trvalo než jsem se naladil na vlnu této knihy. Je fakt, že tato kniha je pro čtení dost komplikovaná a dosti náročná. Sice se tu člověk dozví hodně informací a znalostí z různých oborů, ale mohla by být trošku zeštíhlená. Měl jsem i problémy orientovat se, kdo vlastně jednotlivé kapitoly vypráví, občas se to střídalo.

31.01.2018 3 z 5

Noční dravec Noční dravec Adam Brookes

V této knize jsou odhaleny způsoby práce tajných služeb a špionáže v zákulisí, kde se „ukuchtí“ příkazy a povely pro agenty pracující v terénu. Jenže došlo to v tomto příběhu tak daleko, že se přemlsali získaných informací a při předávání velení došlo k mnoha nejasnostem, které vedly ke krvavým důsledkům. Pro mě celkem velmi zajímavá kniha.

17.10.2017 4 z 5

Sympatizant Sympatizant Viet Thanh Nguyen

Po téhle knize jsem sáhnul náhodně a částečně proto, že obdržela Pulitzerovou cenu za rok 2016. Nemám velké vědomosti o vietnamské válce, která probíhala v šedesátých letech 19. století a byl to zajímavý vhled do této události pohledem vietnamsko amerického míšence. Trochu mi tam neseděly pasáže při natáčení Filmu. V závěru knihy docela drsně popsaná scéna z výslechu.
Podobná kniha o válečném tématu na malajsiském ostrově Penang .

01.10.2017 4 z 5

Vdova Vdova Fiona Barton

Tato kniha je zvláštně napsána s takzvaným postupným odhalováním pravdy a psána pohodovým klidem, ačkoli se jedná o thriller. Tím bych řekl, že jde poznat, že tohle napsala ženská autorka, kdyby to psal muž, tak bychom se jistě seznámili s drastickým a krvelačným popisem.

25.03.2017 3 z 5