KKlara KKlara komentáře u knih

Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu Maryse Condé

Krome vylozene dejove linky (velmi ctive) bych vyzdvihla zpusob psani, urcitou magicnost, smutek a tihu. Kniha mi sedla po vsech strankach.

04.07.2023 4 z 5

Úplně jiný příběh Úplně jiný příběh Håkan Nesser

Super detektivka! Libil se mi hlavne samotny dej pred odhalenim vraha (tj. asi se mi prave libilo presne to, co ostatni kritizuji: jeho soukromy zivot, laska, deti...) - hlavni hrdina byl sympatak. Rozuzleni uz bylo takove normalni, i kdyz necekane (poslednich asi 30 stran jsem cetla 2x, jestli mi neco neuteklo - neuteklo). Suma sumarum: Bezva cteni. V ramci detektivek bych dala dokonce plny pocet hvezd, jen si plny pocet setrim na jiny typ knizek..

25.11.2019 4 z 5

Kluk spolkne vesmír Kluk spolkne vesmír Trent Dalton

Prodej heroinu v Austrálii. Dítě dealerů. Podle anotace kluk chůvovaný kriminálníkem. - tak nic z toho tam tak nějak skoro není. Není to kniha o drogách. Není to kniha o násilí, dealerství. Je to kniha tak nějak o normální rodině, i když s trochu jinými zážitky (sem tam i nějakou tou možná vraždou). Až asi do dvou třetin. To se to totiž najednou přesype tak nějak jinak, příběh je pořád stejný, hrdina stejný. A přesto je všechno dost jinak.
Byla to dobrá kniha. Ty první třetiny byly za mě trochu nedotažený (nic nebylo pořádně, od všeho bylo trochu - jak jsem psala na začátku - ani teda o drogách, ani o výchově dětí v rodině dealerů, ani svět očima dítěte...), přesto to bylo dobrý (ne špatný). Závěr dal knize ale úplně jiné vyznění a vytáhl ji na hodně dobrý (což ale pořád není na plný počet hvězd).

28.10.2019 4 z 5

Musíme si promluvit o Kevinovi Musíme si promluvit o Kevinovi Lionel Shriver

Je az zvraceny napsat, ze kniha byla dobra, protoze to bylo cely sileny - ale cetlo se to dobre. Jen preklad mel obcas divny preslapy - a fakt nejsem hnidopich. Ale fotka, ke ktere nemam negativ, protoze prisla emailem (v 90. letech? asi melo byt postou). Na tyci vysavace (tycovem vysavaci spis). A preklepy.

27.07.2019 5 z 5

Historie vlků Historie vlků Emily Fridlund

Ja nevim... Byka jsem si jista, ze to bude knizka, ktera se mi vryje do pameti jako jedna z tech, co ve mne zanechala stopu. Neco z toho zpusobu vypraveni bylo skvele, styl psani byl tak slibny. Ale ten pribeh me vlastne tak nezaujal. Samotny pribeh, kdybych ho nekomu vypravela chronologicky, by byl zajimavym a neotrelym tematem, ale bylo to nejake moc skakave, az moc nedovypravene.. Bych to sesypala a poskladala znovu a jinak. Skoda.

12.05.2019 3 z 5

Komické knihy nečtu, kdyby mi tuhle někdo nevnutil, sama bych si ji nevybrala. A ještě že byl kamarád tak neoblomný! Protože to bylo bezvadné čtení, nakonec jsem si ji poslechla i jako audioknihu a to také stojí za to.

11.04.2016 5 z 5

Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Pro me uzasna kniha. Ale jsem knihovnice, tedy nejsem nestranna :-)

03.01.2015 5 z 5

Dějiny světla Dějiny světla Jan Němec

to "ty" tomu pro me davalo obrovske kouzlo. A ty milostne pasaze, pritom cudne... neskutecne napsano.

27.03.2014 5 z 5

Ještěrčí ocásky Ještěrčí ocásky Juan Marsé

Kniha je hodně snová, nejde číst jen tak v tramvaji a poslouchat u toho hudbu. Ze začátku je téměř nelogická, hodně se přeskakuje, mění se vypravěč mezi Davidem a jeho nenarozeným bratrem. Hodně věcí je naznačeno, ale nevyřčeno. Postupně se vše začne skládat a začne to dávat smysl. Z příběhu až mrazí. Posledních padesát stran už jsem se nemohla odtrhnout. A pak jsem zůstala sedět se zatajeným dechem. Kniha byla nádherná. Stojí za trochu trpělivosti ze začátku.

