Knihomol170 komentáře u knih
(SPOILER) Kniha se mi nelíbila. To, jak postupně umírají kamarádi a pak hlavní hrdina je deprimující. Kniha vypravuje o 18-ti letém studentovi Pavlovi Bäumerovi, který narukoval do německé armády v první světové válce. Po výcviku od Himmelstona je poslán s kamarády do první linie. Pavlova kamarád Kemmerich umírá po amputaci nohy. Potom umírá jeho matka na rakovinu. Na frontě zabije rukou Francouze Duvala a má výčitky svědomí. Dále přichází o kamaráda Mülera, který je postřelen světlicí do břicha. S Albertem hlídá vesnici s potravinami. Oba jsou poraněni od nepřítele a Albert umírá po amputaci nohy. Nejlepší přítel Pavla je Katczich, který umírá v létě 1918 . Pavel umře ve dne, kdy se vyhlásí na západní frontě klid.
(SPOILER) Dílo se dělí na 2 části. 1. jsou všehochuť a 2. jsou detektivní.
Případ dr. Mejzlíka je o tom, že chytli kasaře tím, že uviděl popel na jeho botě. Řekl o tom Dastichovi.
Modrá chryzantema je o modré květině, kterou přinesla bláznivá Klára panu Fulinusovi. Fulinus je najde na zahrádce a ukradne je.
Věštkyne je o věštkyni, která řekne ženě pana Mac Learyho, že se vdá za boháče. Mac Leary ji dá pokutu za lživou věštbu. Paní Mac Learova se vdá za rok za boháče.
Povídky z druhé kapsy
Zmizení pana Hirche. Pan Hirch zmizí a najde ho dr. Mejzlík (mrtvého). Zjistil, že ho zabili kupci v jeho kanceláři a odvezli ho v koberci.
V povídce Závrať pan Girke zavraždil svou první manželku tak, že ji shodil z výšky a chce zabit i druhou, ale nemůže, protože ji miluje. Když se tito informace dozví od doktor Spitze mu řekne, náhle ho přejdou závratě. Potom Girke spáchá sebevrazdu.
Poslední věci člověka jsou o tom, že pan Skřivánek trpěl hroznou bolestí. Vypráví to kamarádům. Díky prožité bolesti, si váží každé maličkosti, a je rád, že má kamarádi.
Kniha byla zajimava
(SPOILER) Bilbo má nerad dobrodružství. Gandalf s trpaslíky ho změní. S trpaslíky zaživa nečekaná dobrodružství jako: tři zlobři, skřetí hora, kde najde prsten neviditelnosti, vrrci se skřet, skalní orli, medďed, velcí pavouci, jizda na sudu, jezerní město, drak šmak, bitva 5 armád. Bilbo se vrací domu jako úplně jiný hobbit.
Kniha i filmové zpracování se mi líbilo.
(SPOILER) Dej se odehrává v Prusko-francouzské válce. V dostavníků jsou páry, Cornudet, jeptišky a kulička. Všichni mají hlad. Kulička vytáhne jídlo a ostatním nabídne.
Němci zastaví dostavník. Při zastávce v jednom hostinci si vyžádá Kuličku pruský důstojník a ona ho odmítne. Důstojník zakáže odjezdu dostavníku. Proto na Kuličku naléhají, aby svolila k důstojníkově nabídce. Kulička potom souhlasí. Druhý den ráno dostavník může pokračovat v cestě. Kulička si zapomněla zabalit jídlo na cestu. Nikdo z cestujících jí jídlo nedá. Kulička pláče.
Kniha se mi moc nelíbila
(SPOILER) Kniha se mi velice líbila.
To jak Frodo cestuje k elfům, jak potká Toma bambodila a jak utíká se svými přáteli před černými jezdci. Kniha se mi velice líbila.
Kniha se mi moc nelíbila, ale v té době, ve které byla kniha vydána, se lidem kniha určitě líbila. Jedna se o uznávané a známé české dílo. Knihu jsem četl jako povinnou četbu k maturitě.