11.05.2013 5 z 5

Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Velmi čtivě napsané, zajímavé téma. Doporučuji.

25.12.2012 5 z 5

Zakletý v čase Zakletý v čase Audrey Niffenegger

Chvíli mi trvalo se dostat do příběhu. Chce to trochu jiné rozpoložení, knihu nepovažuji za vhodnou do pražské tramvaje, ale spíš ji číst v klidu, mít čas se i zamyslet. Byla to krásná kniha.

19.07.2012 5 z 5

Tereza Raquinová Tereza Raquinová Émile Zola

Moje nejoblíbenější Zolova kniha. Když známým doporučuji Zolu, vždy rovnou půjčím tuto knihu - je útlá, čtivá ... drastická - no Zola :-)

14.09.2011 5 z 5

Letnice Letnice Miroslav Hlaučo

Chvilku jsem si musela zvykat, ale pak me to opravdu hodne bavilo. Je to teda blaznivina, ale hezka. Byl by to super film.

28.12.2024 4 z 5

Půl žlutého slunce Půl žlutého slunce Chimamanda Ngozi Adichie

Na zacatku mi trochu trvalo se zacist. Moc jsem nechapala, kam dej smeruje, co se deje, dokonce jsem si nevsimla skoku v case. Pak to ale najednou dalo smysl a knihu jsem asi od tretiny nedala z ruky.

03.05.2021 5 z 5

Mořská panna a paní Hancocková Mořská panna a paní Hancocková Imogen Hermes Gowar

Tak ja pujdu na rozdil od magickeho realismu ostatnich vic “na placato”: knizka o bordelu v Londyne. Ctiva, zajimava, velmi pekne napsana, ne vulgarni a presto to je proste o prostitutkach. Tu morskou pannu bych v pribehu klidne vynechala :) Cetlo se to skvele. Spis nez k Nestvure z Essexu bych to pripodobnila ke Karminovemu kvitku.

23.01.2020 4 z 5

Poslušná manželka Poslušná manželka Samra Zafar

I kdyz je to samozrejme smutny a pro nasi kulturu tezko pochopitelny pribeh, jako knizka je to v ramci zanru naprosty prumer, proste jedna z mnoha knih na toto tema. Mela jsem si ji pujcit v knihovne, ne ji kupovat. Napsane to bylo vcelku ctive, ale rozhodne to neni nejaka vyssi beletrie.

11.12.2019 3 z 5

Napůl žena Napůl žena Perumál Murugan

Vydání díla bylo v Indii doprovázeno protesty, a to kvůli kontroverznímu obsahu. Pro nás dílo asi tak pobuřující není, rozhodně nejde o žádný erotický román, ani si kvůli dílu asi nebudeme myslet, že všichni, kdo nemohli mít děti a najednou mají, že nezávazně souložili na hoře.
Pro mě bylo dílo psychologickým románem o vztahu mezi mužem a ženou, o důvěře, hloubce lásky, snaze neublížit druhému, touze učinit druhého šťastným. Je to smutná knížka. A hezká.

21.10.2019 4 z 5

Exit West Exit West Mohsin Hamid

Tak první polovina knihy mě bavila moc, pak už ne. Příběh byl moc zajímavý, i to bylo hezky napsané, jen ten začátek byl takový propracovaný, ale druhá část mi přišla taková hup šup usekaná, u ničeho se nezastavit.

25.03.2019 3 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Nadherna knizka. Nepredvidatelny a velmi smutny pribeh. Krasny jazyk.

20.02.2019 5 z 5

Farářova dcera Farářova dcera George Orwell (p)

Kniha se mi cetla velmi dobre, tesila jsem se na ni a byla jsem zvedava, jak to dopadne. Presto nepatri k tem kniham, ktere bych docetla a zustala zirat. Spis je to: tak a co budu cist ted?

28.01.2019 4 z 5